Додати запис

«Волинь» - «Дніпро»: перший крок до ¼ Кубка України зроблено

Другий раз у цьому футбольному сезоні «Волині» пощастило приймати удома команду Мирона Маркевича – «Дніпро». Цього разу дніпропетровський клуб протистояв «хрестоносцям» в рамках 1/8 Кубка України. Як відомо, Кубок України з футболу було засновано в 1992 році як українську альтернативу колишньому Кубку УРСР. Дніпропетровське «Дніпро» тричі діставалось до фіналу цього турніру, кожен раз поступаючись донецькому «Шахтарю». Так, у сезоні 1994-1995 років синьо-біло-блакитні програли «гірникам» по пенальті, у сезоні 1996-1997 років – в основний час з рахунком 1:0, у сезоні 2003-2004 років – з рахунком 2:0.

За останні кілька років уже стало своєрідною традицією, що «Волинь» зустрічається з «Дніпром» в Кубку України. Так було у сезоні 2011-2012 років, коли луцька команда у важкому поєдинку лише у доданий час змогла вирвати перемогу з рахунком 3:2, вибивши тоді ще команду Хуанде Рамоса з кубкового турніру на стадії 1/8 КУ. У команді Віталія Кварцяного відзначились тоді на сімнадцятій хвилині Гобер, на вісімдесят другій – В’ячеслав Шарпар, на дев’яносто другій (уже в доданий час) – Рамон Лопес. У дніпрян забивали Євген Коноплянка та Роман Зозуля на тридцять шостій та тридцять восьмій хвилинах відповідно.

Наступного сезону команди зустрілись уже ближче до фінальної стадії – в 1/4 Кубка України. «Дніпро» налаштувалось взяти реванш за попередню невдачу. Футболістам Рамоса це вдалося зробити. «Волинь» поступилася супернику з рахунком 2:0. За дніпропетровський клуб забивали на доданій третій хвилині у першому таймі Сергій Кравченко та на доданій четвертій хвилині у другому – бразилець Матеус.

Сьогодні, 27 вересня 2014 року, уже втретє за чотири роки на рідному стадіоні «Авангард» луцька команда зійшлась з дніпропетровським «Дніпром», щоб помірятись силами у рівному двобої за престижний український трофей. Згадаємо, як обидві команди дістались до цієї стадії Кубка.

Не зважаючи на те, що суперниками і «Волині», і «Дніпра» були клуби з нижчого дивізіону, розгромних рахунків у підсумку не побачили на табло ні луцькі, ні дніпропетровські уболівальники. «Хрестоносці» скромно, з рахунком 0:1, обіграли охтирський «Нафтовик-Укрнафта». Гол на рахунку Еріка Бікфалві. Дніпряни з таким же рахунком перемогли чернігівську «Десну». Відзначився Євген Чеберячко.

З таким самим мінімальним результатом завершився, пригадуємо, й поєдинок другого туру нинішнього сезону між «Волинню» та «Дніпром». Лучани хоч і переграли по грі дніпропетровських гостей, про що красномовно говорять десять проти трьох ударів у площину воріт суперника на користь «Волині», та не переграли по результату. На вісімдесят п’ятій хвилині єдиний гол у ворота Артема Кичака забив тоді Євген Шахов. Цей матч уже ввійшов в історію волинського футболу під умовною назвою «нереалізована перевага «хрестоносців». Втім, що не вдалось реалізувати в Чемпіонаті України, волиняни реалізували в Кубку.

Гра без фактичного нападника у минулому поєдинку проти команди Мирона Маркевича не дала результату. А тому Віталій Кварцяний вніс свої корективи у стартовий склад «Волині». Замість Артема Кичака, який і пропустив вирішальний гол від захисника «Дніпра», захищати ворота лучан вийшов Віталій Неділько. У лінії захисту без змін зіграли капітан команди Сергій Сімінін, Івіца Жуніч та Артем Шабанов. Крім того, Романа Годованого змінює в нинішній грі Віталій Приндета, а Сергія Вороніна – півзахисник Міхель Бабатунде. У центральній лінії, як і в минулому матчі зіграли Ерік Бікфалві, Валерій Федорчук, Флорентін Матей та Олександр Кобахідзе. П’ятого півзахисника Руслана Бабенка Кварцяний поміняв на єдиного нападника Даніло Маріотто.

Наставник «Дніпра» Мирон Маркевич пішов ще далі і змінює, у порівнянні з минулою грою у Луцьку, одразу семеро футболістів. Так, дніпряни на гру проти «Волині» вийшли у такому складі. Кольори рідного клубу захищав у воротах Ян Лаштувка. У лінії захисту зіграли Артем Федецький, Ондржей Мазух, Дуглас та Іван Стрінич. У ролі двох опорних півзахисників – капітан команди Руслан Ротань та Джаба Канкава. Під нападником – Лео Матос, Сергій Політило та Младен Бартуловіч. На вістрі атаки – Євген Селезньов.

Стартовий свисток від арбітра Євгена Арановського на стадіоні «Авангард» засвідчив про початок принципового двобою за вихід до 1/4 Кубка України. Гравці «Волині» розіграли м’яч із центру поля. Уже з перших хвилин стало зрозуміло, що легкої перемоги не буде у жодної з команд, оскільки футболісти по обидві сторони барикад демонстрували боротьбу на кожному клаптику футбольного поля. Капітан «Дніпра» уже на другій хвилині матчу отримав право на виконання штрафного удару з лівого флангу, з яким легко впорався захисник «Волині» Івіца Жуніч. По тому була комбінаційна атака від волинян, яку зумів зупинити Дуглас.

У першій половині зустрічі гра була доволі рівною, про що свідчили почергові атаки від «Волині» та «Дніпра». На дев’ятій хвилині гострий момент виник біля воріт лучан. Перехоплення м’яча після невдалої спроби Сімініна атакувати ворота суперника і Селезньов уже виходив один на один з Недільком. Сам бити не став, а віддав передачу на Матоса. Той у ворота не влучив. Ініціативу перехопили гравці «Волині». На тринадцятій хвилині в штрафний суперника вривався Матей, однак захисники «Дніпра» вчасно зреагували на його спробу пробити по воротах. А от капітана червоно-білих «чисто» зупинити не вдалося, коли той промчав по флангу і уже перебував на куті штрафного майданчика. Арбітр призначив штрафний. Виконувати взявся Бікфалві, однак у площину воріт не попав.

Так атака за атакою і перша половина зустрічі уже підходила до завершення, як черговий супермомент для «Волині» трапився у штрафному суперника. Чергове зміщення Матея з флангу у карний майданчик дніпрян грубо зупинив Федецький. Арбітр вказує на позначку – пенальті. Для футболістів будь-якої команди – це шанс, для волинян – це швидше можливість поповнити ряди у «чорному списку», в якому до сьогодні було закарбовано два імені – Ерік Бікфалві та Руслан Бабенко. Ініціативу у досить непростій ситуації взяв на себе Бікфалві, який у цьому сезоні уже не реалізував пенальті у ворота «Чорноморця». Добряче розбігшись з-за лінії штрафного, несильним прямим ударом Ерік влучає під поперечку – 1:0. Одного з «чорного списку» викреслюємо.

Виснажені важкою грою, але з хорошим настроєм покидали волиняни поле після першого тайму. На другу половину зустрічі припала велика інтрига для уболівальників і непросте завдання для обох команд: для «Дніпра» - зрівняти рахунок і по можливості вийти вперед, для «Волині» - не пропустити м’яч у відповідь і по можливості збільшити перевагу.

Першим взявся виправляти ситуацію наставник «Дніпра» і одразу по перерві провів подвійну заміну. Замість Політила і Матоса на полі з’явились Калінич та Зозуля. Останній на сорок восьмій хвилині при спробі атакувати ворота «Волині» потрапляє у положення поза грою. Не приніс дивідендів дніпрянам ні штрафний удар, який виконував на п’ятдесят другій хвилині Ротань, ні удар Селезньова на шістдесят четвертій хвилині.

«Волинь» у відповідь продемонструвала низку своїх гострих моментів. Другий м’яч уже на сорок сьомій хвилині міг забивати Кобахідзе, однак на заваді удару по воротах став Мазух. Внести корективи у рахунок на табло мав можливість і Матей, який заробив штрафний удар на п’ятдесят шостій хвилині, сам же його взявся виконувати, але пробив неточно.

Ближче до кінцівки поєдинку на полі, попри осінню дощову погоду, ставало спекотніше. Побільшало фолів з боку гравців обох команд і, разом з тим, побільшало ударів по воротах. Федорчук сфолив проти Федецького – Ротань виконав штрафний, але не влучив у ворота. Федецький грубо зіграв проти Маріотто – Бікфалві зі штрафного пробив вище воріт. Ротань виконав черговий штрафний – Калінич рукою заштовхує м’яч у ворота Неділька. Арбітр розібрався у ситуації і взяття воріт не зарахував. Усі ці епізоди супроводжувались попередженнями від досвідченого арбітра матчу. Жовті картки перед собою встигли побачити Сімінін, Федорчук, Калінич, Мемешев та Шабанов. Тільки уболівальники у Луцьку забитих голів більше не побачили.

Підсумуємо поєдинок. Народна мудрість говорить, що хороший початок – половина діла. «Волинь» перемагає у першій кубковій грі удома і теоретично уже однією ногою у чвертьфіналі. Однак, щоб завершити почату справу лучанам потрібно перемагати «Дніпро» уже на їхньому полі, або хоча б не пропустити гол від синьо-біло-блакитних. Так, буде важко, але ж і кожен забитий м’яч на виїзді вважатиметься за півтора. Команда Мирона Маркевича уже свої півтора прогавила. «Волинь» же не підтвердити свою перевагу просто не має права.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.