На Рівненщині відтворили найбільший бій УПА та НКВС. ВІДЕО

На Рівненщині відтворили найбільший бій УПА та НКВС. ВІДЕО
Ентузіасти з різних регіонів України реконструювали бій УПА та військ НКВС в урочищі Гурби.

Тоді, у квітні 1944 року, 30 тисяч солдат за підтримки танків, артилерії і навіть авіації оточили 5 тисяч воїнів УПА, - йдеться в сюжеті ICTV.

Попри шестиразову кількісну перевагу, солдати НКВС були ще й краще озброєні. Для прикладу, мали ось такі кулемети.

«Це є кулемет ДП – 27, Дегтярьов Піхотний, 27-ого року випуску калібру 7,62 на 54, обойма диску на 70 набоїв. Він мобільний, але він клинить, це його недолік», - каже учасник реконструкції Михайло.

У повстанців була інша перевага – вони добре орієнтувалися на місцевості, а ще мали ручні кулемети-пістолети Судаєва – це була улюблена зброя вояків УПА.

«По-перше, він був безвідмовний, у порівнянні з МП німецькими, з радянськими ППШ, які часто клинили, це була більш надійна зброя - вважається, на Другу світову, це найкраща зброя», - розповідає учасник реконструкції Сергій.



Учасники реконструкції відтворили одну з найкривавіших сторінок Гурбенського бою: захоплення солдатами НКВС госпіталю УПА. Тоді ворог не взяв жодного полоненого.

Микола Качановський приїжджає сюди щороку – аби згадати двох братів і сестру, які загинули тут від рук НКВДистів. «У мене тут загинули 2 брати, один був районовий, другий сотенний, тут вони в могилах лежать, були тут вони в боях», - розповідає воїн УПА Микола Качановський.

Бій під Гурбами закінчився тактичною перемогою НКВС. Проте загони УПА змогли відступити і вийти з оточення. УПА втратила 80 вояків, ще 40 поранено. Тоді як НКВС недорахувалось майже тисячі солдатів.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: історія, УПА
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Позор УПА , они променяли идеалы ГУЛАГа и коллективизации на мифическую свободу и фашистское равноправие !
Відповісти
Останні новини
На Рівненщині відтворили найбільший бій УПА та НКВС. ВІДЕО
08 травень, 2013, 15:20