Невідомий пам'ятник Лесі Українці у Луцьку. ФОТО

Невідомий пам'ятник Лесі Українці у Луцьку. ФОТО
Якось моя одногрупниця, яка родом з іншої області, сказала, що ходить додому через парк де пам'ятник Лесі Українки. Я перепитав, адже нелогічно з лабораторного корпусу СНУ, через центральний парк, на 40' квартал ходити. Пізніше я зрозумів, що вона мала на увазі меморіал і монумент Матері-Батьківщині.

Мені не вкладалося в голові, що хтось може вважати, що на меморіалі знаходиться пам'ятник Лесі Українці, тому я вирішив зробити опитування у 2014 році. Став під стелою і запитував у перехожих чи це пам'ятник поетесі. На жаль, і на мій великий подив, за 50 опитаних половина відповіла "Так".

Також дуже засмутив факт, що найгірші результати показали студенти СНУ імені Лесі Українки, з яких більшість якраз жило поруч з меморіалом (Гуртожиток №3), а також школярі НВК №9. Дорослі, хоч і відповідали в більшості правильно, здивували окремими персонажами. Так, один чоловік, сказав що це статуя свободи, а ще один, який був трішки на підпитку, здалеку крикнув "Нехай та Косач забирається у своє Рожище!". На жаль, не настільки обізнаний у біографії Косачів, щоб зрозуміти чим вони завинили перед цим милим чолов'ягою.

Цього ж року, саме у річницю з дня народження Лесі Українки, я вирішив повторити експеримент. Результати мене порадували, так як студенти і школярі цьогоріч у своїй більшості відповідали правильно. Особливо помітно ріст школярів, 80% правильних відповідей проти 44% позаминулого року. Дорослі дещо збавили...

Хоча статистика показує, що 36% опитаних таки вважають, що це пам'ятник Лесі Українці. Так, сьогодні були й такі, що відповідали: "Так, це Леся Українка, а що, хтось не знає цього?".

Довідка:
Монумент Батьківщині-Матері споруджений у 1977 році на місці колишнього римо-католицького цвинтаря при споруджені Меморіалу Вічної Слави (з 2007 року - Меморіал Пам'яті). Пам'ятник вилитий з бронзи має висоту 9 метрів і є центральним елементом обеліску, який здіймається на висоту 40 метрів.



Артур Ґаутама

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 18
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Це називається - дурдом "Веселка". Прикро, але факт очевидний, більша половина пересічних обивателів реально тупі ссавці. От пропоную провести ще одне опитування: запитати чи це памятник принцесі Амідалі із "Зоряних воєн" або ще щось таке ідіотське у цьому ж штибі. Чомусь впевнений, що і тут знайдуться ті, що скажуть - так(((
Відповісти
Автор мав би, а може і ознайомить з цими результатами обласне освітянське керівництво та Коцана. Тільки десь в публічному місці, щоб народ побачив кого вони готують
Відповісти
А там є з ким говорити взагалі?
Відповісти
Ось ціна дипломів СНУ. Як тупий полішук попав в універ коли Він не тямить елементарного. І до дупи ваші тести якщо такі неуки здобувають вищу освіту. Вам місце в Конго або Гвінеї а не в Європі. Гуманоїди.
Відповісти
Я знаю молоду вчительку української мови, яка з відзнакою закінчила СНУ і не читає художніх книжок, бо їй вони не цікаві. Жах!
Відповісти
... і я знаю молоду вчительку української мови та літератури,яка якимсь чином (...) потрапила працювати в престижний навчальний заклад обласного центру,а не повернулась у рідне село - і в реченні може зробити декілька орфографічних помилок, мова ж її рясніє діалектизмами і русизмами.... МАЄМО ТЕ,ЩО МАЄМО :(
Відповісти
Питання поставлено провокативно так, що для мимохідного перехожого легше одразу погодитись з незнайомим опитувальником.
Такий тип питання дуже полюбляють російські "журналісти", особливо на Ехо Москви - абсурдизація будь-якої теми.
Відповісти
Якби ще Автор знав, у якому значенні вживається слово "знаходиться" - було б взагалі чудово.
Відповісти
Не треба гнати на конкретну школу, або ВУЗ. Ви запитайте звичайного перехожого що означає назва вулиці, на якій він живе, і зрозумієте рівень загальної тупості.
Відповісти
І загалом допис чистий маразм
Відповісти
100%.
Не вистачає лише фото автора у вишиванці.
Відповісти
"Стаття", як і в більшості випадків, приголомшуюча. По-перше, "одногрупник" повинен слово в заголовку "пам*ятник" заключити в лапки, адже в бронзі стоїть не Леся Українка. По-друге, інформація ні про що, або про те, чому у миші хвостик шилом. Нехай одногрупник стане поблизу стели і впродовж години запитає в перехожих: "Хто стоїть в бронзі: Жана д’Арк, англійська королева Єлизавета II чи Мати Тереза». Впевнений, що відповіді будуть приблизно пропорційні з невеликою перевагою першому персонажу, хоча і він не на коні і не з оголеними сіськами. І тут ніхто не згадає про Лесю Українку. Люди будуть вказувати на одну з трьох. Найголовніші тут причини – психологія людини і її інтелект. 95% людей, які проходили мимо статуї, навряд чи задумувались, хто ж стоїть на постаменті. А про грамотність філологів згаданого волинського вишу я навіть не згадую. Про їх сленг можна писати цілі словники: више криші, класно, тіпа, понти, ніштяк, прикид, прикольний, фіалєтово, чувіха, табло, родаки (батько і мати) і т.д.
Відповісти
А чому дивуватися? Ви знаєте іншу жінку, якій в Україні зараз ставлять пам'ятники? Невже Галшці Гулевичівні? Чи чоловічій "Марку Вовчку"?))
Відповісти
Памятник Ярій Зіганці
Відповісти
Покійний начальник автогосподарства на вул. Заньковецької після відвідання Піскарьовського цвинтаря в Ленінграді (1986 р.) мовив: "Наша баба - не гірша", маючи на увазі монументи "Батьківщина-мати" на цих меморіалах...
Відповісти
я маю знайомих які закінчили так званий університет які ніколи не були в Замку. А Коцан це взагалі тупий Ботанік перетворив університет в приватну фірму де в кориті сидить його братва. Це посьміховисько а не університет
Відповісти
Так і є, як написав студент. При Коцанові університет перетворився на комерційну, приватну структуру, яка підпорядковується законам братви та підлабузникам Коцана.
Відповісти
Ти ба. Пам'ятник з бронзи, і ніхто не вкрав.
Відповісти