На Волині презентували туристичний путівник для незрячих. ФОТО

На Волині презентували туристичний путівник для незрячих. ФОТО
У навчально-реабілітаційному центрі для дітей з порушенням зору, що в селі Крупа Луцького району, презентували туристичний путівник «Луцьк. Прогулянки містом», надрукований шрифтом Брайля.

Про це пише Волинська правда.

На презентації книги були присутні автор книги, начальник управління туризму та промоції міста Луцької міської ради Катерина Теліпська і голова Волинського осередку Всеукраїнської громадської організації людей з інвалідністю зору «Генерація успішної дії», вчитель історії Крупівського НРЦ Віталій Ткачук, учні, учителі та вихователі школи-інтернату.

Віталій Ткачук зазначив, що зараз є нестача книжок шрифтом Брайля, а підручників такого формату міністерство освіти не друкує, а якщо друкує, то в дуже малому обсязі.

«Художні ж книжки шрифтом Брайля зараз починають друкувати різні друкарні, зокрема і в Луцьку є друкарня «Braille Studio» Волинського осередку «Генерація успішної дії», – розповів Віталій Ткачук.

Він додав, що всі книги шрифтом Брайля, які видаються цією міні друкарнею, в першу чергу передають до Крупівського навчально-реабілітаційного центру, бо тут навчаються діти з порушеннями зору, незрячі діти, яким ці книжки якраз будуть дуже потрібні.

«Завдяки проекту «Луцьк у долонях» ми видали книгу не просто шрифтом Брайля, а книгу, де є рельєфні малюнки лютеранської кірхи, синагоги, Луцького замку. Ці малюнки допоможуть незрячим людям тактильно відчути ці визначні місця Луцька», – зауважив Віталій Ткачук, розповідаючи про книгу «Луцьк. Прогулянки містом».

Презентований путівник «Луцьк. Прогулянки містом» планують випустити у форматі МР3 для тих хто не вміє читати шрифтомБрайля.

Також куратор волинського осередку ГО «Генерація успішної дії», поділився планами щодо видання шрифтом Брайля новорічної книжки «Пригоди ведмедика Хаттінгтона».

КатеринаТеліпська у свою чергу розповіла, що коли їй запропонували зробити буклет про Луцьк, який би міг зацікавити туристів, вона погодилась і вже під час роботи зрозуміла, що живе в особливому і цікавому місті.

«Коли я почала ходити в архів, в бібліотеку, познайомилася з місцевивми краєзнавцями Петром Олексійовичем Троневичем, Вальдемаром Едвардовичем П`ясецьким, я зрозуміла, що живу в особливому місті, яке має величну історію, в місті, де відбувалися цікаві, історично-важливі події, місті, де жили і творили визначні українці – Леся Українка, Данило Братковський, Йов Конзелевич, Наполеон Орда. От власне і так почалася моя робота над цією книжкою», – зазначила авторка путівника.

«Це не просто путівник, це мої прогулянки і моє знайомство з містом. Сама пройшлася по цих маршрутах, прокладала карти. Ядумала: «А що було на цих вулицях багато-багато років тому?». Це настільки мене перейняло, що я просто поставила собі ціль видати таку книгу, не лише українською, а й польською і англійською, бо хотілося, щоб до нас приїжджали з інших країн», – додала вона.

За словами Катерини Теліпської, презентована книга вже декілька разів перевидана і коли Віталій Ткачук запропонував видати її шрифтом Брайля, довелося знову попрацювати, тому що книга видана 10 років тому. А за цей час в місті багато що змінилося. Довелося її удосконалити, бо змінилися назви вулиць, деякі будівлі з`явилися, деякі – зникли, тому цю книжку було потрібно доопрацювати.

«Ця книжка просякнута моєю любов`ю і мені б хотілося, щоб кожен, хто візьме її до своїх рук, теж закохався у Луцьк», – сказала жінка.

Бібліотека навчального закладу отримала від Катерини Теліпської декілька примірників луцької абетки «Луцьк від А до Я», а Віталій Ткачук зазначив, що наступного року цю абетку видадуть шрифтом Брайля.

Катерина Теліпська показала для зацікавлених крупівських школярів презентацію «Луцьк – приємне відкриття» і пояснила, що саме ця фраза вже кілька років є слоганом міста.

Також учні Крупівського НРЦ мали можливість подивитися короткі ролики про Луцьк, видатних лучан, послухати цікаві розповіді про історію стародавнього Лучеська, зокрема про відомий зїзд європейських монархів. Розповіла начальниця управління туризму і промоції міста і про сучасні родзинки Луцька. Віталій Ткачук додав, що цьогоріч «Braille Studio» вперше взяла участь у фестивалі «Бандерштат».

«Ми з командою «Braille Studio» вирішили, що кожного року просто змушені робити по одній-дві таких книжки. Книжка Катерини Теліпської єдина книжка про Луцьк для старших шрифтом Брайля», – сказав Віталій Ткачук.

Також він зазначив, що в бібліотеці вже є такі книжки шрифтом Брайля: «Подорож Старим Луцьком», «Волонтери. Мобілізація добра», «Івасикове Різдво» та інші.

Після завершення презентації зацікавлені діти мали змогу поспілкуватися із гостею і детальніше розпитати її про різні події, які відбуваються в обласному центрі Волині.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
На Волині презентували туристичний путівник для незрячих. ФОТО
07 грудень, 2017, 11:55