Додати запис

Шлях до прозріння пролягає через майдани

Давно збирався розповісти одну, на мою думку, цікаву історію переконань. Та нещодавно якраз випала така нагода.

З десяти років почав займатися спортом, тому до цього часу маю багато знайомих серед спортсменів. Це переважно давні знайомі, які декілька разів на тиждень збираються в спортзалі, щоб поганяти шкіряного, та й морально відпочити від сірих буднів. Нерідко перед грою ведуться обговорення різних подій на будь-які теми, зокрема й політичні, адже, як відомо, спортсмени – народ активний. І в тому середовищі фуфло, фальш не проходять. Гниль та підступність викривається відразу та піддається нищівній критиці. Тому що в ринзі чи на татамі всі спортсмени поважають правила. Кожен має показати, що вміє, довести, що кращий у чесній боротьбі, дивлячись очі в очі супернику.

Мій товариш, про якого хочу розповісти, – саме один із них. Знаємо ми один одного, напевно, близько двадцяти п’яти років. За часів совку – радянська російськомовна школа, пізніш – технічний університет, з червоним дипломом. Звісно, звідти – і часткові вєлікоруські погляди в стилі «совєтскіє люді». Далі – рутинна підприємницька діяльність, пов’язана з торгівлею на базарах Волині.

Інформації про свою діяльність у лавах ВО «Свобода» протягом останніх декількох років я не приховував, і в розмовах особливо не акцентував на цьому уваги. Коли заходили гарячі дискусії, завжди відстоював свою позицію. І саме Олександр зазвичай був моїм найзатятішим опонентом. Важко говорити з людиною, коли ми в різних, так би мовити, площинах виміру цінностей.

Але після подій на Майдані та останніх виборів риторика мого опонента почала змінюватись. Уже від нього я став чути, що саме свободівці своєю щоденною рутинною роботою втримали Майдан, що в подальшому призвело до усунення влади Януковича. Довели свою принциповість у Верховній Раді. Став чути про багато інших речей, які «Свобода» не завжди мала можливість донести до людей. Адже ми не кричали на телебаченні та у ЗМІ – як то кажуть, «ми орали – я і віл».

Після останніх парламентських виборів мій колишній опонент висловив думку про несправедливий розподіл політсил у новій Верховній Раді та фактичне усунення «Свободи» з парламенту. А нещодавно Олександр перед тренуванням показав річну підписку газети «Свобода» на 2015 рік. На моє здивування пояснив: «Вас є за що поважати. Ви послідовно відстоюєте свої позиції, не змінюєте поглядів, ідеї, не бігаєте по різних партіях, дисципліновані…»

Отже, все ж таки свідомість людини має здатність змінюватись. Правда – перемагати. І за ці зміни в свідомості наших громадян Герої Майдану та Герої неоголошеної війни на сході України з російським агресором заплатили та досі платять своїм життям. Життям найкращих дітей України. Занадто висока ціна, але, на жаль, так є. І результати цієї боротьби неодмінно будуть.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 64
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Прочитавши матеріал, виникло бажання зробити кілька зауваг. Переконання - річ тонка, ними можна пишатися і одночасно бути їхньою жертвою. Таке трапляється нерідко. Особливо, коли мова йде про переконання політитчні. А ще особливо, коли йдеться про крайні політичні переконання, не важливо ліві чи праві. Стосовно ж "Свободи" хочу сказати, що саме на цьому політичному об'єднанні лежить суттєва частка відповідальності за події, що мали і мають місце в Україні. Саме крайній націоналізм "Свободи" і його нестримно-агресивна пропаганда грала на руку проросійським і олігархічним силам , які зацікавлені в розколі Українського суспільства за ідеологічними і регіональними ознаками. Сьогоднішня катастрофічна ситуація в Україні є і результатом діяльності "Свободи". Тому автору порадив би сьогодні не пишатися своєю приналежністю до "Свободи", а публічно визнати помилки і посипати голову попелом.
Відповісти
Ваша свідомість абсолбтно рабська, і заслуговує лише співчуття. А якби свободу чули ще у 2007(про ці речі нині всі говорять) то ми б недійшли до такої ситуації!!! Але щоб це зрозуміти має бути мислення вільної людини. А між іншим я воюю насході не затаких громадян як ви! І через таких ми знову про-ли революцію.
Відповісти
Знаєте, Остапе, фашисти теж визначал на свій кшталт, яка у кого свідомість. Результат відомий: сотні концтаборів і мільйони замордованих. Пам'ятаємо також недавню нашу історію під проводом більшовиків-комуністів. Результат практично той же: Гулаг, суцільний колгосп в економіці і в свідомості. Ви теж ж тої ж серії, тільки під іншою личиною - український націоналізм. Зразки цього ми вже теж бачили в тернополі, на львівщині, станіславщині, де керували свободівці. Люди переконались, що одна справа викрикувати націоналістичні кричалки і зовсім інша перти плуга і забезпечувати нормальний розвиток регіону. Так що помовчіть краще і почитайте історію нашу і інших народів, щоб краще розібратися, за які ідеї, чи за що треба боротися. А стосовно Вашої учаті в АТО, то повторюсь: це значною мірою результат безповідальної вкрай націоналістичної позиції ПО "Свобода". Доречі, недавно прочитав інтерв'ю з відомою донецькою журналісткою, яка, між іншим, сказала: кров загиблих дітей на Донбасі на руках Фаріон. Повністю з нею згідний.
Відповісти
Ні це результат 20-ти ліття безхребетної ліберальної політики лібералів таких як ви, які тіні своєї бояться, які бояться дивитися правді в очі, яку Свобода говорила ще з 90-х років, тільки тоді їм казали "да що ви плетете...". А зарас всі це побачили та відчули!!! По вашому Українське потрібно випрошувати на колінах а націоналісти своє беруть! "Рабів до раю не пускають....."
Відповісти
Минають дні, минає літо,
А Україна, знай, горить:
По селах голі плачуть діти –
Батьків немає. Шелестить
Пожовкле листя по діброві
Гуляють хмари, сонце спить,
Нігде не чуть людської мови,
Тілько звір виє по селу,
Гризучи трупи.
Відповісти
Олександре, щодо "крайніх" переконань. Якщо на мить уявити, що в Україні не залишилося жодного українця за духом, скажіть, чи не приєднається тоді територія із російськомовним населенням до Росії? Приєднається шляхом референдуму. Так само, як Крим. Тільки зробить це у законний спосіб - так, як прописано у прийнятому регіоналами Законі про референдум: спочатку зміни до Конституції; другим етапом - злиття із Росією. "Свобода" не лише захищає права українців в Україні. "Свобода" тим самим захищає українську державність! А Ви кажете : "крайні націоналістичні переконання"... Хіба "РуССкій мір" - не крайність, придумана для русифікації територій і захоплення їх? Хіба війна, в якій Росію підтримують українські громадяни, не крайність? А чому ж на зрусифікованому Донбасі Росія знаходить підтримку, а на Волині, де 97% населення - українці, ні?
Відповісти
свавілля, беззаконня,нетерпимість до інших, анархія - це результат ваших мендаунів!
Відповісти
Треба самому спочатку пройти шляхом прозріння, а вже потім писати про це.
Відповісти
Українці вже досхочу наїлися "націоналізму", який несе так звана "Свобода". Можливо, досить?! Є безліч джерел і методів любити свою Вітчизну, навіть не носячи щоденно вишиванки як банальної уніформи. Прозрівайте, пане з відомим прізвищем. Ви, очевидно, ще молодий і не усе втрачено.
Відповісти
Якщо подивитися програми партій на цих виборах то вони всі копіювали коріння фрази свободівської програми, але є одне але, одна "Свобода" їх виконує а всі інші ложили на нас з вами. А я впевненний що ви навіть незнаєте що таке націоналізм, а все через те що внас дискридитували поняття партії, ідеології, аде в нашій державі одні політпроекти які "мають" свою державу. Можливо і ви колись дійтете розумного сприйняття речей.
Відповісти
Як купимо Хайат та Укрспирт - обов'язково дiйдемо. Хайатiв не вистачило нам i Пупси з Мордами на шляху не зустрiчалися((
Відповісти
Ще не згадав що Свобода NASSA приватизувала, за гроші які дав путін
Відповісти
Нi. Ось тут ви помилилися. Про розведення вiвець в Пiвнiчнiй Америцi Свободою преса ще мовчить(( то подiлiться з нами! Може вони цей приклад i в ненцi використують?
Відповісти
Краще б вона розводила баранів в Україні, як розводять вас інші партії))))
Відповісти
Ну це її майбутнє, за це ви і боретесь. Це тільки підтверджує відповідь Кузі, що Свобода "була потрібна, є і буде українському народу"!
Відповісти
Я радий що ви прозріли і зрозуміли що Свобода потрібна.
Відповісти
Безумовно! Заради цієї благородної цілі - амінь!
Відповісти
Шлях до прозріння пролягає через майдани та аргументи
Відповісти
"Швабодовець", а тупой как спортсмен "ударовёць". Что ты, щлимазл, хотели сказать? Сам то хоть понял? Ты двух мыслёв до кучки сказать-высказать не могёшь. И оно кого-то, что-то учить.
Відповісти
Мені вас шкода за ваш скромний інтелект. Коли людина неможе думати вона гне мати!
Відповісти
Не зважай це точно кононовичі з Донецька пишуть!
Відповісти
Коли тобі дарують свободу, завжди знайдеться той, хто казатиvt, що жити в ярмі було стабільніше...
Відповісти
Треба уточнювати: свободу від відповідальності та свободу бути вбитим або жебрачити за такий подарунок. І поставьте собі ще більше плюсиків, вас в кінці очикуватиме подарунок...
Відповісти
Націрналізм, а особливо його крайні форми (саме такі сповідує "Свобода"), не має нічого спільного зі свободою. Навпаки, націоналізм є насправді ярмом.
Відповісти
То ви хочете сказати що в нас зара націоналізм!??? Тому що в біль шому ярмі ми ще не були.
Відповісти
Хочу сказати, що кланово-олігархічна влада, яка не змінювалась з часів Кучми, вміло використовує націоналістичні партії з метою посіяти розбрат і чвари між різними регіонами. Треба сказати, що "Свободу" вони використали по повній. А зараз вона їм більше не потрібна, тому і виявилася за бортом. Стане потрібна - знов підкинуть грошенят і знов пропустять якусь нигу в парламент для крику і розбрату. А заодно Тягнибок знов якусь хатинку собі збудує на околицях Києва.
Відповісти
Використовують вас через зомбоящик, і мають во всі дирки! А Свобода олігархам ніколи і не потрібна була! Вона була потрібна, є і буде українському народу. А скажи адресу хатки..... Чи це з опери Свобода інопланетний проект???
Відповісти
Киiвська область, Обухiвський район, селище Таценки. В заповiднику Стугна. Недалеко вiд будинку ворога-Медведчука. Хоча той у лютому сгорiв. Випадково)) В тебе тенор чи барiтон?
Відповісти
Тупа брехня!!! Так можна написати про буть кого. Це хатка Гелевея, а не Тягнибока. Так само про тебе можу сказати хо ти алкаш, наркоман, і регіоналівська суч-а.... Іди виправдовуйся....
Відповісти
Ай-яй-яй!))) Яка прикра помилка!))) То подайте в суд на "Гроші" (кинути посилання в ютубі хатку побачити?), ваш лідер це обіцяв, і що? І на Вову Морду обіцяв...Як успіхи? Як і з Експресом?
Відповісти
Читай інтернет і партійну пресу (підпиши собі партійну газету)! Ось http://www.svoboda.org.ua/diyalnist/komentari/055875/теж саме було з програмою гроші, а Вову за що, за те що його Аваков використав, він просто на гачку у ментів ось і торусить все що прикажуть. Читайте щорсь щоб фігню не нести...
Відповісти
)))Так а де за "Гроші"? А ви читали партійну газету про наміри подати в суд на Вову? А де про Тягнибока - 1,2,3?)))
Відповісти
Безнадійний випадок)Передплатний індекс газети "Свобода" 37619, читайте та знайте, я небуду вашим прес-секретарем))) А Вову за шо в суд подати????
Відповісти
почитайте в енциклопедії про "своводу" та інші абстракції, а вже потім беріться повчати...
Відповісти
Свобода красти
Відповісти
Свобода иноземний проект тильки цикаво чому знову заворушились що скоро якись позапозачергови вибори чи новий майдан для закриплення успиху иноземних колонизаторив
Відповісти
іноземний проект кого ? американців...росіян..кого ? ах..може німців..тож свобода то фашисти ...
Відповісти
Я відкрию страшну тайну Свобода проект марсіян...
Відповісти
I слiди iнтелекту Свободи також шукати будуть на iнших планетах...
Відповісти
Якщо свого немає то можеш хіба в одне місце заглянути....)))) Там принаймі своє нутро побачиш)))
Відповісти
Ха-ха. Цiкавий досвiд! А шо ще можеш? за вухо себе вкусити, наприклад?
Відповісти
Ха-ха. Цiкавий досвiд! Напевно після таких карколомних трюків у тебе і трапились проблеми з головою)))))
Відповісти
))) Ні, таким чином ти мене в Свободу не затягнеш, у вас своя весела компанія
Відповісти
Згідний!!!;)
Відповісти
Головною в націоналізмі є ідея державності та незалежності, самостійності.Але як ми бачемо олігархи та продажна сволота політики на це все мають інше бачення, краще всіх тримати на гачку і викачувати з них все більше і більше грошей!!!
Відповісти
Коли я хочу любити українське, виробляти чи продавати,плекати чи розвивати а якась жирна морда у владному кріслі мені говорить що я маю робити з цим або що тепер в моді або ще гірше ущімляти мене в цьому то коли я виступаючи проти можу зробити якесь зауваження не говорячи вже про фізичне то я виходить нацик, А продаватись на кожному кроці як дешева по .....вія всяким олігархам і лобіюючим групам. бути зарібіжними маріонетками то це по модному це означає бути на гребені хвилі !!! Ви самі себе чуєте???
Відповісти
свідомість людей спить..жаль що у коментах є лише особисті погляди...прикро ..раз то пише свободівець то мочать його у коментах..пише ударівець ..то пригадують кличка....а може уже варто задуматися...скільки можна воювати не зрозуміло за кого...хлопці гинуть на сході..то на майдані...а ради того щоб ми тут ганяли вищі матерії..!! свідомість спить в Українців..до речі ..Волинь то затянуті полюхмаї....тупі як тріска..йх пока не стусуєтсья чи не торкнеться біда ..то й дупою ніхто не пошивелить !!!
Відповісти
все що не робитсья, все до кращого...те що свободи немає в парламенті то не значить, що вона пропала із політичної арени..результатом майдану є..це а) немає КПУ в парламенті..а інші політичні проекти, Фронт, Блок Пороха..Радикали, Опозиційний блок..пробудуть там не довго..ну десь до літа! бо далі сколотитсяь треьій майдан, котрий винесе уже тих чиновників разом із кріслами!

п.с. Для того щоб оцінювати ситуацію в Україні, потрібно щось втратити..наразі народ втратив у парламенті Свободу як одну політичну силу яка має ІДЕОЛОГІЮ, інші це фейки. мильні бульбашки. Люди це зрозуміюьт, буде це пізно, але третій майдан не за горами!
Відповісти
Народ втратив у парламентi не тiльки Свободу, як полiтичну силу iз iдеологiею. I навряд чи помилився...може щось в ваших iдеологiях змiнити?
Відповісти
Ваша ідеологія - це 30-ті роки минулого століття, це ідеологія, яка повністю себе дискредитувала і не лише в Україні, а в цілому світі. Навіть у головному бандерштадті країни - Львові люди сказали "ні" гебельсу "Свободи" Фаріон. То про що далі говорити.
Відповісти
Особисто я вже жалкую що проголосував не за "Свободу" (і впевнений що таких вже багато) на цих виборах, купивса на дешеві писульки експресу. Проголосував за самопоміч, а вони перше питання підняли: "чого мала зарплата".... Думайте панове.
Відповісти
Якщо уважно прослухати новини на кожному каналі то можна дійти висновку що кожен олігарх маючи свій канал може по своєму тлумачити ту чи іншу новину і виходить що коли хтось комусь не вигідний то ти хоч на лобі кіл тиши ти не доведеш свою правоту.
Відповісти
Свободівці я вам ьтак скажу поки у вас небуде свого каналу наша біомаса буде голосувати за фантіки!
Відповісти
Не помиляється той хто нічого не робить.Свобода,була, є, буде дієвою партією. Думаю що прості українці зрозуміють до наступних виборів що їх вкотре надурили. Що казка про закінчення війни про швидке вирішення економічних та соціальних проблем теж казочка якою дурять голови.Слава Україні.
Відповісти
в Україні - на рівні суспільного сміття... Продовжуйте крокувати на смітник.
Відповісти
Ви яничари як пишете що свобода в чомусь винувата то аргументуйте... А ні то позакривайте хавала.
Відповісти
Вовi Мордi закрий. "Не винуватая я, вiн сам прийшов"...
Відповісти
Вова лох якщо просто так бабло дав! Молодці що взяли.
Відповісти
Хоча не знаю що гірше що Правий сектор фінансує Коломойський чи те що Свободі грошей дав якийсь чувак зі Львова
Відповісти
Ну перший i Свободою не нехтував, може хворий керiвник Укрспирту ще розкаже у вiдеозверненнi)). А ось нiк собi Ви могли б взяти iнший...
Відповісти
Не розумію що Свобода має до Укрспирту....!!!!! Знову щось не дочув! Буває.
Відповісти
Я б ще раз просив змінити нік. А по суті - звернися до Свободи, вони пояснять вам. Чи то невже сама Свобода не знає, хто керував Укрспиртом, кого викрав Айдар і хто готує відеозвернення (якщо виживе)?
Відповісти
Ще раз кажу брехня!!! А Укрспиртом керує людина з вашої команди (тобто команди з Народного фронту)! Неперекмдайте стрілок на когось! Керуйте галузю! Хоча наскільки я знаю ви хочете її продати.
Відповісти
ВИ ЩО СПИТРУ ПООБПИВАЛИСЬ,ТУТ ОБГАВАРЮЄТЬСЯ СТАТТЯ ПУШКІНА ...
Відповісти