За декілька місяців лучани здали 450 люмінесцентних ламп та майже 40 термометрів

За декілька місяців лучани здали 450 люмінесцентних ламп та майже 40 термометрів
З червня до вересня 2019 року жителі Луцька здали на демеркуризацію 450 люмінесцентних ламп та 37 ртутних термометрів.

Про це повідомили у пресслжубі Луцькради.

На виконання розпорядження міського голови «Про організацію у місті Луцьку екологічних заходів на підтримку всеукраїнської акції «Чиста Україна — чиста Земля!» та з метою недопущення забруднення навколишнього природного середовища небезпечними відходами провели передачу на утилізацію відпрацьованих люмінесцентних ламп та ртутних термометрів, які мешканці міста складували в спеціальних контейнерах.

Ці контейнери виготовили за кошти міського фонду охорони навколишнього середовища та встановили біля департаменту ЦНАП (вул. Лесі Українки, 35) та житлово-комунального підприємства № 11 (вул. Федорова, 9). З червня, коли востаннє здійснювалась передача даних відходів, зібрано 450 ламп та 37 ртутних термометрів. Оплату послуг провели за рахунок коштів міського фонду охорони навколишнього природного середовища. Збір та передачу на демеркуризацію небезпечних токсичних відходів здійснило рівненське підприємство ТзОВ «Еко-Хелп», яке є багаторічним партнером міста у даній сфері діяльності.

«В той же час, як одні свідомо виконують роботу по вилученню із наших домівок небезпечних відходів та цивілізовану передачу їх на переробку без шкоди довкіллю та здоров’ю людей, продовжуємо фіксувати випадки зловживань з боку окремих власників таких відходів», – зазначають у пресслужбі міськради.

Також нагадують, що підприємства, установи, організації та фізичні особи-підприємці відповідно до чинного законодавства зобов’язані самостійно укладати угоди з ліцензованими підприємствами, передавати відпрацьовані люмінесцентні лампи на утилізацію та оплачувати ці послуги.

Довідково:

За висновками експертів, в Україні лише 2% людей читають інструкцію з використання люмінесцентних ламп і свідомо хочуть здати їх на утилізацію. В більшості випадків небезпечні лампи разом з побутовими відходами вивозять на сміттєзвалища, де ртуть проникає в ґрунт.

Кожна люмінесцентна лампа містить у своєму балоні пари ртуті у кількості від 1 до 70 міліграм, термометр — до 2 грам рідкої ртуті. За рівнем токсичності ртуть належить до надзвичайно небезпечних речовин першого, найвищого класу небезпеки. Головна небезпека ртуті в тому, що, потрапивши до організму людини, вона накопичується в ньому, залишаючись там на все життя, уражаючи при цьому центральну нервову систему, печінку, нирки, дихальні шляхи. Їх не можна викидати в контейнер для побутового сміття.



Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
За декілька місяців лучани здали 450 люмінесцентних ламп та майже 40 термометрів
26 вересень, 2019, 15:23