Додати запис

Волинська рада показала музею велику дулю

«ВОЛИНСЬКА РАДА ПОКАЗАЛА МУЗЕЮ ВЕЛИКУ ДУЛЮ», сказав у своєму коментарі голова Волинської облдержадміністрації Володимир Гунчик на моє запитання: «Чи це правда, що управління культури ОДА не подає до обласної ради пропозиції про фінансову підтримку Музею історії сільського господарства Волині-скансен?»

Ця подія відбулася відразу після закінчення травневої позачергової сесії Волинської обласної ради цього року. Підійшовши до голови фракції «УКРОП» депутата В’ячеслава Рубльова, я нагадав йому, що нам потрібно зараз піти до Ігора Палиці і остаточно вирішити питання про Музей-скансен: або обласна рада відновлює фінансову підтримку музею, яку зупинила рішенням сесії від 02.02. цього року, або виходить із засновників. Такий найбільший в області музейний комплекс не може перебувати між «небом і землею» і не зможе себе утримати без фінансової дотації. Уже третій місяць, як музей виживає «з коліс».

Всі працівники музею розрахувалися. Не має кому навіть сторожувати і охороняти музейні цінності. А один директор, що залишився, не втримає музей на одному своєму ентузіазмі і фанатизмі, хоч і має музейного стажу 40 років.

-Так що ми можемо зробити,- зауважив молодий політик,- коли обласне управління культури не подає на вас клопотання про фінансову підтримку? Ми звідки знаємо, що і кому треба?

- Такого не може бути,- заперечив я,- так як обласне управління культури на початку року затвердило нам штатний розпис в кількості 12 чоловік, де передбачалось 520 тисяч гривень на 2017 рік! Хоча у зв’язку з новими тарифними ставками нам потрібно 830 тисяч на рік.

-Ні , вони нам нічого не дали, -стояв на своєму В’ячеслав Рубльов.

-Як, і рішення колегії управління культури від 01.03.2017 рок №1/2, де було прийнято по нашому музею окремим розділом «про необхідність визначитися щодо реорганізації (ліквідації) Музею історії сільського господарства Волині-скансен з визначенням відповідних строків та передбачити і виділити фінансову дотацію, згідно кошторису (на затверджені статті), в сумі 370 тисяч гривень для забезпечення збереження цілісного музейного комплексу та музейних колекцій до закінчення процесу реорганізації (ліквідації) Музею історії сільського господарства Волині-скансен», у вас також не має?- запитав я із

-Не має нічого, ми нічого не знаємо, що вам треба!

-Почекайте,- спокійно я відповів,- зараз я передзвоню начальнику управління культури, Валерію Дмитруку.

Але на дзвінок ніхто не відповідав. Тоді дзвоню до головного бухгалтера управління, звідки дізнаюся, що начальник у відпустці.

-Так давайте спитаємо у самого голови держадміністрації Володимира Гунчика,- подав я ініціативу і ми підійшли до Володимира Петровича, який стояв біля вікна і розмовляв із журналістами.

-Вибачте,- звернувся я ввічливо,- Володимир Петрович, це правда, що обласне управління культури облдержадміністрації не подає в обласну раду пропозиції про необхідність фінансової підтримки Музею-скансен?

Голова поглянув з під своїх окулярів і чітко та лаконічно відповів:

-Ми уже двічі робили на музей подання, але обласна рада показала музею велику дулю!

Кінець цитати. Голова олдержадміністрації розставив крапки над «і»…

В минулому році, коли обласна рада також призупинила на пів-року музею фінансову підтримку, я написав статтю «Рейдерська атака, чи профанація команди?», то тепер переконливо прийшов до висновку: це відкрита і цинічна рейдерська атака на музей-скансен.

Доказом цього є навіть те, що напередодні Нового року була надрукована спеціально замовлена стаття в інтернет-виданні «Волинські новини», що «Музей-скансен у наступному році може залишитись без фінансової підтримки».

Анонімна стаття без підпису автора уже тоді підготовляла громадськість і депутатів до передбачуваного плану дій: зняти з музею фінансову дотацію. Ще не було жодних комісій, сесій, а стаття уже була складена на третьому поверсі Волинської обласної ради «при закритих дверях».

А потім все пішло як по маслу. Комісія по бюджету і фінансів (голова А.Турак – фракція «Батьківщина») приймає рішення про зняття з музею 370 тисяч гривень на поточний 2017 рік. І поїхали «санки» з проектами рішень на сесію, де депутати довго не переймалися. Тиснули на кнопки, як зараннє було домовлено, де на комісіях, а де й в кулуарах. Таким чином, музей-скансен знову, як і у минулому році опинився без фінансової підтримки та уваги народних обранців краю.

Чи знають депутати чи ні, що жоден музей світу, навіть Лувр, де вхідний квиток становить 50 у.о., не обходиться без фінансової підтримки держави. Тому і виростають там музеї і розвиваються, мов гриби після дощу. Так, у наших сусідів Республіці Польща успішно діють 26 музеїв-скансенів! В Україні… лише сім, в тому числі і Рокинівський скансен, який може невдовзі згинути через байдужість, а можливо, і рейдерську атаку зі сторони провладної фракції.


Депутати не читають Закону України «Про музеї і музейну справу», де згідно із ст.26 чітко прописано, що місцеві органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування несуть відповідальність за матеріально-технічне та фінансове забезпечення музеїв, що перебувають у сфері їх управління. Статею 13 цього Закону також визначено, що фінансування музеїв залежно від форм власності здійснюється за рахунок коштів відповідного державного бюджету, місцевих бюджетів, благодійних внесків і т.п… Сума витрат на забезпечення охорони музеїв обов’язково визначається в державному та місцевому бюджетах і вноситься до переліку захищених статей видатків загального фонду бюджетів.


Таке нагадування надіслав нам народний депутат України Сергій Соболєв у листі від 10.10.2016р. №790, коли ми звернулись до нього ще у минулому році. Спираючись на аргументи закону і авторитет народного депутата, я намагався достукатись до волинських обранців. Але як говорив у свій час Ісус, що прийде час, коли будуть слухати і не чути, будуть видіти та не бачити. Цілком вірогідно, що він вже настав.


Як бачимо, в Законі чітко прописано: «Сума витрат на забезпечення охорони музеїв обов’язково визначається в державному та місцевому бюджетах і вноситься до переліку захищених статей видатків загального фонду бюджетів». Тепер, коли з музею всі порозбігалися так як не має зарплати і залишився лише один директор, хто буде відповідати за охорону і збереження музейної колекції, музейних цінностей та просто, майна? Хто відповість, що музей уже другий рік не може працювати в повному режимі згідно затвердженого плану роботи і Регіональної програми охорони і збереження культурної спадщини? З таким запитанням я звернувся до голови обласної ради І.Палиці, голови облдержадміністрації В.Гунчика і начальника управління культури В.Дмитрука з листом від 04.04. 2017 року №1-3/28, щоб вжили невідкладних заходів в охороні музейного надбання. Реакція – нульова.


Отже, не озброєним оком стає очевидним, що дії очільників обласної ради цілковито підпадають під статтю 219 ККУ – «Доведення до банкрутства». А це уже прерогатива правоохоронних органів провести досудове розслідування. Режисером і постановником у цій справі є В’ячеслав Рубльов, якого в кулуарах називають «сірим кардиналом». Без його погодження не виноситься жодне питання на комісію чи сесію. До нього пропонує звертатися навіть перший заступник голови обласної ради Олександр Пирожик.

Тоді я хочу запитати у Голови обласної ради Ігора Палиці: «Яку ж офіційну посаду займає голова обласної організації партії «Укроп» пан Рубльов? Що входить в його посадові обов’язки і яку зарплатню він має за подвійну роботу? Може таке «ноу-хау» потрібно запровадити і в інші обласні центри?


А «дулю» обласній раді потрібно сховати в кишеню для того, хто їх підставляє…

Олександр Середюк, директор Музею-скансен, член Національної спілки краєзнавців України, лауреат Республіканської премії імені Героя України Михайла Сікорського

Але Музей чекає на вас, Ви наші інвестори, Ви наші спонсори.

P.S. Ми уже не просимо, не плачимо і не ридаємо. Ми звертаємось до Національної поліції із Заявою про вчинення кримінального правопорушення службових осіб і притягнення їх до кримінальної відповідальності за статею 219 ККУ
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 14
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
накласти кастрюльку на голівоньку і скакати! Все вирішиться...
Відповісти
Такі нефахові спеціалісти рубльови-перебіжчмни з партій в партії приносять розчарування в партії УКРОП. Вони не читають Закон України про музеї. Їм нема більше довіри!
Відповісти
Ну добре, Рубльов не знається на музейних справах, а може виконує завдання прихопити ту земельку під музеєм. Але є нардепи від Волині. Є патріотичні Лапін і Гузь, є сільськогосподарський Мартиняк, є Івахів з підмоченою репутацією і навіть Констанкевич від УКРОП. Є комісія обласної ради з питань культури та іншого. Є районна рада, яка може звернутись, куди хоче. Є обласна асоціація фермерів і приватних землевласників, керівництво якої нічого не робить, а але дружить з Гезем. Може треба просто розширити масштаби боротьби за музей? Може треба налагодити інформаційну кампанію і змінити позу просячого на позу вимагаю чого.
Відповісти
Сколько времени будет плакаться этот усатый дед? какая может быть финансовая поддержка, когда там есть прибыля от пьянок, и вареников, и аренды столов?!!
Відповісти
Був на шкільній екскурсії вказаного музею у 2012 році. Що мені категорично не сподобалося - це наявність інформації на стендах "совіцького" періоду - різноманітні радянські гасла, кліше і т.п. Можливо щось і змінилося, але...період після 1991 року був достатнім аби у 2012 році учні луцьких шкіл читали таку "бурду". Щодо самого директора - то це відомий "піарщик" у політичних колах Волині 90-х рр., який прихилявся перед тими політиками, котрі йому сприяли у своїх "темних""бізнесових" справах....
Відповісти
І я був в музеї нещодавно, оглянув з дітьми волинські прабатьківськи хати, послухав розповідь екскурсовода усі з задоволенням скуштували вареники з шкварками. Гуляли по території музею до самого вечора. І скажу так, відпочили, збагатилися знаннями про минуле життя українців. Дуже шкода що не підтримують музей, бо супермаркетами чи інтерєром ПОРТ-СІТІ сьогодні молодь не здивуєш, не збагатиш і не виховаєш українців. Все просто.
Відповісти
Про який аграрний музей може йти мова, коли за совка не було аграріїв? Хіба музей колгоспного агротерору? Нема чого тринькати гроші на консервацію совка! Дуля правильна!
Відповісти
а може пора не гроші давати пану директору, а подивитись як він розпорядився тими, що йому давали раніше?
Відповісти
"Дєд не плачиться", а уже 40 років робить Музей. Спорудив 3 музеї в Рокинях, куди їдуть тисячі гостей і дітей. Музей - це не бізнес-структура, а науково-культурний заклад. А для вас матеріалістів, все бачить тільки в грошах і бізнесі. Музей створив умови для відпочинку, а не п"янок, де люди поєднують корисне з приємним.
Відповісти
В Політиці бруд і нечестивці. Пане Середюк! Вони обплюють заради вигоди будь-кого. Не дивно що їм плювати на національну культуру і музейну справу, як і ворогам української історії. Але рубльово-дубняківська влада подібна до ворожої і буде нетривалою. Нехай це буде для Вас і інших оптимістичною інформацією.
Відповісти
Олександре, мені щиро тебе жаль. В розумній державі, де цінується людина, яка лише на одному глибокому ентузіазмі захищає і примножує свою культуру і береже рідну історію, тобі б ціни не було. Не там живеш: у нашому "занзібарі" усе це ігнорується. Злі люди обманули гунчика і дубняка в тому, що вони можуть керувати регіоном, як колись обманули Христину Орбакайте, що вона може співати. Як керують, побачили і зрозуміли вже всі. Тому змін при дубняках не чекай. "Закуси" вуздечку - так нині живуть багато людей, чекаючи на зміни.
Відповісти
Думаю, що дулю і ГАНЬБУ від шанувальників української історії і музеїв заслужили волинські депутати. І це правда!
Відповісти

І, водночас, Департамент інфраструктури та туризму Волинської ОДА випустив брошуру "10 топ місць та подій Волині", де на 1-ше місце поставив Луцьке Старе місто + Рокинівський музей-скансен. No comments... В когось ще є сумніви, що йде звичайна рейдерська атака на музей?
Відповісти
В ОДА розуміють значимість і важливість підтримки музею, а до різних карпюків (яких привів до Влади хабарник з "Батьківщини", який "формував" списки кандидатів в депутати) це туго доходить.
Відповісти