З «позитивом» та дрібними порушеннями: як минули вибори на Волині

З «позитивом» та дрібними порушеннями: як минули вибори на Волині
Під час виборів до ОТГ на Волині спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА зафіксували низку дрібних порушень – від поширення «антиагітації» до недопуску спостерігачів на дільниці.

Про це повідомили 31жовтня під час прес-конференції Громадянської мережі ОПОРА щодо моніторингу виборчого процесу на виборах до ОТГ на Волині.

Голосування пізніше розпочалося лише на дільниці у селі Велимче – там виборчком заплутався у бюлетенях по округах, тому зранку продовжували їх сортування. Дільницю відкрили о 8:30, та це не вплинуло на процес голосування.

Близько половини дільниць, де була ОПОРА, не були забезпечені достатньою кількістю скриньок та кабінок для голосування. І хоч забезпечити його має місцева влада, контролювати процес – у компетенції виборчкому.

«На дільниці у селі Боратин ми зафіксували здійснення агітації проти одного з кандидатів із ВО «Свобода», – повідомила координатор ОПОРИ на Волині Катерина Шарпата. На дільницю принесли «чорну» агітку. Проте її одразу ж помітили та «локалізували» члени комісії, та вирішили не звертатися до правоохоронців, адже жінка, яка принесла агітку, була вагітною.

Окрім того, о 7:20 ранку одного зі спостерігачів ОПОРИ не впустили на дільницю. За цим фактом представники мережі написали заяву у поліцію. У Сереховичівській ОТГ на дільницю не допустили одного з кандидатів, де він не був виборцем. Зафіксували й спроби голосування без паспорта – масові спроби траплялися в Оваднівській ОТГ. В селі Галенівка навіть виник конфлікт, адже тут ДВК готова була видавати бюлетені таким людям. Проте спостерігач від ОПОРИ попередив усі спроби видати бюлетень.

В ОПОРІ також повідомили, що вперше за час спостережень на виборах їхні спостерігачі під час підрахунку не зафіксували жодного випадку порушення процедури. Прийом в виборчої документації в усіх ОТГ завершився в обід 30 жовтня, під час цього процесу зафіксували низку порушень.

У Любешівській ОТГ 5 ДВК з першого разу не здали документацію, у Любомльській таких було 3, в Іваничівській – 7 , у Боратинській – 3. Причини – неправильне заповнення протоколів, чимала кількість технічних помилок, виправлень тощо. Тож, їх відправляли на уточнення.

По одній із дільниць у селі Седлище перераховували бюлетені, бо ДВК привезла до ТВК розпаковані бюлетені. Схожі випадки траплялися в Іваничівській громаді, проте тут йшлося про розпаковані протоколи. В Іваничівській громаді в ТВК прибув секретар, який, відповідно до закону, мав залишитися на дільниці. Секретар прихопила з собою й печатку ДВК, що теж категорично заборонено. За цим фактом повідомили поліцію.

«Немає жодних підстав для визнання виборів недійсними», – зауважила Шарпата, додавши, що виборчий процес триває. Адже низку протоколів ще не оприлюднили на дошках оголошень ТВК, а деякі комісії не повідомили результатів. Так, ОПОРІ не вдалося зв’язатися ні з секретарями, ні з головами ДВК в Овадному та Головному.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Інші новини теми
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
З «позитивом» та дрібними порушеннями: як минули вибори на Волині
31 жовтень, 2017, 16:24