Додати запис

Незвідана Україна. Острів Березань

Наприкінці літа, під час молодіжного проекту Студентська республіка, який відбувався у селі Рибаківка Миколаївської області, мав можливість відвідати цікаве, для мене, місце на карті України.

Мова йде про острів Березань, який знаходиться у гирлі Дніпра, і фактично являється сторожовим форпостом Борисфену. Саме Борисфеном називали цей острів древні греки. На острові знайдене древньогрецьке поселення Борисфеніда VII ст. до н. е., за деякими припущеннями, воно було засноване вихідцями з міста Мілет. В результаті розкопок на острові відкриті напівземлянки і кам'яні багатокімнатні будинки античного періоду. Серед знахідок багато ранньої розписної кераміки і кераміки елліністичного часу, а також монет, які чеканились в Ольвії.
Острів у давні часи мав сполучення із сушею і був півостровом. Він має чимало найменувань, зокрема, відомий ще як Борисфеніда (антична), острів Буян (давньоруська) чи острів Шмідта (народна).
Та все це я дізнався вже пізніше, а на початку лише цікавість переповнювала мене…

Приїхавши до Рибаківки, я одразу помітив невеликий клаптик суші посеред моря. Він вабив мене своєю близькістю – лише 2 км від берега! Та в перший день нашого перебування здійнявся сильний шторм, тому мені не вдалося потрапити на острів. Та вже наступного дня погода нам сприяла, і ми разом з друзями дістались до Березані на вітрильному тримарані.
Постійно на Березані ніхто не живе. Лише іноді рибалки, а влітку археологи й туристи бувають на цьому клаптику суші. Саме для археологів на острові дуже багато роботи, адже Березань має багату історію. Хто тільки не бував на цьому маленькому острові за довгі століття – греки, римляни, готи, варяги, турки, англійці, французи. Причалювали до його берегів і запорізькі чайки. Сліди археологічних розкопок видно всюди – це старі, порослі травою, і свіжі горбики землі.

Рослинний і тваринний світ острова не дуже різноманітний. В основному Березань поріс степовими травами, зрідка зустрічаються абрикосові деревця та кущі шипшини. У південній, найвищій частині острова, встановлено пам’ятник-обеліск лейтенантові Петру Шмідту.

Лейтенант Петро Шмідт протестував проти самодержавства. 1905 року в Севастополі натовп людей на чолі зі Шмідтом попрямував до в’язниці, вимагаючи звільнення політичних в’язнів. Замість відповіді пролунали постріли – багатьох людей поранили і декількох убили. Невдовзі почалось повстання в гарнізоні міста і на бойових кораблях, що стояли в порту. Прибувши на крейсер «Очаків», Шмідт телеграфував Миколі II: «Славний Чорноморський флот, свято зберігаючи вірність своєму народові, вимагає від вас, государю, негайного скликання Установчих зборів і більше не підкоряється вашим міністрам. Командувач флотом П. Шмідт». У відповідь на телеграму з Петербургу надійшов наказ придушити повстання. Кораблі були розстріляні з берегової зброї, а Шмідт арештований. У березні 1906 року його і трьох повстанців доправили на острів Березань і розстріляли. А 1968-го тут встановили пам’ятник-обеліск Лейтенанту Шмідту.

В центральній частині острова розташований маяк, а також зруйновані військові каземати і розбита основа далекобійної гармати, яка служила головним захисником Дніпровського лиману і порту Очаків. Судячи з потужності фортифікаційних споруд, острів був важливим оборонним об'єктом, зокрема в часи панування тут Російської імперії.













Березань – це перлина в акваторії Чорного моря, до якої варто доторкнутися поглядом з берега, а ще краще – припливти і ступити власними ногами у тих місцях, де колись вирувало життя древніх греків.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 6
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Цікаво, але немає розповіді. 30 рядків - це не журналістика. Очевидно, про острів є що сказати, але це може зробити лише дуже допитлива людина.
Відповісти
це не журналістика, це запрошення відвідати острів)
Відповісти
Валєра, ти чого так відпустив пузяку?
Преса підкачай, а тоді вже - репортаж
Відповісти
старість не радість)))))))
Відповісти
Хай бездарн написано, але вже добре, що він не регіоналів своїх улюблених вихваляє.
Відповісти
Дякую!
Відповісти