У Луцьку важко знайти навіть продавця, - експерт про заробітки

У Луцьку важко знайти навіть продавця, - експерт про заробітки
Від початку жовтня польські прикордонники почали проводити ретельнішу перевірку документів українців, які повертаються з Польщі, перебувавши там безперервно більше двох місяців.

Про це пише Перший.

За словами голови правління ГО «ВЕЛЕС+» Віктора Вальчука, це зроблено з метою посилення контролю за трудовою міграцією. Міністерство сім’ї, праці та соціальної політики в Польщі надіслало лист до прикордонної служби, аби на кордоні перевіряли людей, які повертаються на свою батьківщину, – пояснив він.

«Це нормальна практика – турбуватися про міграційну політику своєї країни», – зауважив Віктор Вальчук.

Голова правління розповів, що такі перевірки виникли через зміни в законодавстві Польщі, тому вони й намагаються врегулювати міграційні потоки. Польська влада зацікавлена в українцях, але при тому хоче, аби вони працювали у Польщі законно.

«За статистикою польських правових захисників, близько 70% громадян України, які отримали польську робочу візу, не працюють в їхній країні, а їдуть далі – Голландія, Нідерланди, Норвегія, Німеччина. Тобто в цих країнах вони перебувають не легально, але перетинають Польщу й повертаються також через неї. Тому саме з цим і пов’язані такі перевірки, – додав Віктор Вальчук.

Він наголосив, що зазвичай цих громадян депортують на півроку та дають штраф, який коливається від 1000 до 3000 злотих.

«Були випадки, коли чоловік працював у березні, а в кінці вересня йому прийшов лист з польського суду про те, що він має сплатити податок і штраф. Тобто обов’язок сплатити дохід з тої суми, яку він отримав, покладається на нього, а не на роботодавця», – пояснив правозахисник.

За словами Віктора Вальчука, прикордонники мають право перевіряти документи з роботи, навіть якщо українець перебував на теренах Польщі всього тиждень.

«Якщо прикордоннику під час в’їзду розповідають, що ви їдете з метою подорожі, а самі не повертаєтеся вже два місяці, то в будь-якої прикордонної служби виникнуть підозри. Але така перевірка навряд зараз зменшить нелегальну кількість працівників за кордоном. Ми бачимо, які суспільно-економічні тенденції відбуваються. Люди зневірилися у реформах в нашій країні, через що зараз важко знайти навіть продавця в Луцьку. Бо в день в Україні ти отримуватимеш 300 гривень, а в Польщі – 700», – наголосив Віктор Вальчук.

Він зазначив, що наразі в Україні – «маятникова» міграція, тобто після одного-двох місяців заробітку люди повертаються назад. Проте навіть на такий короткий термін потрібно офіційно працевлаштовуватися.

«Людина, яка їде законно працювати в Польщу, в податковій бере довідку про те, що вона сплачує податки в Україні. Потім цей документ надає польському роботодавцю, в свою чергу він фіксує її в фіскальних органах і тоді не стягує з працівника 23% від зарплати. Повернувшись додому, заробітчанин платить 19,5% від заробленої суми. Але люди ж думають, що вони важко працювали, то чому з них держава вимагає ще якісь кошти. Але не можна так, що ти і в Польщі, й в Україні не платиш податок. Ми маємо жити у правовій державі та починати зміни з себе», – сказав Віктор Вальчук.

Довідково:

ГО «ВЕЛЕС+» – правозахисна громадська організація, однією з напрямків спеціалізації якої є захист українців – трудових мігрантів.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 9
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Ах.ть мало того шо підАр.си тут не дають заробити то ще й як їдеш кудись працювати дай долю 20 % від заробленого))ахах ми десь в колонії живемо??? За шо вам давати???
Відповісти
Вот сппавді, якого хера вам давати 20% за шо? Ви шось зробили для того щоб ті люди зароби там гроші, вони пахають як раби а ви під***си сидите в кріслах і ще гроші вимагаєте, коли ж ви лопните
Відповісти
Краще вже полякам податки платити, тут воно нікому не потрібне
Відповісти
За що вам давати гроші??? За тe, що людина сама ризикнула, поіхала , кинула дім, рідних, знайшла роботу, тeрпіла , працювала в чужій краіні, сама заробила, і за цe платити????????? Тому що вдома нeмає достойноі зп, нeмає роботи. Тому що вeрхівка зайнята пeрeдвиборними кампаніями, дeрибаном, а нe відкриттям заводів, фабрик, нових місць???
Відповісти
не держава а цирк....
Відповісти
Який дибіл писав це?! Та який дебіл редагував її, щоб писати країни Голандія, та Нідерланди може ви не вкрусі що це та сама країна!
Відповісти
Я плачу податки в Московii, щоб вона вже нарештi напала
Відповісти
Дочитав до Голландії, Нідерландів і зрозумів, що толку в цій країні не буде.
Відповісти
Давайте звернем на Віктора Вальчука пристальну увагу. Це перша реальна фамілія одного з людей, що розганяє брехню та зраду по мережі інтернет про перевірки на границях.
Громадська організація зареєстрована в приватному секторі на неіснуючій вулиці Червоноармійська 69 у Луцьку. За 10 років не дійшли руки привести документи у відповідність. Вулиця героїв УПА стоїть поперек горла даним очільникам ГО Велес ±.
У тексті йде посилання на лист, що нібито прислали на кордон для ретельних перевірок українців. Але посилання на сам лист немає. Новина з розряду ОБС (одна баба сказала). Потім йде маніпуляція, що є стаатистика, що 70% заробітчан працює не Польщі, а далі в Німетчині. Такої статистики немає. Це брехня.
Не дай боже вам попасти під захист таких "компетентних" активістів при поїздках на заробітки за кордон. Єдине, що вони зі своїми знаннями можуть допомогти, це обібрати до липки за допомогою податкової, та впаятиидепорт з Польщі. І зраду таких коментаторів розганяють блогєри алєні ну і Волиньпост долучився.
Журналістика деградувала. Факт чекінгом не займаються і навіть не знають, що це таке. Любий шахрай чи ворог може наплісти будь що а Волиньпост опублікує.
Відповісти
Останні новини
У Луцьку важко знайти навіть продавця, - експерт про заробітки
14 жовтень, 2018, 19:17