Додати запис

Система навчання в Україні спрямована на підготовку висококваліфіковаих спеціалістів чи... на прихований геноцид нації?

Бути успішним студентом в чужому місті без матеріальної підтримки батьків досить таки складно. Станом на 2016-й рік прожитковий мінімум для громадян України становить 1450 гривень, з грудня - 1600 гривень. Студенти ВНЗ ІІ-ІV рівня акредитації отримують стипендію у розмірі близько 800-900 гривень.

Для того, щоб отримувати стипендію, потрібно бути відмінником. Згідно нового законопроекту №5130 з 2017-го року стипендію підвищать до розміру прожиткового мінімуму, але їх надаватимуть лише студентам-відмінникам. Тобто, якщо раніше сесію могли закрити, перекривши "четвірку" відмінною оцінкою, то після ухвалення законопроекту це стане неможливим.

Відповідно, для досягнення такої мети потрібно виділяти на навчання дуже багато часу, адже у лекціях, які викладають студентам доценти, професори і кандидати наук, багато нового матеріалу і самостійного опрацювання.

Ніколи не цікавились, скільки часу ваші друзі чи знайомі виділяють на день на підготовку домашнього завдання лише на одну дисципліну? А на всі предмети?

Думаю, що кожен, хто отримує максимальні бали в університетах кожного дня приходить додому і без вільного часу вчить усі непотрібні дати і дані, як проклятий, мінімум до опівночі.

Але постає питання: як вижити на 800-900 гривень цілий місяць? Виникає необхідність у підробітку, адже розмір стипендії - не та сума, за яку можна дозволити собі лишній раз посмакувати кавою із автомату. При тому всьому, віднімаємо суму сплати оренди за житло у чужому місті і щоденний проїзд у громадському транспорті.

Дуже пощастить, якщо роботодавець увійде в положення студента і дозволить працювати після пар. Зазвичай, кінець робочого дня у державних установах припадає на 18.00. Але не варто забувати, що є професії, де робочий графік залежить від ситуації. У журналіста, наприклад, ненормований робочий день. А влаштуватись за спеціальністю, яку опановує студент у ВНЗ, не так то і легко корінним жителям міста, не кажучи уже про приїзджих...

Врахуємо, що людям ще й потрібно поїсти і банально прийняти душ. Таким чином, на опрацювання навчального матеріалу залишається час приблизно із 20.00-22.00 до... тих пір, поки не заснете за навчальними посібниками. Часто студенти не встигають опрацювати за ніч кількість заданого на самостійне опрацювання матеріалу. І зранку знову на пари.

Питання: якою буде підготовка спеціаліста-фахівця при умовах недосконалої, застарілої, совкової системи освіти та фізично важкого робочого графіку дня для середньостатистичної людини віком від 18 до 25 років? І як довго витримає виснажений організм людини без захворювань і здорового сну і відпочинку? Як правило, внаслідок такого людина перебуває на межі морального та фізичного зриву, у неї послаблюється імунітет, погіршується увага, пам’ять, з’являються ознаки хронічного недосипу та втоми.

Як виснажена "під нуль" людина має будувати нову, некорумповану (в таких-то умовах) країну? Як така людина має прагнути до саморозвитку, а в результаті, до розвитку і покращення умов і якості надавання послуг в тій чи іншій галузі, якщо її основна мета - відпочити? Таким людям стає байдуже на себе, байдуже на здоров’я, на оточуючих, і головне - отримати ту нещасну стипендію, аби просто мати за що купити хліба, а потім - на роботу, аби ще й одяг якийсь мати і заплатити за комунальні послуги.

Таким людям недоцільно розбудовувати країну, в умовах системи освіти якої, повільно, але впевнено студент іде до втрати загальнонаціональної свідомості.

Таких людей не цікавить політика, не цікавить розвиток культури, вона не має часу на нормальний сон, не кажучи уже про якусь художню літературу, до прикладу.

Такі люди постійно знаходяться у стані стресу. Такі люди потерпають від хвороб, які породжує стрес.

Такі люди виховані прихованим геноцидом нації. На них навалюється безліч непотрібної їм інформації, аби навчальний план ВНЗ і затверджена навчальна програма були виконані.

Геноцид нації і полягає у винищенні людини як морально, так і фізично. Націю таким способом перетворюють у рабів. А єдина форма супротиву, доступна рабові - спеціально погано виконувати свою роботу. Ось чому у нас немає якісного обслуговування у медицині чи навчанні.

Нас винищують виснаженістю свідомості, хронічною втомою від "виживання" в Україні.

І так буде доти, поки остання крапля найменшого прояву байдужості до всієї ситуації в Україні не згорить у вогні ненависті до влади. Коли у думках мільйонів не з’явиться здорова ненависть і спротив до своєї поведінки: поведінки раба.

І цей вогонь має бути дійсно вічним.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 12
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Та то не про систему навчання, а про фінансування студентів. То є інше, авторе. Від холопства стипендія не врятує. Натомість холопи переймаються не якістю навчання, а розміром або наявністю студентського пенсіону.
Відповісти
стаття? Шановний, запитайте старших людей - студентом завжди було бути нелегко. І вагони по ночах розвантажували, і в будзагони за "довгим рублем" до Сибирів їздили, і кров здавали, і сторожували по ночах, і т.д. і т.п. Висновок простий: не даєш собі ради вчитися, - вільний; йди ями копати, гній відкидати або цеглу носити. А то освіченості писатии на ВП вистачає, а гроші на навчання заробити ні. Значить, нежиттєздатний, а тому вільний, тобто, йди на всі сторони)))
Відповісти
Соррі, шановна. Плакатися - крайнє, неконструктивне і невдячне заняття. Ознака слабості. Відкиньте її. Хай вам щастить.
Відповісти
Дуже хороша й правдива стаття! Повністю підтримую! Додам, що винищення нації починається з шкільної парти, з купи зайвих предметів у школі, з неотоплюваних шкільних приміщень! Ще зі школи діти втрачають зір і правильну поставу! Державі вигідно калічити дітей- каліками легше керувати!
Відповісти
Українською твоє ім’я – Тетяна, а польською означає – «дешева». Почни з себе. Чого ти причину всіх негараздів шукаєш не в собі, а поза собою. Хочеш бути розумною – вчись. І не думай, що хтось тебе без твого бажання чомусь навчить.
Відповісти
Чому автор не підписалась під цим примітивним пасквілем? Про яке виснаження вона веде мову!? Я і люди мого покоління замість канікул будували в Сибіру корівники, збирали в Криму виноград, обрубували сучки в тайзі на лісоповалі. І конкурс витримували - по 5-10-15 чоловік на місце. Тоді вузів було у 5 разів менше і вступали в них найдостойніші. Чому скиглять ці люди? Я вивантажував вагони з меблями, чавунним литвом, а після роботи готувався до занять в університеті, вставивши ноги в таз з холодною водою, щоб не звалитися під стіл від втоми. Виснаження? Йдіть на курси вязання чи штопання шкарпеток. Можна залишити вуз і піти в хімчистку чи пральню і прати чужу білизну. Можна чистити димарі, прибирати багатим людям оселю. Міняйте свій вуз на ці речі - він вам не під силу. І не скигліть, як маленька, засрана по вуха собачка, якій випадково наступили на хвіст.
Відповісти
Справа від аватарки є прізвище імя
Відповісти
Перепрошую. Підпис є, але це не міняє становища.
Відповісти
Я, як свого часу був студентом - то працював сторожем ... а з 5-го курсу на двох роботах підробляв ....

Завжди студентам було нелегко(((((((((((
Відповісти
Там зверху, ще одна цікава вилупилась.
Відповісти
Щоб не було геноциду нацii треба пофарбувати волосся в синiй колiр. Вiзразу з'являться знання та грошi
Відповісти
Гарна стаття, актуальна на сьогодні. Державі не потрібні спеціалісти, більшість студентів працює і на навчання їм глибоко п**іг.
Відповісти