Чому насос для басейну перегрівається?*

Чому насос для басейну перегрівається?*
У більшості випадків циркуляційні насоси для басейнів оснащені двигуном потужністю 1-3 к.с. Одна кінська сила – це приблизно 746 Вт потужності. Це означає, що увімкнений насос генерує багато тепла. Навіть до 100-ватної лампи розжарювання важко торкнутися, коли вона довго працює. Якщо з насосом все гаразд, він продукує не надто багато тепла і воно ефективно відводиться водою. Але в деяких випадках генерується додаткове тепло, яке може пошкодити нагнітач. Розглянемо найпоширеніші причини цього.

Тертя

Всередині помпи є кілька рухомих частин. Кожна з них при терті генерує тепло. В нормальних умовах воно не створює проблем. Двигун охолоджується повітрям і водою, а масивні металеві елементи ефективно поглинають тепло.

Але якщо деталі труться одна об одну надто сильно, вони розігріваються сильніше. Часто це викликано корозією підшипників. Хоча вони змазуються ще на заводі, з часом ця змазка вимивається. Хлорована вода пришвидшує корозію.

Типові ознаки проблеми – протікання води з насосу в будь-якому місці, а також пронизливі звуки при його роботі.

Обмежена подача води

Якщо перед вхідним отвором помпи є 90-градусний фітинг, вона працюватиме більш інтенсивно, ніж у випадку з прямою водопровідною трубою. Через наявність зігнутих труб, фітингів, клапанів, кранів безпосередньо перед вхідним отвором помпи вода закручується і виникає турбулентність. Ефективність роботи нагнітача знижується. Для перекачування рідини потрібна більша потужність. В результаті збільшується кількість згенерованого тепла.

Відсутність повітряного потоку

Для охолодження електродвигун всмоктує повітря. Саме через це насоси повинні встановлюватися в місцях з доступом достатнього об’єму повітря. Якщо помпа знаходиться в закритому просторі, термін її експлуатації може значно скоротитися.

Можна встановити нагнітач і в закритій кімнаті. Але тоді вона повинна добре вентилюватися. Рекомендується захистити обладнання від прямих сонячних променів. Якщо насос знаходиться на вулиці, поставте його під навісом. Також регулярно перевіряйте його чистоту. Вентиляційні отвори можуть бути перекриті опалим листям чи іншим сміттям.

Щоб запобігти проблемам, потрібно правильно визначати потужність нагнітача, дотримуватися правил його встановлення та експлуатації. Якщо ви не можете самостійно вибрати модель помпи, зверніться до професійного консультанта.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.