«Правий сектор» проти браконьєрів, або Де взявся пістолет на зупинці?

«Правий сектор» проти браконьєрів, або Де взявся пістолет на зупинці?
Наприкінці травня у пресі з’явилася інформація про волинянина, який здав у міліцію пістолет Макарова, буцімто випадково ним знайдений.

У повідомленні йшлося: волинянин Віталій приніс у міліцію райцентру Млинів на Рівненщині пістолет Макарова. Чоловік пояснив, що випадково знайшов зброю на автобусній зупинці села Хрінники.

Міліція з’ясувала, що знайдений пістолет – один з тих, який під час буремних подій 19 лютого відібрали інспекторів ДАІ у на посту у Цумані. Ще раніше – на початку квітня – частину цих «трофеїв» знайшли на луцькому меморіалі Пам’яті

ВолиньPost’у вдалося дізнатися деякі подробиці подій, після яких міліцейський пістолет знайшовся на автобусній зупинці…

Мисливці на браконьєрів

Але спочатку – до інформації з документів. Отож, за інформацією рівненських правоохоронців, волинянин Віталій 21 травня прийшов у чергову частину Млинівського РВ УМВС і повідомив, що знайшов пістолет на зупинці у Хрінниках.

Втім, цьому передували набагато цікавіші події. За інформацією начальника Управління карного розшуку УМВС України у Рівненській області Тараса Сабанюка, того ж дня, 21 травня до міліції Млинова звернувся мешканець одного з сіл Рожищенського району Волині Сергій М., який заявив: близько 6 ранку у селі Товпижин Демидівського району на нього «намагався здійснити наїзд автомобіль марки ВАЗ 2106 голубого кольору».

Міліція встановила, що Сергій М. – один з представників організації «Правий сектор». Він і ще четверо «правосекторівців» (серед який – сумлінний і слухняний громадянин Віталій К., який того ж дня знайшов пістолет на зупинці у Хрінниках) приїхали у Товпижин «з метою виявлення осіб, які займаються незаконним виловом риби у водоймах поблизу села».

Не до кінця повна довідка міліції (див. документ) не інформує, хто і навіщо хотів «здійснити наїзд» на волинянина і як пов’язана спроба наїзду і виявлення браконьєрів.



Втім, у міліції зізнаються: у їх автомобілях знайшли мисливський карабін «Форт-201» та пристрій для відстрілу гумових куль «Форт 12Р». Обидва «стволи» зареєстровані на одного з «мисливців на браконьєрів» - Юрія Р.

Що було далі, офіційна довідка міліції, яка опинилася в розпорядженні редакції «ВолиньPost’у», не повідомляє. Лише вказано: того ж дня інший чоловік з цієї компанії знайшов і здав міліції пістолет.

Як у Голівуді

Картина того, що сталося, стає трохи зрозумілішою зі слів джерел у правоохоронних органах. Окремі міліціонери на умовах анонімності розповіли про те, що ж насправді сталося того ранку у Товпижині.

Отож, у ніч на 21 травня волинським активістам «Правого сектору» надійшла інформація про те, що на водоймах Хрінницького водосховища браконьєри ловлять сіткою рибу.

П’ятеро «правосекторівців» на двох авто рушили на пошуки. Прибули у Товпижин – село, розташоване на березі водосховища. Вийшли з авто у повному «обмундируванні» - камуфляжна форма, зброя, на обличчях – балаклави.

Такий «спецназ» на дорозі і вгледіли двоє мешканців села Вербень, які саме поверталися через Товпижин додому після справді не зовсім законної риболовлі (у багажнику їх «шістки» лежали риболовні сіті). Вгледівши – і почали розвертати авто.

Тим часом «правосєки» теж зрозуміли: ось вони, браконьєри! Спочатку знаками вимагали їм зупинитися, а коли ті не послухали - стали стріляти з карабіна і пістолета. Раз навіть влучили у задні двері.

Більше того, один з переслідувачів авто наздогнав машину і вчепився за двері, розбивши скло. Щоправда, через кілка сотень метрів мусив злетів з «Жигулів».

Після цього обидві «ворогуючі сторони» поїхали до міліції і «накатали» заяви: «Правий сектор» - про браконьєрів, які «скоїти наїзд», а браконьєри – про бандитів в масках і зі зброєю, що стріляли у них.

Правоохоронці, які переповіли ВолиньPost’у цю історію, не беруться повідомити деталі своєрідної «тристоронньої мирової», укладеної після цієї катавасії між «Правим сектором», горе-браконьєрами і міліцією. Але вигода для усіх – очевидна. «Правосекторівці» уникають скандалу, пов’язаному з не зовсім коректною поведінкою своїх активістів, міліція ж отримує назад скандальну зброю, відібрану у неї ще в лютому.

За неперевіреною інформацією у залагодженні конфлікту брав участь керівник «Правого сектору» на Волині Павло Данильчук. Хоча він у коментарі ВолиньPost заявив, що «не пам’ятає такого інциденту». «Наші хлопці багато раз виїжджали затримувати браконьєрів, тому не можу згадати якогось конкретного випадку. Було різне…», - сказав Данильчук.

* * *

«Ну й що – погарячкували трохи хлопці, але ж правопорушників затримували» - скаже читач, який, можливо, побачив в цьому тексті несправедливу спробу «очорнити» славну революційну організацію.

А втім, цей випадок мав би змусити замислитися над як мінімум трьома питаннями, на які немає очевидної відповіді:

- Де межа дозволеного для громадських активістів, які взялися власноруч стежити за дотриманням законів?
- Яка різниця між «оперативною необхідністю» вживати кардинальних кроків під час якогось «чепе» і звичайним юнацьким бажанням відчути себе Брюсом Віллісом?
- Якщо мають місце компроміси між правоохоронцями і революціонерами в стилі «ти мені, я тобі», то чи можна вірити, що революціонери контролюють представників таких давно і безнадійно корумпованих органів як міліція чи прокуратура?

Ну і крім усього іншого,описана вище історія має потужне природоохоронне значення. Бо недвозначно дає зрозуміти: жоден браконьєр на Волині тепер не застрахований від небезпеки в будь-який момент щонайменше бути обстріляним…

Юрій РИЧУК

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 7
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
А хто ж після завтрашнього відїзду ПС на схід буде боротися з браконьєрами?
Відповісти
Невже волинські "пси" їдуть боротися із браконьєрами-східняками!?
Відповісти
Правий сектор Волині бореться: то з браконьєрами, то з "сігарєтчіками", то броніки, так би мовити "конфісковують", а потім перепродують втридорога...!!! З багатьма воюють - за певну грошову винагороду від своїх "жертв". Аби тільки не з терористами зі Сходу...
Відповісти
Яку дурницю ви пишите, дайте факт хоть одного перепроданого ПС бронежилета? Ви взагалі нічого не знаєте нікчема, що до Сходу також! Вам аби тільки сидіти біля компа і смердіти тут, підніми свої сідниці і хоть що не будь зроби.
Що до статті, повна дурня. Цьому журналісту аби тільки статтю написати.
Відповісти
В мене таке враження, що ПС взагалі з усім бореться. Така собі "дівчинка помагай"! Вони і національним меншинам допомагають жити (дарма що Паша до 2014 року кричав разом з Гузиком про те, що поляки перешкоджали становленю української державності і спровокували "Волинську різанину". Тепер друзі, адже гроші на Майдан давали), то "чорним археологам" у Рожищенському районі допомагають могили І-ї Світової розкопувати, а потім там хрести ставити. Дарма, що останки невідомо кого ховають і медальйони та особисті речі вояка вже "копачі" "за касу" забрали на перепродаж. Але акція патріотична! Одним словом: шматалайники якісь... Жив би той Паша собі в Млинові, ловиви би рибу в Стирі...
Відповісти
"після справді не зовсім законної риболовлі"
"жоден браконьєр на Волині тепер не застрахований від небезпеки в будь-який момент щонайменше бути обстріляним"
1. речі потрібно називати своїми іменами: незаконна риболовля вона і на Стиру незаконна. Не зовсім законно автор може вдома в ванній кімнаті рибу розводити і ловити сітями.
2. браконьєр - тобто злочинець, раніше був застрахований від обстрілу? Ви взагалі розумієте що пишете? не кожен з них з сітями ходить, в більшості є вогнепальна і холодна зброя. людина яка вчинила злочин в переважній більшості випадків, застосує цю зброю щоб втекти від правосуддя. тобто єгерів, рибнагляд, громадських активістів обстрілювати можна, а браконьєрів не можна? це згідно вашого особистого чинного законодавства?

висновок. як ставитись до ГА, зокрема ПС. враховуючи той факт, що правоохоронні органи, не виконують / погано виконують покладені на них обов'язки, зокрема по боротьбі з незаконним виловом риби, то громадським активістам треба дякувати, допомагати і всіляко заохочувати. люди витрачають свій час, гроші та зусилля, ризикують життям і здоров'ям щоб навести лад в державі - це заслуговує як мінімум поваги.

на рахунок застосування зброї. правоохоронні органи при затриманні злочинців мають право заст.зброю. так як правоохоронців в даній ситуації як завжди не було, її (зброю) застосували ГА. тут причинно наслідковий зв'язок - якби правоох.органи виконували свою роботу, тоді громадським активістам не довелось би застосовувати зброю.

і про автора. на мою думку ви жахливо не професійний журналіст. шкода, що ВолиньПост платить вам гроші, публікує такі низькосортні статті втрачаючи при цьому свою репутацію і аудиторію.
Відповісти
Я скажу одну вещь, которая стара как мир:
Хочешь победить мафию? Возглавь её!!!
Что с успехом и делает Павлик и Ко, точнее "Правый Сектор".
Відповісти
Останні статті
Хто боронить наше Завтра?
03 липень, 2014, 17:14
«Правий сектор» проти браконьєрів, або Де взявся пістолет на зупинці?
26 червень, 2014, 19:02
Три дні у лігві друзів
25 червень, 2014, 09:48