Джаред Лєто, милостиня та тисяча замовлень: життя луцької лялькарки

Джаред Лєто, милостиня та тисяча замовлень: життя луцької лялькарки
Вироби луцької лялькарки Іванки Морем тепер живуть у багатьох країнах світу. Дівчина розповідає, що в журналі замовлень вже має 938 замовлень. І це - лише початок. Її ляльками цікавився американський музикант та актор Джаред Лєто, вона робила ляльку для Джамали та литовського гурту «Beissoul & Eіnius».

Про це дівчина розповіла на своїй сторінці у мережу Facebook.

«Назбиралося за багато років кілька фактів про Лялюсі, якими хочу поділитися. Отож поїхали», - пише дівчина.

- Малишів почала робити 8 років тому, перші були безкаркасні, відрізнялися практично усім від теперішніх.

-Продавала лялі на вулиці Лесі Українки. Щоразу, як були в наявності, я тарабанила стіл, кілька сумок, і стояла. Сама б почати це я точно боялася б. А почалося все з ініціативи однієі хорошї людини, яка також продавала аксесуари хендмейд. І ми без всілякого стола на розкладеній цупкій матерії мостилися біля собору в центрі. Там ще продавали бабусі мед, глину для обличчя, сиділи букіністи з книгами. Ми продавали за копійки і з острахом дивилися, чи бува не йде міліціянт. То було весело! А потім кілька років після того діяв проект «Мистецька вулиця». Отож на Лесі Українки і до нині можна виставити свої рукотвори.

- На сьогодні в мене записано 938 замовлення. Облік замовлень почала вести з 2012-го року. В одному замовленні може бути від 1 до 30 лялічок, а отже їх по світу вже декілька тисяч.

- У 2015-му році свою Лялю - копію вподобав та ретвітнув американський актор і фронтмен групи «30 Seconds to Mar» Джаред Лєто. До цього офіційний акаунт гурту в твітері теж двічі ділився на свою сторінку лялями-копіями учасників гурту. Скріни з того часу я зберігаю, як важливий документ.

-Саме завдяки моїй справі життя я маю нині ті знайомства і цінності, які точно не досягла б без ляль. Лялі допомогли у вирішенні справ, у зменшенні відстані, у налагодженні стосунків. Я знайомилася і спілкувалася з, на мою думку, недосяжними особистостями , і все завдяки тому, що колись десь вони помітили Лялю і хотіли поспілкуватись з автором.

- Завдяки ремеслу були і надіюсь будуть в моєму житті численні конкурси і інтерв'ю. Найперше живе спілкування на камеру про лялі відбулося в місті Дубно, програма «Тет-а-тет з Людмилою Гайдук». 2012 рік, зима, Іванка поїхала сама в морозище і непогоду, але яка теееепла була зустріч. Потім було близько 6 публікацій в різних волинських виданнях, статті в газетах і журналах. Прямі ефіри, участі в телевізійних програмах Луцька. Виставки в закладах нашого міста. Також, оскільки мала досвід в багатьох видах ручної роботи, праці з дітками, то двічі брала участь і перемагала у Стипендіальному проекті «Тільки разом», але передували тому всьому лялі.

- Ляля тепер живе в практичного психолога, людини - батарейки і професійного лайфкоуча Наталії Холоденко. Подарувала я їй особисто. На тренінгу в Києві.

- Лялю замовляли для співачки Джамали, також для литовського гурту «Beissoul & Eіnius». На ATLAS WEEKEND ці ж лялі фотографував Іван Дорн. Маю теж цей знімок. Потім з офіційної сторінки гурту мені прийшло повідомлення-захоплення, сказали, що маю золоті руки. А потім з лялями вони зняли ролик-запрошення на Коктебель фест.

- Лялі живуть по всій всій Україні. А що найбільше тішить - у більше 15 країн світу. Майже по всій Європі, у США та Великобританії гріють будинки мої лялі.

- Колись я робила метрову Лялю. В магазин біжутерії, вона стояла десь два роки у ЦУМі. Охххх і провозилася я з такою роботою. Але то все безцінний досвід.

- Перші мої продажі були завдяки курсам англійської , які я відвідувала. Саме там викладач запропонувала розвісити моїх янголиків до зимових свят. Там і був один з перших досвідів персонального майстер-класу. Я проводила для дорослих всілякі уроки творчості.

-Продавала лялі я на вулицях Праги, нелегально, але завжди успішно. Ставала на вузенький вулиці серед магазинів з всіляким добром і скромно чекала на покупку, поки ноги тримали. А одного разу присіла від втоми біля ляль. І мені кинули милостиню. Отаке було. І я щаслива цьому досвіду. Скільки слів подяки, компліментів я почула в сторону ляль від туристів. З різних різних країн.

-Я веду список країн і міст, де є моя малеча.

- Маю свідоцтво про авторське право та патент на вироби.

- Для закордону є он-лайн магазинчик Etsy, який відносно нещодавно розпочали і з веденням якого мені допомагають.

- Я мрію, щоб лялі ожили чи в мультику, чи в книзі, такі собі зробити комікси.

- В мою справу не вірила чоловіча сторона моєї сім'ї. Батько називав всі роботи і спроби пилозбірниками.

- Поки не розкрилася в лялях, підробляла промоутером, покоївкою в готелі, флористом,(мене на мало вистачало, через страх і невпевненість), а в той час, коли вже інтенсивно зайнялася виготовленням, працювала продавцем в магазині для творчості.

- Найбільше замовлення склало 56 ляль. Потім я дізналася, що це не для конкретних людей, а на продаж в Німеччину в магазинчик. Там зривали всі бірки з виробів. Але я завдячую тому періоду, адже це досвід. А ще від цього замовлегня я купила свій хоч і б/у фотоапарат. Була молода-зелена.

- Вагомий внесок в мою працю внесла студія флористики з улюбленою Катьою Флорою. Адже саме там в свої дитячо-юнацькі роки я дізналася про види різних матеріалів. Саме там я отримала натхнення квітами, та виробами з сіна. Катя постійно казала, що в мені є потенціал, це тоді дуже живило мене, таку затуркану і малу переляканку.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Джаред Лєто, милостиня та тисяча замовлень: життя луцької лялькарки
28 жовтень, 2017, 10:46