У яких випадках може брехати тест на вагітність?*

У яких випадках може брехати тест на вагітність?*
Кожна жінка, незалежно від того, бажає вона мати дитину через 9 місяців, або це для неї не на часі, дуже турбується, коли робить тест на вагітність. Особливо сильні емоції вона відчуває, коли виявляється, що тест на вагітність помилився. Як і чому це може статися?

В яких випадках тест може показувати відсутність вагітності при її наявності?


Кожний тест на вагітність, котрий можна купити в аптеці, незалежно від своєї ціни та виробника, працює на одному й тому ж принципу – наявності у сечі гормону ХГ, котрий починає вироблятися в організмі вагітної вже на 6-10-й день після запліднення яйцеклітини і її закріплення у матці. Отже, якщо після запліднення пройшло ще небагато часу, або гормон ХГ не встиг накопитися у організмі у достатній для виявлення тестом кількості, експрес-тест може показати, що жінка не вагітна у той час, як яйцеклітина вже активно ділиться.

Окрім того, тест на вагітність може показати помилковий результат при позаматковій вагітності, при загрозі викидню, а також у випадку, якщо жінка вживає забагато рідини, що вплинуло на концентрацію ХГ у сечі. Не показує вагітність такий тест і у тих випадках, коли плоду вже більше 12 тижнів, оскільки гормон ХГ перестає вироблятися організмом жінки.

В яких випадках тест може показувати наявність вагітності при її відсутності?


На жаль у деяких випадках, тест на вагітність може дати помилкову надію жінці, котра дуже хоче дитину. Це може відбуватися тоді, коли жінка проходить лікування препаратами, у складі яких є ХГ. Саме тому робити тести у період лікування такими препаратами та впродовж двох тижнів після закінчення курсу лікування не варто. Окрім того, помилковий результат тесту на вагітність при її відсутності може вказувати на розвиток пухлини або захворювання ендокринної системи.

Також помилковим результат тесту на вагітність може бути після аборту або викидню, оскільки гормон ХГ виводиться з організму жінки не одразу після переривання вагітності, а поступово. Отже деякий час після цієї процедури робити експрес-тест на вагітність не варто. У інших випадках, якщо жінка не приймала гормональні препарати та не робила нещодавно переривання вагітності, дві полоски на тесті майже завжди вказують на вагітність.

Як впевнитися, що результат тесту вірний?



Хоча сучасні тести на вагітність дуже чутливі та якісні, ніхто не може гарантувати, що результат буде 100% вірним. Тест може бути бракованим, жінка може не вірно виконати інструкцію виробника, у організмі може не накопичуватися достатньо гормону ХГ через індивідуальні особливості організму жінки. Тому жінкам рекомендується обирати на https://apteka-ds.com.ua/catalog/diahnostychni-testy/testy-na-vahitnist-ta-ovulyatsiyu експрес-тести декількох виробників, при чому використовувати їх треба послідовно: спочатку перший, а через декілька днів другий. Якщо ви не хочете чекати декілька днів, у будь-якій сучасній лабораторії можна здати аналіз крові, котрий покаже не тільки концентрацію гормону ХГ, але й скільки тижнів вашій вагітності за її наявності.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.