Додати запис

Законодавчі зміни в Україні відповідають європейській практиці

Запровадження в Україні інституту заочного кримінального провадження відповідає практиці Європейського суду з прав людини.

Як відомо, 16 січня 2014 року Верховна Рада України прийняла Закон “Про внесення змін до Закону України “Про судоустрій і статус суддів” та процесуальних законів щодо додаткових заходів захисту безпеки громадян” та Закон України “Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України” (щодо заочного кримінального провадження)”.

Зокрема, вказаними Законами внесено зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Цивільного процесуального кодексу України, Господарського процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України, Кримінального процесуального кодексу України.

Нововведення у законодавстві нині активно обговорюються у суспільстві як серед простих громадян, так і фахівців-юристів.

Я хочу більше зупинитись на нововведеннях у законодавстві, що стосуються напряму нас - юристів. Зокрема, я поділяю думку Голови Вищої кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Валентина Загарія, який відзначив окремі позитивні зрушення щодо адвокатської діяльності з набуттям чинності цього Закону.

До сьогодні у представників ради адвокатів регіону була відсутня можливість вручати посадовим особам переважної більшості підприємств, установ, організацій, незалежно від форм власності, складений ними протокол про адміністративне правопорушення, оскільки в приміщеннях цих юридичних осіб встановлений пропускний режим, внаслідок чого представник ради адвокатів регіону не має змоги вручити винній особі протокол про адміністративне правопорушення та запропонувати цій особі підписати такий протокол.

У свою чергу, Законом України “Про внесення змін до Закону України “Про судоустрій і статус суддів” та процесуальних законів щодо додаткових заходів захисту безпеки громадян” пропонується встановити, що вручення особі протоколу про адміністративне правопорушення підтверджується не тільки її розпискою, але у разі відмови від її підписання – поясненнями свідків такої відмови та вручення протоколу або відеозаписом цих фактів, а також факт відмови особи, яка притягається до адміністративної відповідальності, від підписання протоколу, фіксується поясненнями свідків такої відмови або відеозаписом, а також відповідним записом в протоколі.

В свою чергу зміни до законодавства значно розширять можливості захисту інтересів клієнта адвоката.

Як позитив потрібно відзначити у нашому судочинстві запровадження інституту заочного кримінального провадження (Закон України “Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України”). Він стосується осіб, які ухиляються від прибуття до органів досудового розслідування чи суду.

Знаємо, як важко інколи притягнути до кримінальної відповідальності громадян, які втекли від правосуддя за межі України.

Прийнятий Закон дає можливість забезпечити реалізацію принципу невідворотності кримінального покарання та належним чином захистити публічні інтереси держави та права осіб, які потерпіли від кримінального правопорушення. Закон немає ознак репресивних дій щодо людей, бо запропонований парламентом варіант заочного кримінального провадження містить численні запобіжники, які спрямовані на те, щоб жодним чином не погіршити права підозрюваної чи обвинуваченої особи, в тому числі й право на захист.

Варто зазначити, що інститут заочного кримінального провадження відповідає міжнародній практиці. Подібні механізми існують в законодавстві низки європейських країн, таких як Франція, Італія, Бельгія, Швейцарія. Прийнятий Закон узгоджується і з нормами Європейського суду з прав людини.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 44
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Батюк лизнув. Зараховано.
Відповісти
Це ж його робота.
Він бувший мент.
Відповісти
на жаль автор забув лише вказати у якому стані знаходиться судова система цих європейських країн, і у якій позі - українська
Відповісти
Що поробиш? Перехідний період, з стану "раком" в прямоходячий.
Відповісти
Ми вас по тих законах судити і будемо.
Тільки сидіти ви будете не в європейських тюрмах.
Відповісти
Дай Боже нашому телятці Вовка з'їсти!
Відповісти
Сталін грабував банки, а твій ... )))
Відповісти
Про причину вашого голосування КОПИТАМИ, а не по закону.
Відповісти
Що це за коментарі? Модератор куди ти дивишся? Давайте писати або змістовні коментарі, або взагалі мовчати)
Відповісти
Ну ти видал!)))
Мрачьно. Пазекавскі.
Відповісти
Батюка знаю особисто, він хороша людина. Статі теж його мені подобають. Я розумію що він піднімає не прості теми як для нашого суспільства. Але давайте бути адекватними. Є і позитив явний як на мене. Знаємо, як важко інколи притягнути до кримінальної відповідальності громадян, які втекли від правосуддя за межі України. Цей закон допоможе в цьому) Ви ж самі розумієте за кордон просто смертні не тікають)
Відповісти
А ви часом не Зоряна Журавська, працівниця кафедри, яку очолює Батюк?)
Відповісти
Якщо цей хлоп саправді доцент, а не дОцент, то має розуміти те, що знають студенти-юристи 2-го курсу, а саме: будь яка норма закону або закон діють у певній законодавчій та інституціональній системі. Це означає, що навіть найпрогресивніша норма, якщо вона не вписується в реально існуючу інституціональну систему, вона в кращому випадку просто не працюватиме, а найчастіше перетворюються у свою протилежність. Іншими словами, стає знаряддям у руках влади проти опозиційних сил. Саме це ми зараз і спостерігаємо в Україні. Впевнений, одна з причин такого стану речей в Україні - наявність от таких дОцентів.
Відповісти
Звичайно я теж бачу позитивні сторони в даному законі. Головне не слухати як опозиція їх трактує. З їхніх вуст щоб не прийняли регіони, все погано)) Треба вчитуватися і робити свої висновки. Це моя думка.
Відповісти
Новые "законы" от Колесниченко и Олийныка! А нафига регіоналам такое счастье? Теперь их могут осудить даже без повестки, если кому-то приглянется их имущество, к ним может в офис запросто залезть "Беркут", и бизнес уйдет к другому, пока они будут париться в СИЗО, и они даже не смогут назвать судью "п..сом" и жаловаться, что спецназ у них дома потоптал ногами постели, как это в свое время говорил Ахметов, не смогут обзывать донецких прокуроров и ментов "треугольником смерти", как это недавно делал Колесников...Они также не смогут пожаловаться журналистам на продажных судей и "ментовский беспредел", как это они любят делать, когда на них вдруг надевают наручники в Генпрокуратуре, и не смогут прикрыться в случае чего депутатской неприкосновенностью, если по "личной просьбе сверху" от того, кому приглянулся их бизнес, их родная фракция их же и "сольет", ибо голосовали они и их депутаты за "упрощение снятия неприкосновенности"... Они забыли, как прятались по заграницам? Так история всегда повторяется. но только бывает, что, как говорится, "жостче"...
Відповісти
Картина копающих самим себе яму перед расстрелом.
Відповісти
Так звана "Влада", яка ПРИВЧИЛА нарід обходити закон як вуличний стовп хоче щоби той же нарід виконував зеківські маляви копитами писані. )))

Доцент, яка Європа? )))
Пургу не гони!!! )))
Відповісти
Та ти доцент!? Це значить, що ти маєш нетрудові доходи, як має бути на юридичному. Ти пропав! На твій бізнес вже поклали око. Хлопець з Луганська. Скоро тебе оклєвещуть. Ти втечеш від слідства, а тебе заочно засудять, а потім знайдуть і посадять.
Алежка тікай покі не оклєветалі! Ти ж до сімї не належеш!!! Ужас!!!
Відповісти
Олег не винен у тому що верховна влада прийняла такі закони) Він можна сказати констатує факти)
Відповісти
Нет братуха
Олежа малявы рисует не затак
Че он с фактами делает я не понял но яныка он отбеливает это внатуре
Короче Олежа не дурак и за свои расклады отвечает
Відповісти
Як би Олег писав щось в стилі, випустіть Юлю, чи щось про майдан.То він би святим був.А так пише про реалії життя. Про реалії цього закону. Як намене то погане, в цих законах прийнятих 16 січня, лише те,що їх прийняли регіони і комуністи) Як би за них голосувала так звана опозиція, ви б по інакшому співали б у своїх коментарях)
Відповісти
І я замітив, якщо приймають якісь закони партія регіонів,то їх зразу закидують гнилими помідорами. Таке враження що їх ніхто і не читає. Просто не освідчені люди зразу накладають на них табу)Немає різниці хто голосував, читайте зміст, і що він собою несе. Вони не безпечні як для опозиційнзх депутатів так і для провладних. Для всіх людей які порушують закон. І немає різниці у які кольори людина пофарбована. Чи у біло блакитні,чи з сердечками.
Відповісти
ви грамоті вчіться неосвідчений.
Відповісти
Не накликайте такого на людину, до вас воно вернеться вторицею.
Відповісти
Олегу респект! Дякую, що на відміну від "крикунів-євроінтегаторів" з неповними 3-ма класами освіти, тверезо оцінюєш ситуацію та намагаєшся їм це донести! Хоча, ти їм хоч кілок на голові теши...)
Відповісти
Ще один ср*колиз....
Відповісти
А ЩО,в УКРАЇНІ Є ЩЕ СУДИ??? Батюкевич - НЕ СМІШІТЬ! Українські суди - НАЙГАНЕБНІШІ СУДИ в СВІТІ!!! Завтра будь-кого з нас можуть посадити за те,що ви 20 років тому ПОБИЛИ СВОЮ ЖІНКУ- АЛКОГОЛІЧКУ!!! Або ЗНАЙДУТЬ БУДЬ-ЯКУ СТАТТЮ (як Тимошенко),ЩОБ ПОСАДИТИ НАДОВГО і БЕЗПІДСТАВНО!!!
Відповісти
Закон, який приймається незаконно, незалежно від того, хто його прийняв, не є законом.
Відповісти
Підтримую історика. Якщо на юридичному працюють учні Вишинського, то цей факультет треба закривати. Це факультет непотрібної професії. В неднмократичному суспільстві права немає, є прокурори. До відома, Вишинський - нормотворець Сталіна.
Відповісти
Автору респект! Висловив свою думку, не боячись очікуваної реакції публіки. Все чітко проаналізовано, проаргументовано і ясно.
Відповісти
Сонечко! Сонечко! Тебе звати Олег? Це я з коментарів та твого фото.
Відповісти
чєчєтови та колісніченкі розкажуть ще більш поглибленно про ту "європу"...діяльність сина пшронкі та інших синів відповідає?а твоя?
Відповісти
,,Щоб не гнати матюка, запитаю в Батюка.''. Судячи по деградації правлячої верхівки, вони далеко підуть, якщо їх вчасно не зупинити. Передбачаю, що незабаром регіонали піднятими кінцівками відмінять на території України 10 Заповідей Божих. Тоиу що там є такі ,.антизаконні'' заклики як не вкради, не обмани, не убий і т.д. І знову найдуться придворні ,,юристи'' котрі будуть доводити право царя та його холуїв жити за правилом ,, що хочу те й ворочу'' , А паства у їх розумінні повинна стояти на колінах та забувши про гордість та честь, молити - нехай нагліють, калічать, грабують, лише-б живими оставили . Та будь-якому терпіню приходить кінець. Як тоді будете цей режим виправдовувати?
Відповісти
Нарешті зроблено крок до того, щоб винні несли відповідальність, а не переховувалися за спинами охорони і високими заборами від правосуддя. Або всім відома практика втечі за кордон. ТО навіщо звинувачувати автора, якщо всі розуміють, що таке в УКраїні нерідкість, останнім часом, і в першу чергу застосовується далеко не бідними і не простими людьми
Відповісти
Баріс, ти нє прав.
Відповісти
Ну, що Олежка недовго ти ще будеш тішитися новими законами, ой недовго!
Відповісти
Вiн напише: "Згiдно поважання традицiй европейських прав та свобод Людини Президент вжив всiх заходiв аби зменшити конфронтацiю у суспiльствi та чекае зустрiчних крокiв вiд опозицii".
Відповісти
за Олежкою треба приглядати бо спочатку він носив помаранчевий шалик, зараз ригів. Який наступний?
Відповісти
выпей йаду
Відповісти
Пане Олеже! Та європейська практика до якої ви так активно підганяєте українське законодавство була засуджена ще Нюрнбергським трибуналом. Європейська практика Гітлера, Муссоліні та інших диктаторів сьогодні не в шані європейців. Не до тої Європи ви прагнете!
Відповісти
Європа багато чого від нас вимагає. І в тому чисоі підлаштування під себе ряду законів. так що прочитайте і зробіть висновки, якщо ви розумні люди. А конфронтація в державі не вигідна нікому. і тут присутнім писакам в першу чергу. бо вам тільки сміливості бракує щоб писати всілякі гадості і обливати людей брудом.
Відповісти
Якби ці закони відповідали європейській практиці, то Європа їх би не засуджувала, а так... маємо те що маємо, надіюсь скоро ця бандитсяка влада піде геть.
А разом з нею і ці закони.
Відповісти
Хлопці, а де пропали коменти до допису "стійкого борця" проти диктатури в Україні Єремея?
Відповісти
А ви мазохіст? От вже ж шалунішка!
Відповісти