Як правильно вибрати лікаря: поради від МОЗ

Як правильно вибрати лікаря: поради від МОЗ
У результаті кампанії кожен українець має обрати такого фахівця, в котрого лікуватиметься все життя. В.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун озвучила кілька критеріїв, які допоможуть українцям обрати лікаря.

Про це вона повідомила у Facebook.

Головне - довіра

У результаті кампанії кожен українець має обрати такого фахівця, в котрого лікуватиметься все життя, який знатиме його історію та консультуватиме щодо всіх можливих ризиків.

Тож перший критерій вибору - це має бути людина, якій ви довіряєте. Не поспішайте та не підписуйте декларацію з першим ліпшим. Розпитайте знайомих, не соромтеся ставити запитання лікарю під час візиту.

- Компетентність та використання доказової медицини

Звісно, що пацієнтам, котрі не мають медичної освіти, складно оцінити вміння та навички лікаря. Проте є кілька “залізних” критеріїв, з'ясував які ви зрозумієте, чи цей фахівець не потрапив в оману медичним міфам:

- Впевненість та проактивність у необхідності вакцинації
- Неприйняття фальшивих діагнозів на кшталт “вегето-судинна дистонія”
- Не вважає гомеопатію ефективним лікуванням (більше про те, чому не працює гомеопатія https://goo.gl/JEvYDY)

- Уникає надмірного і невиправданого призначення препаратів, як то антибіотики під час застуди чи "імуномодулятори, щоб підсилити імунітет"

Вік - не головне

Існує хибна думка, що молоді лікарі гірші за старших, бо мають менше досвіду. Натомість не існує точних наукових даних, які б підтверджували зв’язок між віком лікаря та ефективністю його роботи, особливо щодо результатів лікування пацієнта.

Головне - мотивація допомагати, досвід використання доказової медицини (міжнародних протоколів лікування) та прагнення вдосконалювати свої навички.

Саморозвиток

Великий плюс всім лікарям, котрі стежать за розвитком медицини й не припиняють навчатися. Такий фахівець буде гідним супутником для пацієнта у питаннях здоров'я протягом життя, адже його поради завжди відповідатимуть сучасним напрацюванням у медицині.

Зауважте, що це все лише базові рекомендації. Крім них у вас можуть також бути індивідуальні критерії, яким має відповідати ваш лікар, тож слухайтеся свого серця

Не переймайтеся, якщо ще не знайшли “того самого” з першого візиту. Абсолютно нормальним є звернутися до кількох лікарів перед тим, як визначитися остаточно. Крім того, ви завжди можете змінити фахівця. Кампанія “Лікар для кожної сім’ї” для того і створена, щоби ви могли спокійно обрати лікаря, в якого хочеться лікуватися, а не до кого приписані.

І наостанок. Коли підете обирати свого лікаря - зважайте, що зміни, які зараз відбуваються, є новими для всіх нас. Як і будь-які трансформації вони можуть викликати стрес. Медики працюють у посиленому режимі в існуючих складних умовах. Ставтеся з розумінням та виказуйте підтримку їм, адже зміни - це наша спільна робота. Давайте разом зробимо їх максимально позитивними.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
красуню-міністрелю разом зі смертельними рехувормами!
Відповісти
Останні новини
Як правильно вибрати лікаря: поради від МОЗ
06 квітень, 2018, 19:37