Бюджет Волині. Вектор руху - від радянщини до партнерства

Бюджет Волині. Вектор руху - від радянщини до партнерства
На мою думку місія поточного складу депутатів обласної ради полягає в тому,

- щоб покласти край тим ще радянським методам управління громадою, коли вважалось, що обласна рада є старшою в системі рад області і меншовартісною по відношенню до Верховної ради
- перейти до партнерських взаємовідносин між різними гілками влади та здійснити якомога безболісний перехід від надміру централізованої держави до надання якомога більших повноважень на місця, але щоб від цього не постраждала міць нашої держави.

Мені добре відомо як побудоване життя громад в Європі та яке там самоврядування.

Вважаю, що українці не є друговартісними в європейському світі і можуть самі навести лад у своєму домі. Для цього потрібно:

- забути, що ми представляємо різні партії та гілки влади в Україні і завжди пам’ятати, що ми українці, ми волиняни, які живемо на цій землі. Після нас тут будуть жити наші діти та внуки і лише від нас залежить, яку спадщину ми їм лишимо.

За рік роботи в бюджетній комісії обласної ради я здобув певний досвід і хочу поділитись своїм баченням щодо роботи з бюджетним плануванням та тим, яким я хочу бачити обласний бюджет 2017 року.

Насамперед бюджет має опиратись на Стратегію розвитку області до 2020 року, яку затвердила обласна рада, основними цілями якої є розвиток людського потенціалу, Волинь туристична, нова промисловість, місцева енергетика, волинське село.

Скажу, як підприємець, коли хтось з бізнесменів починає справу, він завжди пише бізнес-план, в якому описує мету, яку хоче досягти, шляхи досягнення цієї мети та ресурс, який необхідний для досягнення цієї мети.

У нас є Стратегія розвитку області, її необхідно ще раз детально проаналізувати, адже світ дуже стрімко змінюється і життя вносить свої корективи, обговорити на круглому столі за участі виконавчої влади, депутатського корпусу і представників громад, внести необхідні корегування, виключивши об’єкти, кошти на які цілком можливо віднайти в місцевих бюджетах, або гігантські, перспектива фінансування яких ілюзорна, і включити ті, які є дійсно стратегічними для області, і потім при визначенні об’єктів для фінансування з обласного бюджету неухильно дотримуватись цієї Стратегії.

Вважаю, що у 2017 році нам слід особливу увагу звернути на стан екології в нашому краї і якщо ми говоримо про туризм, то він не оживе, не запрацює без відповідної інфраструктури (каналізування в Шацькому поозер'ї, ремонт і будівництво якісних доріг) проблема сміття - треба думати про сучасні методи збору, переробки і утилізації його); якщо говорити про волинське село, то слід оперативно реагувати на ті тенденції, які спостерігаються у наших західних сусідів (зростання ЗП веде до здорожчання продукції с/г, зокрема ягідництва, а відповідно зменшує її конкурентність) нам потрібно стимулювати розвиток і всіляко підтримувати кооперативний рух серед сільського населення, щоб волиняни вдома вирощували те, що до цього часу вирощували в Польщі. Саме такого роду зміни у Стратегії я маю на увазі!;

В Україні триває процес децентралізації.

На мою думку депутати обласної ради не повинні в ньому займати місце стороннього спостерігача, а мають активно сприяти становленню на Волині потужних, фінансово спроможних об’єднаних територіальних громад. І саме на громади необхідно спрямовувати левову частку коштів, які призначені на розвиток, щоб стимулювати їх, а сільським радам, які зволікають з об’єднанням був приклад для наслідування.

Насамперед, потрібно скористатись моментом, коли на розвиток інфраструктури нових громад з державного бюджету виділяються чималі кошти. Адже за рік – два такої можливості уже може і не бути.

Для цього депутатський корпус обласної ради має працювати у взаємодії з громадами, виконавчою владою районів та області і народними депутатами. Необхідно щоб при відборі проектів на фінансування з ДФРР та за рахунок субвенції на соціально-економічний розвиток окремих територій потрапляли дійсно стратегічно важливі проекти і в першу чергу ті, які покликані відродити економіку краю та створити нові робочі місця.

Кожен з нас повинен виконувати ті функції, які нам довірили виборці: народний депутат - готувати законопроекти і визначати розвиток країни, обласні депутати займатись питанням комплексного розвитку всіх територій області, депутати місцевих рад дбати про джерела наповнення бюджетів громад і раціонального їх використання.

Набагато ефективніше виділити кошти на підтримку малого і середнього підприємництва, фермерства та сільськогосподарської кооперації і за рахунок податків з доходів, отриманих від їх діяльності встановити в школі п’ять чи десять вікон, або зробити вуличне освітлення, ніж напряму виділити на цю мету кошти з бюджету. Це елементарний закон економічної теорії: гроші – товар – гроші

Зараз, на жаль, що народні депутати, що депутати обласної ради зачасту підміняють громади і сільських (міських) голів, визначаючи де який спортивний майданчик будувати і дах якого клубу перекрити. Ще й звітують, які вони хороші, бо „вибили” з державного бюджету 12 тисяч на меблі в сільський садочок чи 4 тисячі з обласного бюджету на заміну пластикового вікна в дільничій лікарні м.Рожище…

В той же час у Верховній Раді уже рік лежить законопроект, який би дозволив створення громад, в які входять сільські ради декількох районів, через що в Овадно не можуть створити громаду, та приєднання сіл до уже створених ОТГ, без обов’язкових на сьогодні перевиборів по всій громаді.

Хочу особливо відмітити, що до фінансування як з обласного так і державного бюджету потрапляють сирі, не підготовлені проекти, трапляються об’єкти, на які відсутня навіть проектно – кошторисна документація, або вказана невірно назва об’єкту, що унеможливлює освоєння коштів. Такі випадки мали місце в минулому році, коли в субвенції з соціально-економічного розвитку замісь вулиці Шопена в місті Луцьку фігурувала вулиця Шопенка, а палац учнівської молоді був названий палацом української молоді. Неприємний казус трапився і цього року з цією субвенцією, коли в постанові Кабунету Міністрів України невірно зазначений об’єкт з будівництва школи в селі Осівці.

Через так зване пакетне голосування на бюджетній комісії і сесії обласної ради були прийняті рішення по фінансуванню шкіл в селах Оленине Камінь – Каширського району та Забороль Луцького району, коли ми виділили по мільйону коштів на кожен об’єкт, а там виявляється не було навіть проектно-кошторисної документації, в підсумку кошти не були освоєні.

Добре, що фінансити розмістили ці гроші на депозиті в банку та бюджет отримав додатковий ресурс від відсотків, але в наш час, коли гривня знецінюється краще все ж їх ефективно освоювати. Траплялись і інші випадки, коли кошти з обласного бюджету виділялись сільським радам, а сільські голови і голови районних адміністрацій навіть не знали про це. В підсумку знову ж приходилось вносити правки в назви об’єктів, терміново робити проекти і складати кошториси.

Хотів би звернутись до шановних моїх колег депутатів. Відповідно до статті 18 перехідних положень Бюджетного кодексу України з 1 січня 2017 року на рівні місцевих бюджетів, які мають взаємовідносини з державним бюджетом запроваджується програмно-цільовий метод у бюджетному процесі і відповідальність за правильністю складання бюджетних запитів і паспортів бюджетних програм, в тому числі і за коштами, які спрямовуються за нашими з Вами клопотаннями у вигляді субвенцій на місця лягає на кінцевих головних розпорядників коштів. Тож давайте не будемо підставляти своїх колег на місцях, а будемо якісно готувати свої депутатські запити і пропозиції, щодо фінансування того чи іншого напрямку. І для цього в обласної ради є необхідні можливості.

На жаль, запропонований мною Бюджетний регламент, який регулював би відносини між різними гілками влади щодо бюджетних питань та унормовував порядок бюджетного процесу в області, в тому числі і порядок врахування пропозицій депутатів не набрав необхідної кількості голосів. Але з метою упорядкування питань, пов’язаних із інвестиційною підтримкою територій області, рішенням обласної ради від 19 травня 2016 року № 5/19 затверджено Порядок відбору інвестиційних проектів, що будуть реалізовуватися за кошти бюджету розвитку обласного бюджету.

Розпорядженням обласної ради від 20.10.2016 № 331-р. створена Комісія з питань відбору інвестиційних проектів, склад якої та положення про яку затверджено. Відповідно до зазначеного порядку, розпорядники бюджетних коштів усіх рівнів до 1 листопада поточного року мали подати на розгляд Комісії проекти, які пропонується фінансувати з обласного бюджету у 2017 році.

Проте, Комісія до цього часу роботу так і не розпочала. Керуючись принципом „Візьми і зроби”, я, якщо колеги з цієї Комісії мені довірять, готовий її очолити, та в найкоротші терміни організувати проведення збору від розпорядників коштів обласного бюджету та громад пропозиції по проектах, опублікувати всі проекти які надійшли від громад для публічного обговорення, провести відкрите засідання конкурсної комісії, провести рейтингове голосування та визначити перелік проектів і черговість їх фінансування з обласного бюджету у 2017 році.

Хочу ще зупинитись на декількох моментах, на які, на мою думку, необхідно звернути увагу в обласному бюджеті наступного року.

Одне з проблемних питань в області, як і Україні – якість освітніх послуг в сільській місцевості. В Україні 65% шкіл розташовані саме у сільській місцевості. У них навчаються 32% учнів і працюють 45% вчителів. Витрати на одного учня в селі становлять від 20 до 60 тисяч гривень на рік. Разом з тим, якість освіти у сільській місцевості в більшості випадків не дає можливості сільським дітям бути успішними та конкурентоспроможними у майбутньому.

Кошти необхідно виділяти таким чином щоб в кожній об'єднаній громаді був створений єдиний освітньо-культурно-спортивний простір. І основа цього простору – опорні школи. Тут все знову впирається в необхідність прискорення децентралізації. Адже функціонування шкіл буде віднесено до відання об'єднаних громад, які самі мають вирішувати, де створювати опорні школи, де їх філії, а звідки організувати довезення діток. При цьому паралельно вирішуватимуться питання будівництва та ремонту місцевих доріг і закупівля шкільних автобусів, або укладення угод з приватними перевізниками. Акциз. Дороги.

Ще одне питання - фінансування обласного центру надання невідкладної медичної допомоги. На сьогодні „швидкі” лишились чи не єдиним доступним і дійсно безплатним для населення видом медичної допомоги. За проханням жителів Старовижівського району я звернувсь до ОДА з пропозицією відкрити на базі сільських лікарень в селах Сереховичі та Кримне двох пунктів базування невідкладної допомоги, що дало б змогу оптимізувати видатки на медицину в районі і в той же час зробити цю послугу наближеною до людей. З відповіді я взнав, що в області існує проблема з спеціальними автомобілями для швидких. Тому я пропоную у 2017 році винайти можливості і придбати за бюджетні кошти хоча б декільк таких авто.

Доцільно також звернути особливу увагу на фінансування і діяльність обласних комунальних підприємств. Зокрема обласних лікарень, санаторіїв, КП "Волиньенергософт", "Власний дім", "Волиньприродресурс", куди щороку ми вкладаємо мільйони коштів з обласного бюджету.

При прийнятті рішення в порядку проведення конкурсного відбору керівників комунальних підприємств пропоную запровадити обов'язкове декларування доходів цих керівників, а при затвердженні чи перезатвердженні керівників проводити попередній аудит їх діяльності та вимагати представляти їх бачення і стратегію розвитку ввірених їм підприємств!

Підсумовуючи все сказане мною, хочу сказати, що не той багатий в кого багато грошей, а той хто вміло, по-господарськи зуміє ними розпорядитися.

Михайло ІМБЕРОВСЬКИЙ

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні статті
Бюджет Волині. Вектор руху - від радянщини до партнерства
23 листопад, 2016, 14:00