Ялиця: головні правила посадки*

Ялиця: головні правила посадки*
Ялиця – морозостійка та тіневинослива рослина, яка потребує мінімального догляду. Вона виглядає гарно та урочисто. Від ялини її можна відрізнити по шишках, які ростуть вертикально. Дерево вважається аристократом лісу. Існує близько 50 видів ялиці, найпопулярніші з них представлені в магазині «Клуб рослин».

Вигляд ялиці, сорти та їх відмінності

Ялиця належить до роду соснових, і росте зазвичай в помірних широтах. Ялицю можна зустріти в горах Сибірі, Східної та Центральної Європи, Азії, Північної Африки та Північної Америки. На території України розповсюджені такі її види, як корейська, сибірська, однокольорова, карпатська звичайна. На сторінці https://plants-club.ua/ru/abies-pikhta можна дізнатися, чим вони відрізняються.

Дерева полюбляють вологий та холодний клімат. Вони мають пірамідальну форму з горизонтальними гілками. Листя – із плоскої хвої, яка звужується біля основи в короткі стеблинки з двома білими полосами знизу. Стержнева коренева система розташована глибоко в ґрунті.

Ще одна характерна особливість дерева – терпкий смоляний аромат, який володіє цілющими якостями. Запах ялиці здатен вбивати різноманітні бактерії, що являються збудниками багатьох хвороб. Він позбавляє від депресії та покращує настрій. Це одна з причин, чому північні народи вважають дерево священним.

Ряд корисних речовин має ї хвоя ялиці – вітаміни та біологічні значущі елементи. З хвої роблять аскорбінову кислоту. На відкритій ділянці ялиця починає цвісти в 30-40 років. Якщо дерево росте в лісі, цвітіння відбувається в 60-70 років. В залежності від виду, ялиця може прожити 300-700 років. В перші десять її ріст повільний, в наступні роки він прискорюється. Вона може досягти 40-метрової висоти.

Правила посадки ялиці

Ялицю можна садити як в тіні, так і на сонці. Однак стандартну крону дерево отримає лише в добре освітленому місці. Воно стійке до вітру. Взимку дерева мають потребу в притисненні, адже восени, коли світловий день збільшується, хвоя може постраждати від променів сонця. Краще всього висаджувати рослину в вологий, глибокий та суглинистий ґрунт з дренажем, багатий на перегній. Догляд заключається в:

- позбавленні від буряну;
- мульчуванні ґрунту тирсою;
- поливі.

Для посадки потрібно вибрати рослини, яким виповнилось щонайменше 5 років. Яму викопують заздалегідь, удобрюють її корисною сумішшю з глини, піску та торфу. Ялиця подякує за азотні добрива.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Ялиця: головні правила посадки*
14 серпень, 2016, 16:20