«Хто як хоче, так і цілується», – Михаїл про те, чому не поцілував руку предстоятелю ПЦУ

«Хто як хоче, так і цілується», – Михаїл про те, чому не поцілував руку предстоятелю ПЦУ
Митрополит Луцький і Волинський Михаїл пояснив, чому не цілував руку митрополиту Епіфанію, як це зробили інші архієреї.

Про це митрополит розповів у інтерв'ю Главкому.

На останній службі ви не поцілували руку митрополиту Епіфанію, як це зробили усі інші архієреї. Багато хто розцінив це як ознаку конфлікту з предстоятелем церкви. Чому так вчинили?

Що таке цілувати чи не цілувати руку? Є традиція, Статут, згідно з яким я повинен цілувати тільки хрест. Що архієреї ще хочуть цілувати предстоятелю – це їхнє право. Коли ми під час богослужіння кажемо «Христос посеред нас», то цілуємо один одному руку. От тоді я цілував руку предстоятелю церкви, а він цілував мою. Це все (в сюжеті на ТБ, 2 ред.) висмоктане з пальця.

Хтось так вітається, хтось інакше, у щоку цілує, хтось двічі цілується. Хто як хоче, так і цілується. Не можна обвинувачувати іншу людину в тому, що вона не так поцілувала, як ти поцілував.

Також у митрополита запитали, чи йому приходило запрошення від патріарха Філарета приїхати до Києва 14 травня на молитовне святкування на честь священномученика Макарія.

«Запрошення я отримав 13 травня. Але набагато раніше, десь місяць тому, я отримав запрошення від митрополита Симеона. Він просив мене про підтримку, тому що у нього є загострення у стосунках з Московським патріархатом. Я йому допомагав кадрами, направляв до нього священнослужителів: із семінарії, із кадрових резервів. От він мене і запросив спільно відвідати богослужіння, на що я погодився. Я ж не можу скасовувати одне і погоджуватися на інше.

Потім уже закрутилася ця круговерть із цими заявами (почесного патріарха Філарета про те, що у церкві є розділення). Я розумію, що на сьогодні це якось виглядатиме, що я ніби проігнорував запрошення. Але абсолютно ніякого підтексту тут не слід шукати», – сказав митрополит Луцький і Волинський.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
хай цілуються в засос як гєнсєкі!
Відповісти
Останні новини
«Хто як хоче, так і цілується», – Михаїл про те, чому не поцілував руку предстоятелю ПЦУ
15 травень, 2019, 10:28