Блокування Волинської митниці – не протести свідомих патріотів, а захист чиїхось інтересів – головний митник Волині

Блокування Волинської митниці – не протести  свідомих патріотів, а захист чиїхось інтересів – головний митник Волині
Виконувач обов’язків начальника Волинської митниці Андрій Андрейків розповів в ексклюзивному інтерв’ю для ВолиньPost про те, кому вигідно блокувати роботу митних пунктів пропуску «Ягодин» та «Устилуг», як під виглядом волонтерської допомоги на територію України привозять контрабанду і про свої нововведення, які повинні зруйнувати корупцію серед волинських митників і принести більші доходи у бюджет країни.

Як ви реагуєте на випадки блокування волинських митних постів окремими групами осіб і кому, на Вашу думку, це може бути вигідно?

На жаль, окремі складні процеси, які відбуваються в суспільстві, лунають під гаслами Революції Гідності. Ми живемо у суспільстві різних людей.

Ці люди є різними за етичним та культурним рівнем свого розвитку та використовують процеси, які відбуваються в Державі теж по-різному. На сучасному етапі розвитку ми є свідками блокування органів влади як форми протесту не лише на Волині, але і в інших регіонах.

Люди відчули, що рівень свободи став вищим, однак часто плутають свободу висловлювання з безвідповідальністю і свавіллям. Окремі особи використовують право на протест задля відстоювання своїх вузьких інтересів чи інтересів певної групи. Вони вважають за потрібне домогтися свого якимись гучними акціями замість того, щоб розпочати діалог чи вивчити законодавство або отримати елементарну консультацію, або іти до суду і відстоювати свої права в рамках закону.

Не так давно представники «Правого сектору» блокували міст, який дає змогу перетинати річку Буг, - мовляв, митники не пропускають вантажі із волонтерською допомогою для учасників АТО. А факт затримки міжнародних вантажів, автобусів з туристами, негативного іміджу країни, їх мало турбує.

Є ознаки того, що певні неформальні парамілітарні угрупування хотіли б взяти під свій контроль кордон і керувати всіма процесами на ньому. Траплялись випадки блокування не лише митних постів, але і підрозділів внутрішніх справ, екологічних інспекцій, тощо. Я думаю, що цей хаос буде недовго і у влади знайдеться сила, терпіння, воля і натхнення аби пояснити людям, що не можна один хаос та беззаконня, які існували при минулій владі, накривати новим хаосом, тільки вже під егідою патріотизму. Це ні до чого доброго не призведе.

Тобто Ви вважаєте, що недобросовісні громадяни наживаються і ввозять контрабанду під виглядом гуманітарної допомоги для українських бійців?

Я не вважаю, я знаю – ми на Волинській митниці неодноразово виявляли такі факти і розповідали про них. Я не хочу ображати справжніх волонтерів, які щиро за покликом душі допомагають українському війську, і вірю в те, що таких – більшість.

Однак, і це прикро визнавати, інколи окремі групи осіб виключно підприємницької ментальності, приєднуючись до волонтерського руху, а іноді просто прикриваючись ним, ставлять на першу позицію авантюризм та бажання збагатитися.

Наприклад, цього місяця внаслідок інтенсивної роботи митників був затриманий вантаж, який рухався ніби з гуманітарною допомогою і з благою ціллю, але не на Волинь, а в Київ. За документами, вартість великого вантажу оцінювалася у менш як одну тисячу євро. На цей вантаж було навіть оформлено за встановленою процедурою і, відповідне рішення від Міністерства соціальної політики – тобто, він був офіційно визнаний гуманітарною допомогою. Але у ньому насправді везли стокові брендові речі. Після з’ясування усіх обставин ми з подивом дізнались, що вартість вантажу занижена …майже у 70 разів і реально він вартував майже 73 тисяч євро!

Крім того, були підроблені документи на вантаж, і невідомо, на якій підставі приймало рішення Міністерство соціальної політики. На жаль, дуже часто на рівні комунікації із представниками центральної влади люди вдаються до різного роду маніпуляцій, прикриваючись благою метою допомоги бійцям АТО.

Чи існує якась спрощена процедура оформлення і розмитнення на кордоні гуманітарної допомоги для бійців АТО?

Будь-яка волонтерська допомога прирівнюється до гуманітарної допомоги. Але для визнання вантажу гуманітарною допомогою потрібен попередній висновок Міністерства соцполітики. Як частина реалізації волонтерського руху, ці вантажі звільняються від сплати податків.

Але не рідко і на цьому люди зловживають, пишучи у документах неправильні найменування товарів у вантажі та вказуючи несправжніх отримувачів гуманітарної допомоги, а іноді відверто «пхають» до вантажівок комерційні вантажі, про що нас повідомляють колеги із інших митниць.

Я спостерігаю дуже цікаву тенденцію останнього часу. Як тільки митниця або правоохоронці підходять до прийняття певного процесуального рішення, складання протоколу про порушення митних правил, висунення підозри чи накладання арешту, відразу починається протистояння з громадськими організаціями, запити депутатів, звернення до гарячих ліній тощо. Порушники одразу розповідають про переслідування, про ідеали Майдану, кричать про корупцію.

Я закликаю громадськість з обережністю ставитись до будь-яких скарг чи звернень на роботу органів влади, служб чи відомств. Часто такі виступи мають тенденцію дискредитації державної служби та не мають на меті побудову громадянського суспільства чи громадського контролю. Ми ж в свою чергу завжди готові чітко пояснити та обґрунтувати всі наші дії тим, хто готовий слухати і чути.

Раніше Волинь була однією із лідируючих областей з ввезення автомобільних кузовів. Як справи зараз із цим тіньовим бізнесом?

Перевізники нерідко блокують або погрожують блокувати митні пости з протестом щодо додаткових перевірок та розслідувань щодо ввезення кузовних агрегатів. Вони хочуть їх завозити в тих кількостях, як це було раніше - тисячами, у той час як автомобільна галузь України стоїть, працівники заводів без роботи.

Ми чуємо позицію представництв відомих брендів, що вони не надавали права і згоди створювати автопродукт під їхньою маркою тут на Україні. Але нам вдається контролювати і не допускати подібні незаконні ввезення кузовних агрегатів в країну. І нічого спільного з натяками на неправомірну вигоду діяльність митниці не має.

Навіть навпаки, в процесі проведення внутрішніх перевірок ми виявляємо цікаві факти долучення до операцій із переміщення кузовних агрегатів близьких родичів посадових осіб, які працювали у підрозділах де кузовні агрегати оформлені. Даним фактам теж буде надана належна правова та кадрова оцінка.

Сьогодні наша область посіла останні місця за рівнем корупції в Україні. І це результат спільних дій органів влади та місцевого самоврядування. Влада в країні і в регіоні змінилась. Вона відкрита, готова до діалогу з людьми. Ми живемо у глобальному світі, від якого високопосадовцям важко сховатись. Це змушує людей жити і працювати по-новому.

На мою думку, в Україні існує боротьба двох рівнів: перший – це війна системи і антисистеми. Стара система хоче і намагається себе зберегти, і вона відступить з боєм. Залишки старої системи приносять комусь дивіденди і активи . Тому багато людей минулого (радянського ) рівня ментальності та мислення, які є у вищих ешелонах влади не хочуть її відпускати.

За моєю інформацією, колишні керівники митниць знову рвуться до влади з жагою отримати втрачений статус чи наміром знайти світло під сонцем. Війна за митницю і за чиновницькі кабінети триває на Волині і не тільки.... Люди, яких Революція відсторонила від виконання своїх службових обов'язків, хочуть знову працювати за старим порядком. Але система митниці змінюється. Хай повільно, хай не так якісно як хотілось би, але зміни йдуть і вони невідворотні.

Інший рівень боротьби сучасного суспільства – це боротьба між очікуваннями людей та результатом. Люди прагнуть різких змін та негайних реформ. І не тому, що у них амбіції, а тому, що багато часу втрачено та багато жертв принесено. Сьогодні в кожному населеному пункті Західної України ми маємо загиблих, маємо їхні сім'ї, сиріт війни. Митниця теж має своїх посадовців, які загинули при виконанні громадянського обов'язку в АТО.

Але пам'ять про загиблих та турбота про майбутнє покоління має для кожного з нас бути імпульсом до змін всередині себе самого, формування власної системи цінностей, яка підкріплена реальними діями, а не очікуваннями змін, які зроблять інші. Ніхто, крім нас самих, особисто систему не змінить.

Перебуваючи на посаді виконувача обов’язків начальника Волинської митниці, що Вам вдалося змінити у митній системі Волині і скільки інспекторів було спіймано на хабарі?

За недовгий період перебування на Волині, я змусив людей спілкуватися по-іншому і підвищив рівень комунікації між керівником і підлеглим. Раніше інспектори боялися прийти до свого начальника і мати розмову із ним.

Ніколи не шукаю ворогів, а ціную опонента. Прагну навчати своїх підлеглих заново дивитися на митну справу, розуміти зміст господарської операції та її наслідків.

Також ми все ж поміняли кадри, нам вдалося налагодити дієвий діалог з громадою, вирішуємо питання благоустрою прикордонних територій, залюбки надаємо консультації з оподаткування, які допомагають залучити в Україну великі інвестиції, вийшли на рівень прямої комунікації з комітетами Верховної Ради, зокрема з комітетом митної та податкової політики, пропонуємо зміни по ряду питань оподаткування.

Скажу більше: висловлюємо застереження по ряду їх ініціатив. Ми змінили систему контролю і створили моніторинговий центр на митниці, де люди цілодобово спостерігають за процесом роботи своїх колег.

Є безумовно проблеми, які повністю вирішити не вдалось наразі, зокрема це проблема кадрів.

Нещодавній випадок, коли інспектора одного з митних постів ймовірно зафіксували на отриманні неправомірної вигоди стався вперше, однак і ця справа теж має чимало запитань, які наразі залишились без відповідей. За дивним збігом обставин, сума зафіксованої вигоди мала розмір 1500 доларів США за сприяння ввезення будівельної суміші. Причому сплата податків за цей вантаж становить 7500 гривень (!!!!), а сума хабаря в гривневому еквіваленті становить майже 30 тисяч гривень (!!!!).

Цю справу кваліфікують як подання неправомірної вигоди. Коли є вигода, то тоді у чому вона? Незрозуміло: чому людина з Києва раптом захотіла привезти півтонни будівельної суміші через «Устилуг», а не купила її у гіпермаркеті? Платити величезну суму хабаря, але при цьому мати змогу заплатити втричі менший податок і цим не скористатися – погодьтесь, такі дії викликають нерозуміння та роздуми. Але мені все одно прикро, що так сталося. Сподіваюсь, що неупереджене слідство прийме законне рішення.

Я намагаюсь запровадити на митниці дієву систему прийняття управлінських рішень, які апробовані в цілому розвинутому світі, де член команди, розуміючи загальне завдання, робить на конкретному місці свій творчий успіх. І його успіх є успіхом системи. Ми повинні підняти свідомість кожного посадовця, який працює з людьми, незалежно від установи.

На сьогодні суспільство краще розвинене і є продуктивнішим, ніж влада в країні. І люди, які приходять з вулиці на прийом мають велику кількість світлих ідей та прагнуть нововведень в систему управління. Такі нововведення багатьом чиновникам на місцевому та на центральному рівні не подобаються. Бо у нас є багато непотрібних проміжних ланок, які беруть участь у прийнятті важливих рішень. У системі ДФС десятки тисяч працівників, при тому, що кілька тисяч службовців працюють в Офісі великих платників податків, яких більше 2 тисяч в Україні та які платять 80 відсотків держбюджету України! Виникає логічне запитання – чим займаються інші компанії? Декларують збитки, які обліковуються тисячами чиновників?

На Вашу думку, низькі заробітні плати у митників можуть спонукати їх до участі у корупційних схемах?

Прикро, коли молоді працівники, які навчалися 5 років в академії, мають мізерну зарплату, яка не дотягує навіть і до 3 тисяч гривень. Люди, які працюють 10-15 років, мають певну систему надбавок за звання, за виконання особливих доручень.

Я у прямому значенні закидав наших депутатів та представників влади листами, у яких відверто говорив про те, аби заробітна плата у молоді була достойна, щоб інспектори мали мотивацію і могли забезпечити себе та родину, не вдаючись до якихось незаконних оборудок. Звертаю увагу, що митниця адмініструє близько 40 відсотків бюджету Держави.

У січні поточного року антикорупційний комітет Верховної ради ініціював перевірку Волинської митниці, як вона відбувалася і які її результати?

Перевірка була організована для усієї системи фіскальної служби України. 21 січня я єдиний прибув на засідання антикорупційного комітету. Я вважаю, що ми стали серйозним заслоном для деяких осіб, які на Волині вважалися місцевими «божками» у реалізації зовнішньоекономічної діяльності.

За результатами розгляду позиції митниці антикорупційний комітет направив листи- звернення до ДФС, де висловив позицію про те, що робота Волинської митниці є достатньо ефективною у запобіганні незаконним схемам та застеріг керівництво Державної фіскальної служби та СБУ щодо недопущення монополізації ринку імпорту та експорту у будь-якій сфері.

Нещодавно медіа опублікували досі таємний акт службового розслідування діяльності попереднього керівництва ДФС на чолі з Ігорем Білоусом, у якому згадано, що куратор митниці Анатолій Макаренко нібито двічі вимагав звільнити Вас з посади. Як Ви можете прокоментувати цей факт?

Поширена інформація про те, що Анатолій Макаренко вимагав моєї відставки, стала для мене певним сюрпризом та викликає подив, оскільки на підсумковій селекторній нараді, яка відбулася за підсумками роботи за 2014 рік, саме Анатолій Макаренко виділяв Ягодинську митницю як установу, яка багато зробила в частині запобіганню порушень законодавства, виявлення схем мінімізації податків, виконання індикативних показників та оформлення гуманітарних вантажів, яке, до речі, мало високу оцінку Урядів Німеччини та Польщі.

Тоді митниця запобігла афері, в результаті якої бюджет міг втратити 50 мільйонів гривень через неправомірне застосування режиму переробки. Ми не без гріха, як і вся система влади, але є очевидні успіхи, про які люди повинні знати. Другий подив мав місце, коли з більш як 20 митниць України на слухання до Комітету Верховної Ради з протидії корупції Макаренко запросив тільки мене.

Я дякую долі, що це відбулося, оскільки на засіданні все прояснилося та стало зрозумілим, хто є хто. Митниці вдалося конструктивно поспілкуватись з депутатським корпусом та столичною пресою. Не буду приховувати, що тоді я озвучив відверту критичну позицію за деякими кадровими ініціативами, які подавало тодішнє керівництво митного напрямку ДФС, однак не вважаю, що ця моя позиція могла б стати причиною протистояння.

Чи знайшли Ви порозуміння з імпортерами автомобілів, які звинувачують митників у перешкоджанні їхній діяльності?

Наші аргументи у цьому непорозумінні базуються лише на законодавчому рівні. Ми ніколи не створювали пільг та преференцій для окремих суб’єктів господарювання навіть, якщо вони створили якусь асоціацію. Митниця готова до діалогу.

На Волині проживає 2 тисячі платників податків на додану вартість, значна кількість підприємців сплачують податок на прибуток. Але ці люди шукають справедливості у судах, а не блокують роботу митниці чи податкової, не палять шини, вигукуючи провокаційні гасла. На жаль, поки що двостороннього зв’яку та діалогу з імпортерами автомобілів не було знайдено.


Нещодавно Верховна Рада у першому читанні прийняла законопроект, який зніме мита на ввезення в Україну електромобілів. Яка реакція митників на це?


Очевидно, що оскільки закон ще не підписаний Президентом, він не вступив у дію, і ніяких розпоряджень по цьому митники не отримували. Це гарна ідея – пропагувати в країні екологічний транспорт. На жаль, поки на Волині мало оформляється електромобілів, мабуть люди ще не готові ними користуватися. Але в недалекій перспективі цей сегмент ринку автомобілів матиме серйозне значення.

Скільки Волинська митниця принесла доходів до державного бюджету України у 2014 році?

Минулого року ми наповнили бюджет на 2 мільярди 900 мільйонів гривень. Традиційно предметами правопорушення і незаконного ввезення на територію України є цигарки, бурштин і автомобілі.

Як ви прокоментуєте випадок із літаком, який розбився у березні цього року і на своєму борту перевозив контрабанду?

На жаль, а може на краще, митниця не контролює повітряний простір. Факт з літаком свідчить про дієвість і відмінну роботу митниці на землі. Зловмисникам не залишається інших варіантів, як транспортувати контрабандний вантаж літаками.

Окрім того, я маю лист директора департаменту митниці у Білій Підлясці пана Возняка, який за дорученням міністерства фінансів Польщі висловив подяку Волинській митниці у запобіганні ввезення цигарок через пункти пропуску. Адже ми раніше ловили у день по 150 – 200 автомобілів із контрабандними цигарками. Це теж одна із причин, чому хтось блокує митні пости. Просто ці люди розуміють, що у них відбирають «чорний» заробіток і всілякими провокаціями та погрозами намагаються цього недопустити.

Наостанок Андрій Андрейків зазначив, що його команді на волинській митниці вдалося зробити багато чого, що може не подобатись багатьом зацікавленим людям, які не хотіли б руйнувати корупційні схеми. Він не боїться вголос казати про трансферне ціноутворення, коли українські транспортери товарів повідкривали в офшорах «подушечки», перекидають туди товар по сто євро за тонну, а в Україні перепродають ці ж товари по 500 євро за тонну. Держава недоотримує у бюджет величезні кошти.

«Чомусь у нашій державі створена така система оподаткування податку на прибуток, що українцям вигідніше платити іноземним банкам та консультантам. Я це питання підніматиму на державному рівні. Варто зменшити податок на прибуток і держава від цього лише виграє. Ми не будемо мати долар по 20 гривень. Для цього потрібно приймати вольові рішення внесенням змін до Податкового кодексу, зменшити ставку податку на прибуток. Бо, зібравши усі сумарні податки, виходить, що 60% треба заплатити державі від того, що ти заробив. Люди залишаються без нічого. Корупція існуватиме тільки тоді, коли буде вигідно платити в «тінь», а не в «світло», - резюмував головний митник Волині.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 14
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Оце так заказуха... Для яких вух ця стаття?
Відповісти
розумний дядько.
має ідеї хороші.
а на рахунок авто і кузовів - варто зробити адекватні митні платежі, щоб розмитнення не коштувало як саме авто і обмежити вік авто до 5 років, то й проблема ця зникне сама по собі.

Відповісти
Обмежити вік авто до 5 років...
для чого? щоб вітчизняну рухлядь на РСТ чи РІА купляти за скаженними цінами? з таким курсом мало в кого є гроші на нову машину.
До того ж, через всякі податки ціни на машини в Україні дуже високі.
Відмінити всі податки при ввозі, лишивши один ПДВ.
І по ганяйлах вдарить, і типу вітчизняний автопром перестанемо підтримувати
Відповісти
Микитюку и Ромаху дякуйте за все,почали бiдувати от i мутять
Відповісти
Влад тане Никитюк причина причина криється в самому Андрєйківу, не може пояснити чому беруть хабарі як і брали? Тому що вказівки скидаються з верху до рядоаого інспектора.
Відповісти
Все в тему! Так держать!
Відповісти
Наші волонтери уже і не знають на якій іномарці похизуватися! Одному навіть призвисько дали Лексус! Схаменіться уже з тим беззаконням!
Відповісти
Нехай митники задекларують майно своє і родин за час роботи на митницях і тоді Антикорупційне бюро матиме роботу, Ви хочите в Євросоюз поборіть крупцію на кордоні покажіть шо гідні бути Єевропейською нацією і нас тоді приймуть у Європу гідними членами!
Відповісти
Корупція в ,, межах чинного законодавства'' Нехай він краще розкаже про ту мишину возню з хабарами з приводу призначення нового начальника митниці
Відповісти
це все наклепи, Андрій не такий...
Відповісти
Всі негативні коментарі не пускаєте, а коли я написав попередній коментар то він з'явився, позорище а не ЗМІ
Відповісти
а він ...красавчек)))
Відповісти
Ну що панове журналисти , завтра починають вашого ЧЕСНОГО Андрейківа шпілити, їде ціла комісія на митницю
Відповісти
А ще нехай на ж д заглянуть та на потяг Киів- Варшава підуть, як грузять контрабандою і їдуть кожної ночі. можу і прізвища назвати.
Відповісти
Останні статті
Блокування Волинської митниці – не протести свідомих патріотів, а захист чиїхось інтересів – головний митник Волині
25 травень, 2015, 20:25