Додати запис

"Підтримка" недержавних організацій по-луцьки

На сьогоднішній сесії Луцька міськрада розглядала питання щодо врегулювання оренди комунального майна.

У початковому проекті рішення орендна ставка для творчих спілок, релігійних, благодійних та громадських організацій становила 3%.

Я запропонував зменшити цю ставку до 2%. Однак, на жаль, цю поправку мої колеги двічі провалили.

У результаті недержавні організації платитимуть за оренду приміщень міської комунальної власності нарівні, скажімо, з аптеками, де виготовляють ліки за рецептами або з бюро ритуальних послуг.

При цьому комерційні заклади, де отримують прибуток за рахунок продажу пільговикам ліків чи продовольчих товарів, платитимуть ще менше - 2%. Чи справедливо це?

Інший приклад "турботи" щодо третього сектору:

Мій колега Павло Данильчук запропонував для громадських організацій, які працюють з дітьми, молоддю або у галузі спорту, дозволити оформляти короткострокову оренду (до 5 днів) комунальних приміщень без необхідності проведення конкурсу.
Ця слушна пропозиція також була два рази провалена іншими депутатами Луцької міськради.

То про яку підтримку громадськості можна говорити? Звісно, коли розпочнуться нові вибори, багато хто "бігатиме" за підтримкою своїх кандидатур до релігійних, благодійних чи громадських організацій... Тільки чи щиро це буде?

Чому підтримка некомерційних структур з боку місцевої влади потрібна?

1. Громадські, благодійні чи релігійні організації часто спроможні виконати ті соціальні функції, які має виконувати державна влада чи місцеве самоврядування.

Скажімо, Волинський обласний благодійний фонд "Переображення" вже багато років поспіль робить якісну пропаганду здорового способу життя і звертає увагу на інші соціальні проблеми ("Правда про...")

Реабілітація неповносправних, нарко- і алкозалежних, облік бездомних громадян, робота з ВІЛ-інфікованими - це далеко не повний перелік тих речей, якими, по ідеї, має опікуватися держава, а натомість займається "третій сектор". При чому займається часто ефективніше.

2. Благодійні і/або релігійні організації допомагають зібрати кошти на лікування багатьох громадян України.

Нинішній рівень заробітків не дозволяє українцям самостійно оплатити, скажімо, серйозну операцію. На допомогу приходять недержавні структури. Хіба це погано?

3. Недержавні організації виконують важливу роль у культурному житті.

Скажімо, чудові концерти за участю відомих і не дуже виконавців організовує "Луцький джазовий клуб", "Квартира FM", "Національний альянс".

4. Участь громадських організацій часто є умовою отримання міжнародних грантових коштів на реалізацію проектів, що йдуть на користь місцевої громади.

5. Некомерційні структури дозволяють хоч частково зайняти дітей та молодь у позаурочний час. А це прямо впливає на мінімізацію дитячої та підліткової злочинності, алкоголізму та наркоманії.

6. Громадський сектор є своєрідною "кузнею кадрів" для інших сфер життя. Державне управління, політика, бізнес, освіта - це дещиця із тих галузей, де успішно працює низка колишніх і теперішніх громадських діячів.

Переваг, які дають суспільству недержавні організації, є ще доволі багато. То чому це не підтримувати?

P.S. На щастя, хоч на сесії пройшла моя поправка щодо зниження орендної ставки для фізкультурно-спортивних закладів (із 17% до 10%). Хоч за це дякую!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 4
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Цей дешевий клоун, знов імітує роботу... все для для того, щоб пропіаритись!!!!!!!
Відповісти
"Клоун" - той хто ховається під маскою та не показує своє справжнє обличчя. це до "Виборця"
Відповісти
А щодо теми піднятої Андрієм - поки що лобістів аптечного бізнесу та приватних лікарів в міській раді більше за представників громадського сектора. тому й такі результати голосування.
Хоча, як на мене, громадські організації не допрацювали в цьому питанні та не чинили тиск на депутатів, а треба було...
Та ще не все втрачено - завжди можна внести зміни у прийняте рішення, головне почати роботу в цьому напрямку
Відповісти
Ми настільки цинічні, зайняті лише своїми проблемами і зневажаємо все і всіх, що навіть думка про те, що хтось може проявити свою громадянську позицію не за гроші, а просто так, у нас не вкладається в голові. В іншому випадку, як ми будемо виправдовувати свою субпасіонарність, хворобливу заздрість та зневагу до інших, маніакальне бажання до самозбагачення за будь-яку ціну?
Саме тому для нас будь-яка громадянська активність інших ЗАВЖДИ має приховані користолюбні мотиви. І будь-яке випадок, що підтверджує дане переконання сприймається нами із дитячим захопленням та радістю: Ну от! Я ж казав - він нічим не кращий! Він просто ще більш цинічний, оскільки приховує реальні устремління під покривом благородних мотивів.
Андрію, Вам шана. Але я Вам не заздрю.
Відповісти