На Волині узялися виготовляти старовинні іграшки

На Волині узялися виготовляти старовинні іграшки
Волиняни Андрій Бондарук та Ірина Сардак виготовляють іграшки для дітей з природних матеріалів: свій проект митці назвали «Українська іграшка».

Кажуть, їхня мета – відродження українських традиційних іграшок, реконструкція старовинних забавок і створення сучасних – українських за формою і змістом. Про це пишуть Відомості.UA.

Так, Андрій майструє традиційні іграшки з дерева, а Ірина виготовляє ляльки-мотанки.

«Саме такі забавки потрібні маленьким українцям – прості, добрі, рідні, розвиваючі та, що дуже важливо, зроблені вручну з природного екологічного матеріалу», – зауважує Андрій Бондарук.

Джерелом натхнення й інформації для творців є музейні експонати, старовинні фотографії, книги, присвячені темі іграшкарства України та світу.

За словами Андрія Бондарука, кожна іграшка має час своєї появи. Так, із найдавніших часів походять такі іграшки, як тарахкальця та вуркала.

Іграшкар зізнається, що коли вони з Іриною реконструюють давні іграшки, то водночас задумуються, як національно переосмислити сучасні речі.

«Але це поки в планах, – продовжує Андрій. – Наразі ми відтворюємо давні іграшки, прагнемо зібрати колекцію зі зразками всіх відомих старовинних забавок. Здавалося б, скільки їх було... Кілька штук. Де там! Колекція поповнюється все новими забавками. Новими, а насправді – старими й призабутими».

Окрему частину проекту «Українська іграшка» становлять усякого роду головоломки, прозвані в народі «мороками».

Бондарук розповідає, що в ХІХ столітті був справжній бум головоломок. Інженери й математики придумували різні іграшки з секретами. І знать, і прості люди залюбки розгадували різні «хитрі штуки». Ось тільки народні забавки були простіші.

Частина колекції традиційних українських іграшок Ірини й Андрія зараз доступна для огляду лучанам і гостям міста.

У Волинському краєзнавчому музеї проходить тематична виставка «Віконце в дитинство», яка висвітлює усі аспекти життя української дитини: старовинні колиски, дитячі вишиванки, ретросвітлини, старовинні іграшки та багато іншого.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: цікаво
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
На Волині узялися виготовляти старовинні іграшки
19 січень, 2012, 15:33