Спілці, яка об'єднала громадські організації Волині, - чотири роки. ФОТО. ВІДЕО

Спілці, яка об'єднала громадські організації Волині, - чотири роки. ФОТО. ВІДЕО
«Молодіжна Платформа» чотири роки тому об’єднала громадські організації Волині, щоб скоординувати дії активної молоді.

За цей час СГО стала невід’ємною частиною молодіжного життя Луцька. Спільно активісти «Платформи» провели велику кількість акцій, десятки різних навчань для молодих волинян та стали важливим елементом на шляху розбудови молодіжного громадянського руху.

Про те, як виникла ідея такого об’єднання, про наявні досягнення та подальші плани розповідає голова ради правління «Молодіжної Платформи», громадський діяч Захар Ткачук.

Як все починалося

Одним із ініціаторів об’єднання був Павло Самолюк, який на той час очолював у Луцьку організацію «Фундація Регіональних Ініціатив». Того року у Луцьку планувалася екологічна акція «Зробимо Україну чистою». Під час обговорення питання залучення до цієї ініціативи якнайбільшої кількості людей і виникла потреба зібрати усі громадські організації. Тоді ж і домовилися створити платформу для спілкування молодих людей, комунікації, обміну ідеями, думками. Інакше кажучи, ми хотіли зібрати всіх разом, здружити і спільно робити якісь великі заходи.

Почали усе з тими організаціями, з якими товаришували, – «Гармидер», «Квартира FM», «Фундація Регіональних Ініціатив» та «Українська народна молодь» (останню я тоді очолював). Таким гуртом ми зробили першу прес-конференцію та підписали договір про співпрацю. На початку ми чули багато критики стосовно того, що усе це робимо лише для реклами, самопіару і нічого серйозного із того не вийде. Однак минуло 4 роки, а на нашому рахунку не один десяток акцій для молоді. Не знаю, чи може щось більше вагомо говорити про нашу серйозність.

Були й закиди, що ми є проектом якоїсь політичної партії. Звісно, ми виступаємо за активну політичну позицію кожної молодої людини і багато наших лідерів є членами різних політичних сил, були є чи будуть депутатами, проте спілка нікого конкретного не підтримує як структура, і так буде надалі.

Що вдалося втілити у життя

Основним завданням об’єднання ми поставили розвиток не самої спілки, а організацій. Тобто ідея проста – використовувати ресурси усіх для кожного, ділитися і допомагати, у громадському русі не має бути конкуренції як такої, це не бізнес, тут або всі програють або усі виграють. Ми об’єднали людські та матеріальні ресурси, і це працює до цього часу.

Основний акцент вирішили робити на навчанні, тренінгах, різних освітніх проектах, щоб, так би мовити, виплекати якісних молодих лідерів та самодостатні молодіжні громадські організації. Так започаткували дуже хорошу річ – Школу громадського активіста, яка мала ще підвиди, – Школа оратора, Школа режисера, Школа лідера. Ця школа 2-3 роки досить активно існувала, зараз ми хочемо її робити знову, але трохи в іншому форматі. Також дуже успішною була Школа журналіста, багато її випускників працюють сьогодні в інтернет-виданнях.
Школа журналіста
Школа журналіста
Школа молодіжного лідера
Школа молодіжного лідера

Друга річ, яку ми започаткували, - це форуми, міжнародні в тому числі. Їх ми вже чимало зробили, зокрема міжнародних - три. Цього року на нашому форумі був заступник Міністра молоді та спорту Сергій Митрофанський, презентував новий Закон про молодь. Такі заходи показують, що молодь є, вона активна і хоче розвиватися.
Міжнародний молодіжний форум
Міжнародний молодіжний форум

Третім заходом, який був експериментальним, але став у Луцьку дуже популярним, - це нічні кіноперегляди Lutsk Night Cinema. Це була спонтанна ідея – дати луцькій молоді якийсь новий спосіб інтелектуального відпочинку. На перший кіноперегляд прийшла маса людей, ми навіть не сподівались на таку кількість глядачів. Сьогодні маємо близько 20 переглядів за всі 4 роки, це і великі кіноперегляди на стадіоні, і маленькі - в приміщенні. За допомогою фільмів ми хочемо донести молоді якісь правильні речі.
Один із перших кінопоказів Lutsk Night Cinema
Один із перших кінопоказів Lutsk Night Cinema

Як я уже зазначав, «прапроектом», а потім і наймасшатбнішою нашою акцією є всеукраїнське прибирання «Зробимо Україну чистою». Щороку в один день нам вдається залучити більше 2 тисяч людей до прибирання зелених зон у Луцьку, та понад 4 тисячі людей по Волині.

Окрім того, ця акція дала поштовх для реалізації безлічі екологічних ініціатив. Однією з них є «Батарейка ціною 20 кв.м».

А найбільшим, найвагомішим нашим проектом, я б сказав, навіть нашою гордістю є Молодіжний центр. Довгий час ми не мали власного приміщення, де могли б збиратися, спілкуватися, проводити тренінги чи планувати акції. Міняючи постійно місця зборів, будучи на «пташиних правах», ми розуміли, що у такому положенні багато організацій. А це значно ускладнює роботу будь-якого проекту. Під час Майдану ми познайомилися з владикою Михаїлом. Він вислухав наші проблеми та виділив приміщення у будівлі Волинської православної богословської академії для створення Молодіжного центру. Я дуже вдячний Українській православній церкві КП і особисто владиці Михаїлу, тому що саме з того часу втілився наш найважливіший задум.

Сьогодні ми говоримо про Молодіжний центр не лише як про приміщення, а й про центр розвитку молоді, центр неформальної освіти, центр грантових програм, програм для лідерів та молоді, таких як, наприклад, «Активні громадяни», «Молодіжний працівник» і інші.
Збори у Молодіжному центрі
Збори у Молодіжному центрі
Тренінг за програмою Британської Ради «Активні громадяни»
Тренінг за програмою Британської Ради «Активні громадяни»

Проблеми

Основні проблеми, з якими боремось нашою Спілкою, – це апатія, неактивність молоді. За даними досліджень, активної молоді в Україні – близько 3%. Але й та мізерна частина активних людей у більшості випадків не завжди розуміє, куди можна направити свої сили, не має досвіду в організації та реалізації своїх проектів.

Та, власне, для таких людей і функціонує Молодіжний центр, як майданчик, де можна познайомитися з громадськими діячами, повчитися чомусь нового на тренінгах, прийняти участь у молодіжних ініціативах.

Найбільшою проблемою, звісно, є фінансове забезпечення. Проте ми завжди шукаємо власними силами кошти під кожну окрему акцію, у тому числі до подаємо проекти до грантодавців.

Досягнення

Кожна діяльність повинна приносити якісь конкретні результати. Особисто для мене найважливішим є ріст людей, яких ми вчили або з якими працювали довгий час.

Я знову згадаю ту ж Школу журналіста – багато молодих людей пішло в журналістику, Школу громадської активності – багато хто робив після того свої проекти. Для прикладу, Ігор Дрозда. Хлопець прийшов на Школу лідера, відчував у собі потенціал, хотів чогось навчитися. Сьогодні він один із центрових людей у потужній громадській організації «МИ+».

Із ростом таких людей, росте і наше громадянське суспільство. І можливо, зараз їх дуже мало, проте кожен із них у майбутньому виплекає власну громадську організацію, у яку збере удвічі, утричі більше молоді.
Плани

Наша головна стратегія – розвиток Молодіжного центру, який став би майданчиком розвитку для кожної активної молодої людини. В перспективі такі центри будемо допомагати створювати і у районах Волинської області. Для прикладу, по селах є бібліотеки та клуби, приміщення яких мало використовуються. А з принципами та схемою роботи ми обов’язково поділимося та навчимо що і як робити.

Дуже багато потрібно зробити у законодавчому полі. Хотілось би, щоб прийняли новий Закон про молодь, Закони про неформальну освіту, про молодіжні центри. Мріємо про те, щоб сектору молоді приділяли більше уваги у органах місцевої влади.

Вважаю, що в нашу молодь потрібно вкладати по максимуму, адже від того, якою вона буде, залежить майбутнє України.

Розмову записала Оксана ФЕДОРУК.
Мистецька акція - виставка картин в русі Doнесемо
Мистецька акція - виставка картин в русі Doнесемо
Вшанування пам'яті жертв Голодомору
Вшанування пам'яті жертв Голодомору
Урбан-фестиваль
Урбан-фестиваль

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Нічого вона не обєднала, це фейкова організація. Це совкові методи Палацу піонерів усіх обєднати і керувати колгоспом "Шлях в Європу". Усі мають бути самостійні і незалежні від централізаціїї, партій, політики, Гузів, Палиць, державних подачок тарілки баланди з міфічного корита, ЛОШАРИ вас використають авантюристи для грантів і викинуть.
Відповісти
Вітання "Молодіжній платформі"!
Відповісти
Останні статті
Спілці, яка об'єднала громадські організації Волині, - чотири роки. ФОТО. ВІДЕО
03 грудень, 2015, 17:30