У Луцьку суд озвучив вирок «Марганії і Ко»

У Луцьку суд озвучив вирок «Марганії і Ко»
У Луцьку суд визнав Даура Марганію винним лише у шести із 18 інкримінованих епізодів, а Вадима Пігалюка – у двох із 3 епізодів. Чоловікам присудили 5 та 6 років позбавлення волі відповідно, однак термін рахуватимуть від дати затримання – 14 січня 2017 року, а до набрання рішенням чинності кожен день попереднього ув’язнення дорівнюватиме двом дням позбавлення волі.

Відповідне рішення суду озвучили 25 травня.

Справу у Луцькому міськрайонному суді розглядали понад рік. Тож сьогодні, 25 травня, колегія суддів у складі голови міськрайонного суду Михайла Квятковського, суддів Андрія Сівчука та Світлани Рудської озвучила рішення.

У ході зачитування вироку озвучили обставини, які досліджували під час судового розгляду. Зокрема, озвучували те, що інкримінували підозрюваним – крадіжки за попередньою змовою, проникнення у житло тощо. Окрім того, Марганії інкримінували ще й нанесення легких тілесних ушкоджень, придбання, перевезення та зберігання психотропних речовин, обіг яких обмежений, зберігання зброї та боєприпасів тощо.

Йшлося про викрадення майна у приватних будинках та житлах, автосервісах, робочих майстернях тощо. Рекордна сума завданих збитків одному із потерпілих – понад 560 тисяч гривень.

Зрештою, озвучили про виправдання підозрюваних стосовно низки епізодів. Мовляв, надані докази лише підтверджують злочини, однак не доводять винуватості Марганії та Пігалюка. Не підтверджують вину і телефонні розмови, які розглядали, бо не містять безпосередні доказів про участь в злочинах. Таким чином вину підозрюваних стосовно цих епізодів вважали недоведеною.

Щодо зберігання та придбання вогнепальної зброї, яку згодом виявили в гаражах, то суд зазначив, що приміщення було орендованим, тож туди мали доступ й інші особи.

Опісля також нагадали, що обоє підозрюваних мають непогашені судимості, тоді як помякшуючих обставин немає. Окрім того, вони не займаються суспільно корисно діяльністю, мають негативні характеристики тощо, тому іншого способу, окрім позбавлення волі, бути немає.

Водночас, підозрюваних затримали ще 14 січня 2017 року. Тож термін обмеження волі треба рахувати саме із цього дня згідно чинного закону. Тобто 1 день попереднього увязнення утримання до 2 днів позбавлення волі.

Зрештою, суд визнав винним Марганію щодо кількох епізодів – крадіжки з проникненням у житло, незаконного зберігання наркотичних засобів та психотропних речовин, незаконному зберіганні боєприпасів, викраденні офіційного документу.

Пігалюка визнали винним у 2 епізодах -крадіжці з проникненням у житло та викраденні документів. Зрештою, за сукупним частковим складанням термінів Марганії присудили 5 років обмеження волі, Пігалюку – 6 років, враховуючи термін судимості від 2017 року. Однак, з дня затримання 14 січня 2017 року і до дня набрання сили рішенням, день попереднього ув’язнення дорівнюватиме 2 дням позбавлення волі. Водночас, сторони мають право подавати апеляційну скаргу – у разі такого cценарію, вирок вступить у силу лише після оголошення вироку суду другої інстанції. Аж доти буде здійснюватися перерахунок «день за два», якщо, звісно, іншого рішення не прийме апеляція.

Таким чином, підозрюваних виправдали по низці злочинів стосовно потерпілих через недоведеність. Цивільні позови потерпілих щодо відшкодування загалом на понад 750 тисяч гривень лишили без розгляду. З Марганії і Пігалюка стягнуть лише судові витрати по 3, 3 тис грн та кошти за проведення експертиз у ході досудового розслідування. Речові докази по справі повернуть власникам, знявши з них арешт, амфетамін знищать, а перероблені під вогнепальні стартові пістолети та бойові припаси, вилучені у ході обшуку, конфіскують у дохід держави.

Апеляційну скаргу можна подати потягом 30 днів до суду відповідної інстанції.

Нагадаємо, Даура Марганію та Вадима Пігалюка звинувачували у заподіянні крадіжками громадянам майнової шкоди на мільйон гривень. Прокуратура повідомляла, що на рахунку 27-річного уродженця міста Сухумі та 30-річного лучанина - крадіжки із проникненням у приміщення, придбання та зберігання бойових припасів без передбаченого законом дозволу, викрадення офіційних документів, умисне нанесення легких тілесних ушкоджень, незаконне придбання, зберігання та перевезення психотропних речовин без мети збуту (кримінальні правопорушення, передбачені ч. 3 ст. 185, ч. 1 ст. 263, ч. 1 ст. 125, ч. 5 ст. 185, ч. 1 ст. 309, ч. 1, ч. 3 ст. 357 КК України).

Зловмисники обкрадали гаражі, шиномонтажі, офіси, магазини та помешкання лучан, завдавши громадянам майнової шкоди на майже мільйон гривень. Лише з приміщення майстерні «Ремонт годинників» у Луцьку увечері 22 грудня 2016 року молодший із чоловіків викрав майна на понад 580 тисяч гривень.

Затримали їх 14 січня 2017 року одразу після вчинення чергової крадіжки. При огляді автомобіля та гаражного приміщення в одного з них вилучили 2 пістолети.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Дибіли редактори звертаюсь до вас з проханням вивчити правила правопису в українській мові, а саме прізвища іноземців по родах не змінюються. Якщо прізвище Марганія то воно не змінюється
Відповісти
Не в прізвищі проблема, а в тому, що судді гнилі, а помилку у правописі можна виправити, а цих злочинців - нажаль ні.
Відповісти
Останні новини
У Луцьку суд озвучив вирок «Марганії і Ко»
25 травень, 2018, 17:18