«Нотатки мандрівниці» Христини Лесюк: китайські підробки, побиті діти та «3 пісюни»

«Нотатки мандрівниці» Христини Лесюк: китайські підробки,  побиті діти та «3 пісюни»
Китай – екзотична для європейця країна. Попри те, що в нас чимало одягу з позначкою «Made in China», і кожна друга дитина України грається китайською іграшкою, все ж таки ми знаємо про цю державу мало.

Про те, чому птахів вбивають прямо перед вами, для чого п'ють гарячу воду та чи дісно китайці всі однакові? Розповіла українська іммігрантка Христина Лесюк ВолиньPost.

ЧИТАТИ БІЛЬШЕ НОТАТОК МАНДРІВНИКІВ

Мета поїздки. В Китай приїхала працювати. Але не як багато українців "на заробітки", а з метою переїхати сюди жити. Принаймні, на тривалий час. Спочатку думала, чи готова я покинути звичне життя і людей, волонтерство і громадську діяльність, які були в Луцьку. Втім, останнім поштовхом стало дві співбесіди: одна в Україні, інша ̵ Китаї. Тут же в мене є можливість приїжджати в Україну на тривалі відпустки або ж далі подорожувати.

Дешево і неякісно? Мабуть більшість з українців думає, що тут дуже дешеві речі. Хоча Китай виробляє все на світі, але якісні речі європейського розміру обійдуться недешево. Навіть міжнародні бренди на заводах шиють окремо "для Китаю" і окремо "на експорт". Речі "для Китаю" поганої якості, швидко зношуються, а коштують, як в Україні.



Китайські бренди шиють мініатюрні розміри і якість матеріалів не придатна для використання більше одного-двох разів. Багато одягу продається просто неба, є імпровізовані базари серед проїжджої частини. А якісний речі - це дорогий Китай.

Китайські підробки. Раніше я знала, що в Китаї дуже люблять підробляти. Але вважала, що підробити все на світі просто не можливо. Наприклад, рис чи курячі яйця. Виявляється, що можна: рис роблять з крохмалу, а яйця з желатину.

"Китайці на одне лице".
Відкрию вам секрет, ми всі для них теж видаємося "на одне лице", а розрізняють Лао Вай (іноземець) хіба за кольором волосся. Чим довше ти в азіатських країнах, тим більше вдивляєшся в риси обличчя й розумієш - вони різні. Цікаво те, що китайці не люблять свою зовнішність. Вони вважають себе негарною нацією. А еталоном краси вважаються кореянки. Звідси постійне прагнення відбілити шкіру, отримати на шістнадцятиріччя сертифікат на пластичну операцію.



Ставлення чоловіків до жінок. Приміром, нормою вважається курити будь-де, попри те, що поруч діти чи вагітні жінки. Ніхто не поступиться тобі місцем в транспорті і ніхто не допоможе витягти валізу з багажника таксі. Але дві особливості я таки зауважила.

Представники сильної половони статі в сім'ї дуже часто беруть на себе жіночу роботу. Тут нормально чути від них "сьогодні готую і перу я". Чоловіки в ресторані завжди підносять свій бокал трохи нижче жінок, цим висловлюючи їм свою повагу.

Китайці про українців. "П'яо Льян" (з китай. прекрасна. – від авт.) – так говорять про нас. Думаю, більшість знають, що ми з України, тому з росіянами ніхто не плутає. На рідкісні випадки "Україна і Росія, то те саме" ми відповідаємо "Китай і Корея, то те саме", тоді питання вважається вичерпаним.



Утім, найбільше вразив діалог, коли я тільки приїхала:
- О, ти з України? А це правда, що там дуже високоосвічені і культурні люди? – питають китайці.
- Так, це правда!
- А це правда, що таксист в Україні отримує вищу зарплатню, ніж багато людей в офісах?
Я розгубилась, не знаючи що відповісти. Одразу пригадала чимало своїх знайомих, які працюють на мінімальну зарплату.

10 дивних фактів про Китай:
- Для китайців нормально не знати ніяких іноземних мов, навіть звичні для нас назви англійською (coca-cola, mcdonald's тощо). Нормально тут харчуватись будь-де, замовляти їжу додому і майже ніколи не готувати.
- Також нормою вважається принести поїсти і алкоголь в ресторан з собою. А ще китайці ходять в туалет там, де бачать (!).
- Взимку всі будуть сидіти в приміщенні в куртках, але з відкритими вікнами і з увімкненим кондиціонером.
- Китаєць з радістю обдурить тебе, якщо зрозуміє, що ти не знаєш скільки коштує якась річ.
- В китайців немає хоббі, максимум поспівати караоке чи подивитись телевізор.
- Часто китайці живуть на копійки, при цьому маючи тисячні рахунки в банку.
- Цікаво, що на весілля батьки нареченого дарують квартиру, нареченої - машину.
- Тут є нормою шлюб по розрахунку, без любові. Також жити заради дітей, навіть якщо подружжя формально не існує.
- В китайських ресторанах немає десертів, а з напоїв завжди гаряча вода (дуже рідко чай). Її носять завжди з собою в термосі.
- На вулицях не рідко можна побачити клітки з птахами і козами, яких вбивають при тобі, якщо ти їх не купиш.

Для захисту від шкідливих викидів доводиться вдягати маску
Для захисту від шкідливих викидів доводиться вдягати маску


Жорстка система. Китай - це суспільство керованих людей, в яких основними заняттями є робота і сім'я, а основним богом - гроші. Спочатку дитина ходить в дитсадок, де її часто б'ють. Потім вона йде в школу, безперервно вчиться з 7 ранку до 10 вечора (враховуючи пізні уроки і постійну підготовку до іспиту, який буде в кінці навчання).

Іспит складають один раз і це визначає своєрідне положення в суспільстві: йти далі в університет, коледж чи в двірники.

Перездати не можна, мабуть, тому так багато неосвічених людей. Рано вийти заміж чи одружитись - це теж вимога суспільства. А далі робота з ранку до пізньої ночі заради дітей, яких так само битимуть в садках...



Кухня – ціле мистецтво.
Про неї можна говорити вічно. Страву без м'яса знайти важко, а основна приправа в Китаї - цукор. Сіль в магазині я знайшла неодразу, більшість страв солодкі або гострі, або і те інше одночасно. В Китаї немає кави, кисломолочних продуктів та шоколаду, дуже важко знайти несолодкий хліб. Помідори черрі тут вважають фруктом, а курячі яйця продають на вагу. Китайські приправи сприяють швидкому травленню їжі, тому їсти хочеться кожні 2 години.

Вони їдять все, що рухається, тому варто добре розпитувати, що в тій чи тій страві (сміється. – від авт.)



Щодо цін, то в магазинах ніколи не вказують вагу товару, це може бути 500, 400 чи 100 грам. Традиційно в закладах харчування крутиться стіл, щоб всі могли спробувати замовлене. "Hot pot"- заклад, де ти готуєш собі їжу сам, в каструлі. Традиційні страви: китайська лапша, качка по-пекінськи, "баодзи" (схоже до наших вареників").

Байка про їжу. Китайці люблять придумувати легенди про їжу, наприклад найекзотичніша страва, що я куштувала, називається "Будда стрибає через Велику Стіну" (до складу цієї страви входить м'ясо акули, черепахи, гриби-муари і найголовніше - морський огірок). У віршах описують неймовірний смак страви, начебто Будда, почувши її запах, перестрибнув Велику Китайську Стіну.

Також китайці настоянку на 3-х коренях трав вони назвали "3 пісюни" (переклад моїх друзів) і стверджують, що саме те місце було відрубане в кита і додане в напій. Цікаво почути питання "Ти в Китаї і не пробував "3 пісюни?» (сміється. – від.авт.)

Напій, який називають Три пісюни
Напій, який називають Три пісюни


Хаотичний рух. Темп життя незрозумілий, принаймні для європейця. Коли потрібно, всі спішать, коли ні - їдуть містом 20 км/год. Дуже популярним тут робити все в останній момент. Втім, до різноматіних шоу, концертів або ж вистав вони готуються довго.

Збереження національності. Китайці зберігають жорсткий нейтралітет в багатьох питаннях на політичній арені. Це не тому, що їм байдуже, а тому, що в першу чергу вони думають про свою націю, як максимально виживати не залежачи ні від кого. На мою думку, в Україні безліч талановитих людей, достатньо запасів природних ресурсів для того, щоб самостійно розвивати власну сильну державу, а тоді вже диктувати свої правила світові.

Якщо говорити про менталітет, то своя сорочка ближче до тіла і українці для мене найкращі: в плані культури, знання іноземних мов, саморозвитку, стартапів, брендів одягу тощо, китайцям до нас ще далеко.

Єдине, що хочеться перейняти: терпіння і спокій. В Китаї ніколи не сваряться водії, в маршрутках і на базарах, навіть, якщо хтось п'яний їхав по зустрічній та збив твою машину. Тому не сваріться і будьте собою (сміється. – від авт.)

Текст - Катерина ЛАЩУК

ТАКОЖ СЛІДКУЙТЕ ЗА СТОРІНКОЮ В FACEBOOK


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 4
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
дякую автору за цікаву оповідку. аж не віриться що там так. мені здалося недобре.
Відповісти
хай би сфотала,як куштує 3 пісюни
Відповісти
Гарна розповідь, спасибі.
Відповісти
Розповіла українська іммігрантка.... )))))

а може просто туристка, сумнівась що Христя залишитьс там жити))
Відповісти
Останні статті
«Нотатки мандрівниці» Христини Лесюк: китайські підробки, побиті діти та «3 пісюни»
12 січень, 2017, 09:00