На Волині стартували Європейські Дні Добросусідства. ФОТО

На Волині стартували Європейські Дні Добросусідства. ФОТО
На просторі між польським селом Збереже та українськими Адамчуками стартували Європейські Дні Добросусідства – 2013. Дві країни з'єднали понтонним мостом, який "перекинули" через річку Західний Буг.

Посередині Бугу також зустрілися представники влади Влодавського повіту та Шацького району, - пишуть Волинські новини.

Староста Влодавського повіту Вєслав Холачук вважає, що новий перехід кордону між двома країнами Збереже-Адамчуки – шанс не лише для повіту, а й для усього Люблінського Воєводства.

«… Це теж взяли до уваги при оновленні стратегії Люблінського воєводства. Звісно ж, прикордонне розташування частини територій воєводства має бути належно використане. Думаю, дії, що зараз заплановані, обов’язково реалізуються і цей перехід збудують, бо це – необхідність. Можемо порівняти кількість переходів кордону та відстань на колишній польсько-німецькій границі: там що 6-10 кілометрів були переходи, а на території Влодавського повіту – 80 кілометрів становить відстань між переходами. Та думаю, що ситуація змусить нас до прийняття рішення, щоб такі переходи кордону з’явилися, бо Україна, Росія – це ринки збуту. Якщо ми не збудуємо тут місць переходів кордону, то вони будуть в інших державах і користь приноситимуть там», - каже посадовець.

Пішоходи й велосипедисти із самісінького ранку чекали на відкриття переходу через кордон. Велосипедист Артур розповів, що дуже задоволений Європейськими Днями Добросусідства.

«Ми тут вже вдруге, були минулого року. Їдемо до Шацька відпочивати, купатися в озері, їздити українськими лісами», - каже він.

Він вважає, що подібні заходи сприяють зміцненню дружніх стосунків України та Польщі.

«Перш за все, у налагодженні дружніх контактів, бо їздимо на велосипедах, зустрічаємо людей, відвідуємо різні місця, церкви. Крім того це чудова можливість для відпочинку. У цьому році 3 рази перетинали кордон. Були в Долгобичуві, Диніськах, а тепер – тут», - мовив чоловік.

Для українця Юрія приїзд на ЄДД – вже традиція. Чоловік вважає, що було б дуже добре, коли б така подія тривала цілий рік.

«Ця справа допомагає людям, родинам, звичайним жителям України й Польщі познайомитися один з одним, поспілкуватися, побачити іншу країну та різницю… щось доброго, щось злого… налагодити стосунки», - наголошує Юрій.

Поляк Єжи живе на пограниччі. Він розповів, що на його думку Європейські Дні Добросусідства надзвичайно потрібні, бо конче необхідне місце перетину кордону.

«Тут має бути перехід. Нормальний перехід через кордон. Тому, що він дуже потрібний. Це б допомогло зближенню спільнот. Поки маємо те, що маємо. Але треба працювати в тому напрямку, щоб влади зробили щось конкретного для людей з однієї й другої сторони», - резюмує Єжи.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
На Волині стартували Європейські Дні Добросусідства. ФОТО
11 серпень, 2013, 13:45
У «Волині» – новий капітан
11 серпень, 2013, 13:25