У мерії Луцька остаточно вирішили долю Старого ринку

У мерії Луцька остаточно вирішили долю Старого ринку
У Луцьку обговорили, що потрібно робити зі Старим ринком: переносити в іншу частину міста чи модернізувати.

Про це йшлося під час публічної консультації щодо розташування ринку в історичній частині Луцька.

Модерувала захід регіональна координаторка ГО «Центр UA» Марія Доманська.

Представник облспоживспілки Ігор Гринчук висловив позицію, що спілка буде зацікавлена вкладати у ринок, якщо будуть укладені довгострокові договори, мінімум на 15 років. На це підприємці йому дорікнули, що за останні 10 років організація нічого не зробила, на ринку бруд, нема комунікацій, не може під’їхати куди потрібно пожежне авто.

Голова асоціації «Бізнес-Волинь» Ігор Дильов зауважив, що нові ринки, які будуть створюватись, мають бути сучасними, «без залізяччя». На його думку, нема підстав переносити ринок

Підприємець Тетяна Біскуп сказала, що позиція більшості підприємців – реконструкція базару. Вона зауважила, що туристу довше, ніж півдня нема що роботи у Луцьку, але якби на ринку, в історичній частині міста, зробили якісь цікаві місця, це приваблювало б гостей. На її думку, питання комунікацій, доїзду, парковок можна вирішити.

«Позиція однозначно - перенести. Інша позиція не обговорюється і не озвучується», - сказав заступник в.о. міського голови Олександр Рачков. Він повідомив, що одним із завдань, яке було поставлене перед депутатською комісією, це завдання міській раді підготувати варіанти розміщення, а підприємцям – допомогти знайти місця, де вони могли б торгувати.

Модератор запитала, які підстави для таких дій.

«Для того, щоб перенести ринок, потрібні якісь підстави?» - здивувався Рачков. За його словами, наразі роботу депутатської комісії продовжує робоча група, дії якої в першу стосуються тієї частини базару, де для підприємців не продовжили оренду. Заступник розповів, що сподівається, що найближчим часом павільйони в лівій частині ринку вдасться ліквідувати, а от доля правої частини поки невідома, оскільки там ще кілька місяців діятимуть орендні відносини.

Рачков додав, що міська рада вже надіслала попередження орендарю про те, що договір їм не надалі не продовжать. Представник облспоживспілки натомість заявив, що жодних повідомлень не отримував.

Ігор Дильов назвав ділянки, куди можуть «перебратись» підприємці: це території на вулицях Карбишева та Електроапаратній, які є комунальною власністю. Ще одна ділянка розташована на території Боратинської сільської ради та є у приватній власності.

У міській раді розглядають також варіант розташування ринку на Львівській. Член виконкому Михайло Щур наголосив, що де б не був ринок, треба хороше транспортне сполучення. На думку Теятни Біскуп, альтернативи розміщенню Старого ринку нема.

Експерт ГО «Центр розвитку урядування» Сергій Григоренко наголосив, що проблему треба вирішувати у трикутнику «влада-облспоживспілка-влада». Він запропонував укладати договори на тривалий термін та прописувати, що підприємці мають зробити за кожні 5 років, а у разі невиконання вимог розривати договори.

Також під час обговорення прозвучали варіанти облагородити територію, аби ринок був схожий на європейські ринки, та зробити його таким, щоб він відповідав історичній частині міста.

Натомість Рачков запевнив: «Бачення тільки одне: ринку там не буде».

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 10
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
виключивши облспоживспілку. Ледарі і нероби з минулого.
Відповісти
Гнида яка живе на все готове/державне так просто лишає лучан ринку і робочих місць(надходжень в бюджет),люди можуть стати недобрими.Я особисто бачу варіант з реконструкцією,ринок там прекрасно вписується в історичну частину і доповнює комплексно,у виграші будуть усі.
Відповісти
Ми лучани за перенос ринку.Такий бруд, ср*ч не повинен бути в історичній частині міста.Ніяка реконнструкція не врятує ситуацію, тільки перенос.
Відповісти
Ось так і вилазять боком спортмайданчики і 500 грн за голос...
Палиці плювати на людей, влада в їх руках і спокійно вони її не віддадуть.
Готуйтесь, скоро буде рішення про ущільнення і будуть зносити приватний сектор, що ближче до центру, та будувати багатоповерхівки.
Відповісти
Я як турист,в якій краіні би не перебував,завжди намагаюся знайти ринок,щоб купити до дому сувенір чи якусь річ,і не завжди це мені вдається!(певно ізза таких от "срачків"
Відповісти
Там Ігор побудує новий розважально-торговий центр. Побачите за 3 роки
Відповісти
Гроші переможуть і далі бардак буде біля замку
Відповісти
Я за те,аби перенести звідти ринок. Вічно грязно. Знайти нове хороше місце і зробити нормальний гарний ринок.
Відповісти
Чомусь не викладені позиції інших учасників , моя в т.ч. Коротко:1.На обговорення " забули " запросити основного учасника - громаду, жителів Луцька , тож обговорення проходило так , ніби це питання стосується виключно підприємців ринку , облспоживпспілки , та міської ради (випереджуючи тих , хто скаже , що інтереси громади представляла міська рада , скажу , що , як голова народного контролю м.Луцька , не маю підстав назвати діяльність міської ради цього скликання -в т.ч " старої" і " нової" команд , такою , що служить громаді , стоїть на захисті її інтеоесів і відповідно є виразником її інтересів і запитів ).Тому питання відсутнлсті представників громади залишається відкритим , як і на чиє замовлення організовувалось "дійство".2.Щодо питань по суті - моя позиція , як жителя міста , народного контролера і в минулому директора Центрального ринку :

- В ТЕПЕРІШНЬОМУ СТАНІ ринок не має права на існування ;

- ПЕРЕНОСИТИ , чи НІ - має вирішити громада ( шляхом громадських слухань , соціологічного опитування тощо );

- ОБЛСПОЖИВСПІЛКА , ЯКА ЗА ДЕСЯТКИ РОКІВ , отримуючи надприбутки , не спромоглась забезпечити дотримання елементарних санітарних , безпекових , архітектурних вимог , не може розглядатись подальшим орендарем зеилі ринку (з обох сторін в.Замкової);

- МІСЬКА ВЛАДА повинна розробити проект реконструкції ринку в контексті складової історичної частини ( Старого міста), для забезпечення туристичної привабливості тощо , і торгові ряди (приведені до європейського зразка , мистецькі , ремінисничі , фермерські і т.ін ) цілком можуть " вписатись " в проект . Це збереже робочі місця підприємцям , не порушить звичного порядку задоволення купівельних потреб лучан ,забезпечить селян можливістю реалізації лишків с.г продукції (основне , до речі , призначення Старого ринку згідно Статуту);

- МІСЬКА ВЛАДА МАЄ юридично і фактично забезпечити гарантії підприємцям на їх ІНВЕСТИЦІЇ на реконструкцію ) , ТОРГОВІ МІСЦЯ шляхом прямих довгострокових договорів , виділення земельних ділянок тощо.

Відповісти