На Волині підтоплює музей Лесі Українки

На Волині підтоплює музей Лесі Українки
У Колодяжненському музеї-садибі Лесі Українки вже протягом двох десятиліть майже щороку підтоплює «білий» будиночок (на фото), і дати раду лихові ніхто не може.

Відлига у перших числах лютого знову спровокувала «потоп» у підвалі, від чого у кімнатах чути сирістю. А у приміщенні – велика кількість експонатів, пише Волинь-нова.

Цю проблему нещодавно обговорювали на засіданні профільної комісії обласної ради.

«Я звернуся у письмовій формі до відповідного підрозділу облдержадміністрації, щоб вони виїхали, вивчили і визначилися, що там потрібно зробити», — сказав голова обласної ради Володимир Войтович.

Завідувач Лесиного літературно-меморіального музею Віра Комзюк каже, що колишній голова Ковельської райдержадміністрації Іван Смітюх пропонував залити у підвал універсальний будівельний матеріал – склобетон.

Інший вихід із ситуації – очистити ставок біля садиби, але для цього потрібно відшукати у бюджеті близько 30 тисяч гривень. Депутати стверджують, що навіть виготовлено проектно-кошторисну документацію щодо ліквідації підтоплення, але справа «заглохла».

Довідка

Літературно-меморіальний Музей Лесі Українки у селі Колодяжне Ковельського району Волинської області заснований 1949 в садибі, в якій Леся Українка прожила дитячі й юнацькі роки.

У травні 1882 р. сім'я Косачів перебралася з Луцька в с. Колодяжне і замешкала у будинку, який у родині звався "великим". Тут народилися молодші сестри та брати Лесі — Оксана, Микола, Ізидора. Діти підростали, тому в 1890 р. на садибі побудували Лесин «білий» будиночок, а в 1896 р. розпочали спорудження «сірого» будинку (в родині його ще називали батьківським).

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
На Волині підтоплює музей Лесі Українки
10 лютий, 2013, 11:01