Додати запис

«Вонючий газ» Віктора Ющенко

Ті зміни, що відбулися у нас в Україні в геостратегічній переорієнтації східноукраїнської політичної еліти на чолі з Януковичем, в зміні вектора руху країни з невизначеності (багатовекторності) до євроінтеграції, викликані не прозрінням президента та його оточення, не небесним одкровенням з гори Афон, яке вправило мізки державним мужам, не новим досвідом державного управління, а саме ціною на газ. Захмарна і відверто несправедлива ціна на газ змінила у першу чергу сприйняття Росії як країни-сестри, як країни-партнера, з якою нас поєднувала спільна більш ніж 300-річна історія, з якою ми ділились всім, що мали, навіть, собі на шкоду, з якою ми пережили спільні величезні втрати як у роки світових воєн, так і у періоди голодного та бідного співіснування у часи розбудови комунізму в районі Кремля та концтабірного соціалізму за його стінами.

Змінила вона і наше сприйняття росіян, як братнього народу. Брати виявились звичайними, нечесними у помислах торгівцями газом, які за можливість заробити додаткові долари, почали здирати з українців по сім шкур, зверхньо себе поводити, зухвало мудрувати на справедливе бажання знизити ціну на газ. Особливо болісно це сприйняв Схід та Південь країни. Адже на мешканців цих регіонів, які вірили у щиру дружбу з північно-східними братами, у справедливого та мудрого вождя всіх слов’ян Путіна, така черствість братнього народу справила гнітюче враження. І хоча на словах багато хто ще висловлював сподівання, що Путіна ввели в оману тамтешні олігархи, що це просто там у братній Росії не зрозуміли, що наробили, а як зрозуміють, то все зміниться, але різноманітні сирні, цукрові, м’ясні, цукеркові, трубні, вагонні, літакобудівні, гастарбайтерні та інші війни наштовхували на думку, що з такими братами і ворогів не потрібно.

Україна хай і болісно, з втратами та непомірними витратами, але все ж зіскочила з газової голки, на яку нас у свій час підсадили кремлівські стратеги. Все змінюється: стратегів у Кремлі замінили торговці. Але хто ж у нас стояв за таким непопулярним у народі підняттям ціни на газ?

Ось тут і прийшов час згадати Віктора Ющенко, а точніше того, чи скоріше тих, хто, використовуючи Віктора Андрійовича, скористався недалекоглядністю кремлівської верхівки. Ні для кого не є таємницею, що газ, газова політика були наріжним каменем україно-російських стосунків. І не останню роль у цих стосунках відігравав особистий чинник, тобто хто персонально формував газову політику країни, хто уособлював цю політику, хто був символом цієї політики. Отже, дуже вже багато залежало від того, хто очолював «Нафтогаз України». Завжди це був великий друг Росії та російського керівництва, комунікатор найвищого рівня, той, з ким було б комфортно мати справу росіянам.

Враховуючи все це, Ющенко 2 березня 2005 року призначає на посаду голови правління НАК «Нафтогазу України» голову Конгресу Українських Націоналістів Олексія Івченко. Це був виклик. Фактично це призначення було рівносильним оголошенню неофіційної війни Росії. Недивно, що радник президента Росії по економічним питанням Андрєй Іларіонов назвав у цьому ж році відносини між Росією та Україною «газовою війною», хоча до справжньої «газової війни» було ще далеко. Та гарматна канонада вже прогриміла. А ще коли на перших же переговорах з росіянами Івченко затребував перекладача з російської мови на українську, то вже ні у кого не залишилось сумнівів, що це – війна, війна принципів на газовому полі, війна до повного переходу на ринкові ціни на газ. Ющенко чудово розумів, що робить. Мало того, у нього було кого призначати на цю посаду, щоб не дратувати росіян. І йому про це не просто натякали, а й відверто казали. Той же ж Дмитро Фірташ, з яким у братів Ющенків були неймовірно тісні стосунки.

Саме Д.Фірташу Віктор Ющенко довірив організувати перевезення родичів своєї дружини Катерини Чумаченко із Флориди (США) до Києва на свою інавгурацію та здійснити повну оплату цього заходу за власний рахунок. 12 січня 2005 року чартерним авіарейсом № ТN1НС (літак GLF-5, бортовий номер N1-HC, зареєстрований у США) із Філадельфії до Києва на інавгурацію Віктора Ющенка прибули мати Катерини Чумаченко, а з нею Молл, Остапенко, Гудріч, Молтанбано та Хоббс. Прибулих зустрічала дружина В.Ющенка. Вартість перельоту родичів і друзів Катерини Чумаченко коштувала Д.Фірташу 270 тис. доларів США (http://prokuratura.org.ua/?p=302). Тобто, Ющенко добре орієнтувався у цій сфері і вибирати у нього було з кого.

Але вибір був зроблений на користь соратника легендарної Слави Стецько, українського націоналіста №1 на той час Олексія Івченко. Росіяни призначення на таку чутливу посаду щирого націоналіста сприйняли як відвертий гучний ляпас по їх самолюбству. Та вони, не дивлячись на цілковите несприйняття Івченка, нічого по великому рахунку не могли зробити, бо були по рукам та ногам пов’язані чіткою Угодою між Кабінетом Міністрів України та урядом Російської Федерації, підписаною у 2003 році терміном на десять років. Цей базовий засадничий документ встановлював ціну на газ до 2013 року на рівні 50 доларів за 1000 м³ газу. Тодішньому прем’єр-міністрові Юлії Тимошенко Президент Ющенко офіційно заборонив втручатись у газову сферу. Тому, не докладаючи великих надзусиль, ця неймовірно вигідна Україні Угода була розірвана і 4 січня 2006 року від імені «Нафтогазу» Івченко без урядового протоколу (і чомусь ніхто не порушує проти нього кримінальної справи за перевищення службових обов’язків!) підписав угоду з «Газпромом». Відповідно до тієї домовленості, з 2006 року Україна могла закуповувати газ по 95 доларів, причому таку ціну було зафіксовано на п’ять років без можливості перегляду цих умов в односторонньому порядку.

Та з цим не погодився новий прем’єр-міністр України Віктор Янукович і ціна на газ зросла до 130 доларів за 1000 м³. План Віктора Ющенко по виведенню України з газової залежності спрацьовував, не дивлячись на його болючість як для населення так і, у першу чергу, для економіки країни. Ющенко робив усе можливе, аби спровокувати росіян на ціновий зрив. І коли керівництво Росії погоджувалось на компромісну ціну, Президент України заявляв про готовність купувати газ вдвічі дорожче.

Вже 5-6 червня 2008 року тодішній президент Росії Дмітрій Мєдвєдєв у Санкт-Петербурзі на Міжнародному економічному форумі заявив, що ціна на газ для України буде підвищена вдвічі до 230-250 доларів за 1000 м³. На що Віктор Ющенко там же заявив про бажання Києва не затягувати перехід до світових цін на газ (на той час 500 доларів за 1000 м³), чим приємно здивував Дмітрія Мєдвєдєва, хоча й виставивши останнього у незручне становище перед власними виборцями: адже як можна погоджуватися на половинчасту ціну на газ, коли президент України говорить про набагато більшу.

Все ж у ніч з 29 на 30 грудня 2008 року вдалося домовитися з росіянами про ціну на газ у 235 доларів за 1000 м³ на два роки. Ющенко, швидше за все, вирішив йти до кінця, тобто до світової ціни на газ і заборонив керівнику «Нафтогазу» Олегові Дубині підписувати угоду, примусивши його заявити жорсткий ультиматум росіянам, та відкликав до Києва. На що росіяни відреагували, але якось мляво, заявивши 31 грудня, що у такому разі ціна буде 250 доларів за 1000 м³. Це було ще не те, що планував Ющенко, тому Україна, зірвавши переговори провокуюче мовчала, а росіяни накручували себе все більше, доки спочатку Мєдвєдєв, а потім Путін 6-7 січня оголосили про ціну на газ у 450 доларів за 1000 м³.

Після цього Президент Ющенко умив руки і дав добро на продовження переговорів. Він усвідомлював, що росіяни тепер від світової ціни на газ вже не відступлять. Це була його таємна перемога: він розумів, що весь негатив ляже на Юлію Тимошенко і це дуже серйозно послабить її позиції як кандидата в президенти, що так і сталось, хоча вона і добилася ціни у 360 доларів за 1000 м³ на 2009 рік, що по хімічно-металургійному бізнесу Партії Регіонів нанесено серйозний удар, а це значно послабить фінансування виборчої кампанії Віктора Януковича і головне, що у Росії більше не буде важелів тиску на Україну та що «космічна» ціна на газ викличе обурення в населення України і покладе край доброзичливому сприйняттю Росії як головного стратегічного партнера.

10 лютого 2009 року на засіданні РНБОУ Ющенко по-хамськи заявив Юлії Тимошенко: «Я не маю ніякого відношення до вашого вонючого газу». На жаль, не вистачило мужності екс-президенту заявити: «Я все зробив, щоб позбавити Україну від політичної газової залежності. Історія мене виправдає!» Віктора Ющенко вистачило лише на «вонючий газ». Мужність породжує вчинки, а страх породжує лише хамство та цинізм. Ось такі у нас президенти: один боїться признатися у своїх реалізованих намірах перейти на світову ціну на газ і тому хамить, а інший боїться Юлії Тимошенко і тому цинічно не може знайти підстави щоб звільнити її від відповідальності за злочин, якого не було.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 37
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Ющенко створив газовий "базар" і йому треба за це відповідати.Ющенко заказав "музику,а танцювати приходиться простому народу.Юля - не винна.Хіба ревуть воли-як ясла повні?
Відповісти
За вирішення газового конфлікту з Росією в кінці 2008 р. потрібно лише дякувати Юлії Тимошенко.В тій ситуації, яка була в Україні і сусідніх країнах на той час, Юлії Володимирівні не залишалося нічого іншого, як погоджуватися на ті умови, що пропонувала Росія. Щодо Віктора Ющенка, то він сам себе наказав, ставши політичним пенсіонером. Ганьба йому! Добре, що Україна незабаром позбудеться газової залежності від Росії. Шлях України лише у Європу. Співпраця з Росією лише на рівноправних відносинах, а не на зверхності Росії. Юлі - волю!
Відповісти
Повиннен сидіти Ющенко а не Тимошенко. Ющинко зрадив Україну і вбив віру українського народу в можливісті боротися з нечесною владою. Помилка Юлії Тимошенко що вона до кінця вірила Ющенку
Відповісти
У все правда ,так і було.Нашим "доблесным"президентам набагато легше підставити жінку,чим думати про своїх виборців,а тим більше про їх добробут.
Відповісти
Ющенко створив газовий "базар"-за базар треба відповідати.Юля не винна.Ющенко заказав музику,а танцювати приходиться простому народу України.
Відповісти
Стаття дуже правдива і справедлива
Відповісти
тому Ющенку тільки з бджолами водитися, а не в політику йти
Відповісти
Глибоко копає Пустовіт. Уміще!
Відповісти
Діючий Президент не дуже то переймається ціною газу, а ні життя простого народу. В ньоьго була можливість щось змінити, коли він підписував Харківські угоди, але він без всяких затруднень завчасно підписав ці угоди. Янукович і його ПРанальна партія тваринним страхом боїться Юлії Тимошенко, якій єдиній під силу навести лад в беззаконних діях Президента і його сім"ї.
Відповісти
Ні для кого не секрет,що саме В.Ющенко спровокував Росію на підвищення ціни на газ,підставивши Юлю. І вже зовсім по іншому сприймаються його слова: "Ці руки нічого не крали"!?
Відповісти
то є факт тимошенко сидить за те що зробив ющенко та навіть більше скажу чомусь всі забули шо газ для украіни був 1 січня перекритий як волала европа вимагаючи щоб уряд неньки зробив все щоб газ йшов на европи і як тимошенко була вимушена піти на будь-які умови ... тож памятайте шо юля сидить за вас бо не дала шоб у декого сраки померзли и можливо дарма шо не дала ...
Відповісти
свіцтова ціна на газ для украіни чи навіть вища .добре це чи погано сказати важко для пересічного украінця думаю не вельми а для держави це можливість не вклонятись як жебраку чи наймиту перед багатим сусідою якщо хочеш почувати себе гідним серед рівних -то за це треба платити інколи грошимак чи недоотриманою вигодою а деколи життям як говорила долорес ібаруррі краще померти стоячи чим жити на колінах
Відповісти
Швиденько він забув хто його підносив на Майдані, хто скандував "Ющенко",хто його підтримував і хто за нього голосував.Іуди за це віддячують зрадою, що і зробив наш Андрійко. Юля Володимирівна зараз в тюрмі- хвора виснажена жінка.
Андрійко на державній дачі - не хоче виселятися, вважає що це не головне питання в Україні.
Постає питання деж справедливість?????
Відповісти
Спеціально підняла газети за кінець 2008р.Все правильно. "Газова незалежність", "Без газової незалежності не буде політичної незалежності", "Без світової ціни на газ будуть політичні маніпуляції, тиск на Україну", "Без світової ціни на газ не буде модернізації промисловості" - все це меседжі Ющенка того часу. А коли Росія "закусіла уділа"- винувата стала Тимошенко, бо зробила те, що змушена була зробити і для України і для Європи,якісиділи без газу.
Відповісти
Ющенко,як тільки відчув запах вонючого газу, втік на Говерлу,вимив руки снігом, щоб були чисті. А потім зіпхнув все на Тимошенко. Як і планувалося. Пасічнику наш газ ще відригнеться
Відповісти
Нарешті хоча б одна людина, знайшла в собі відвагу розповісти всю правду людям! "Батьківщина" ніколи не здається!І Росії не вдасться зламати те до чого ми йшли роками!
Відповісти
до "вонючого" газу мають відношення обидві сторони- кожна бачила свій інтерес і це був не інтерес держави, а свій "вонючий" інтерес, на жаль((((
Відповісти
З такими ,,друзями'' - ворогів уже не треба. Те, що Юля сидить за те, що спасла схід від замерзання (на заході у нас є сховища) коли росія (старший брат) користуючиь зимовими морозами перекрила газ і Європі- відомо. В той час наш прищавий відпочивав у Карпатах, мовляв, критична ситуація з опаленням в країні, його не цікавить. Ще мало хто знає наскільки складно було в даній ситуації організувати потік газу в зворотний бік , щоб не рвонули труби. Цікаво, що до Ющенка у Януковича претензій не має. Напевно разом раділи надіючись що прем'єр розгубиться і майже всю систему опалення буде розморожено . Мовляв, нехай пів країни замерзне, аби лиш Тимошенко знищити. І ось знову подібна ситуація Нехай буде зірвана угода з Євросоюзом,що дає нам шанс приєднатись до Європи, але щоб Юля була за гратами. Так вирішив той, що від яйця падає.
Відповісти
Завжди лугко бити вчорашнього президента.
Опозиція не повинна бути СЕКРЕТАРКОЮ у ВЛАДИ, як Пустовіт!
Відповісти
...ми ж,всі бачили,що все,що пов*язано з ЮЛЕЮ,було задумано ШАПКОКРАДОМ та його ЗГРАЄЮ - ПРецидивістів! Впевнений,що угода з Євросоюзом НЕ БУДЕ ПІДПИСАНА!!! "Влада" найбільше боїться ЮЛЮ,не випустить ЇЇ на свободу,бо вони БОЯГУЗИ,а щоб НЕ ПІДПИСАТИ "УГОДУ", то ЗРОБЛЯТЬ ВИННИМИ БУДЬ-КОГО!!! Цим самим - вони ПОСТАВЛЯТЬ СЕБЕ ПОЗА ЗАКОНОМ!!! ГАНЬБА ТАКИМ ПРАВИТЕЛЯМ!!! А автор статті - МОЛОДЕЦЬ!!!!!!!!!
Відповісти
Ющенко багато у чому винен. Але й Пустовіту не можна довіряти!
Наприклад, Пустовіт зрозумів, чому Яценюк назвав свою організацію: «Фронт змін».
Тому, що це розгорнутий фронт «хохляцьких» змін, де йде боротьба,
щоб змінити українців на «хохлів», а Україну на «хохляндію». Дожилися.
газета "Батьківщина". 24.08, 2009 №8 (60)
Відповісти
Якою треба бути нікчемною і заздрісною людиною,щоб переводити стрілки на Пустовіта Г.О.. До чого тут він. Стаття справедлива та на часі. Ющенко зрадник та іуда. Всім зрозуміло засудження Тимошенко, це політична розправа. Ганьба Ющенку. Волю Тимошенко!!! Слава Тимошенко!!! Слава Україні !!!.
Відповісти
оххх забули забули як в 2004 всі кричали)))
Відповісти
Тимошенко винувата перед Ющенком 1.дала згоду бути премєр-міністром на вимогу Майдану,але проти бажання Юща.(Хто був після ЮВТ? Єхануров, Янукович) 2.При підписанні газової угоди прибрала кормушку Юща "РосУкрЕнерго". А перед нами вина Юлі, що на своєму горбу просунула Пасічника в президенти.
Відповісти
Які б не були умови та світова ситуація - Юля завжди б знайшла вихід. А сьогодні, яка б не була ситуація - досі винна Юля!
Відповісти
Пустовіт розповів ,як все було насправді! От тільки Ющенко не сидить,бо зрадив майдан,продався регіонам.Фактично за нього посадили Тимошенко.
Відповісти
Пустовіт розповів чисту правду! Ющенко зрадив і Україну І майдан.Продався регіонам зрадив Юлю !
Відповісти
Пустовіт розповів чисту правду,про це треба надрукувати у всіх газетах.Ющенко зрадив не тільки майдан,Юлю,а і Україну.Він повинен сидіти на нарах.
Відповісти
Так и хочется спросить - "Гриша - что ты куришь?"
Смешать в одной куче откровенное гнилое отребье - ющенко и русских братский народ, который по словам Пустовита оказался "звичайними, нечесними у помислах торгівцями газом, які за можливість заробити додаткові долари, почали здирати з українців по сім шкур" - мог только или откровенный дегенерат с нарушением причинно-следственного аппарата в пустой голове, или тот кто считает УКРАИНЦЕВ тупым быдлом, неспособным разобраться в ситуации.

Цену на газ для Украины установили ровно такую, которая не позволяет т.н. украинской "элите" к которой хочется, безусловно, добраться и автор статьи - не позволяет ПРОДАВАТЬ чужой - российский газ в Европу, чем успешно занималась вся верхушка украинского зоопарка на протяжении последних 20 лет, тупо нарушая запрет на реэкспорт российского газа, обусловленный во всех договорах с Газпромом.

Сегодня - лафа закончилась - нужно учиться РАБОТАТЬ, а не привычно чесать своим помелом, вешая лапшу на уши.
Відповісти
вы совершенно правы но почему за грехи других сидит неповинный человек и почему россия наказывает не верхушку украинской власти а украинский народ во в чем вопрос
Відповісти
Есть такая форма воспитания - "через коллектив".

Но трагикомизм ситуации заключается в том, что этому самому "коллективу", похоже, самому нравиться, что им управляют откровенные воры и проходимцы независимо от декларируемых ими лозунгов и "партийных" принадлежностей - 20 последних лет новеёшей истории Украины это безусловно подтверждают. Только время, перемоловшее этот вороватый сброд и народное брожение, которое выльется в бунт и беспредел против украинской быдлоэлиты - всё в итоге подправит.
Відповісти
Чиста правда завжди багатогранна, різностороння.
Вонючий газ це вонюча пропаганда "Батьківщини" і дешевого "лідера" Пустовіта

У свій час взаємна критика Ющенко і Тимошенко призвела до того, що президентом став Віктор Янукович.
Обоє однаково винні і не виявили елементарної розсудливості.

Брехливі декларації Тимошенко - вона така бідна, така бідна...і у доці тільки варенична у Дніпропетровську,

читай: http://www.volynpost.com/walls/2192-doch-tymoshenko-vladeet-lyuksapartamentamy-v-majamy.
Дочь Тимошенко владеет люкс–апартаментами в Майами
Відповісти
Молодець Пустовіт! Толково і грамотно розкрив механізм переходу на світові ціни на газ. І якби Ющенко признався, що це його успіх, то він 100% провів би свою партію у парламент. Сміливих і рішучих люблять, а нерішучих - зневажають.
Відповісти
Україна має гордитися мужньою Юлією Тимошенко! А хто такий Ющ і той, хто падає віж яйця? Ніхто!.. І спасибі Пустовіту за змістовну статтю. Слава Україні! Юлі - волю!!!
Відповісти
Григорію, Ваші аргументи варті уваги. А ті, хто намагається вас образити за те, що сповідуєте іншу, ніж вони, думку, варті лише зневаги...
Відповісти
Секретарки влади, за звичай, підхалимлять ВЛАДІ і нічого критичного не кажуть їй у вічі.
Це по-суті кар'єристки, критикують лише попередніх керівників.
У цьому їх гнила сутність.
Сьогодні Ющенка не критикує лише лінивий.
Коли приїхав Янукович, де був Пустовіт з конструктивною критикою? В кущах сидів.
Відповісти
"наштовхували на думку, що з такими братами і ворогів не потрібно": А ось тут Ви неправі. Така думка могла з"явитися тільки буквально вчора, приблизно так десь після цих подій:"але різноманітні сирні, цукрові, м’ясні, цукеркові, трубні, вагонні," в 2012-13р.р. але не могли з"явитися раніше під час подій газової війни. Перечитавши ще внизу коментування фейкових філософів робиш для себе висновок, що президентська кампанія почалася вже у 2013 році. Я не проти кандидата в президенти Тимошенко але якось цю кампанію потрібно організовувати білш кваліфікаційно ніж Ваші доморощені "боти". Вони Вам можуть і не допомогти, а швидше всього напартачити. Справа в тому, що суспільство не тільки радикалізувалося з приходом "Свободи" але більше того мало погляди вже інакші від того протистояння поглядів між групами. Тому ця мішура зараз може не подіяти на виборця. Хочете виграти вибори подумайте над іншою концепцією.
Відповісти