Замітки квітникаря, або Все, що треба знати про квіткові горщики

Замітки квітникаря, або Все, що треба знати про квіткові горщики
Любите кімнатні квіти? Потурбуйтеся про те, аби створити рослинам оптимальні умови — вони гарантовано тішитимуть око буйною зеленню та пишним цвітінням. Почніть із вибору вазонів. Це перший і один із найважливіших кроків у домашній флористиці.

Кашпо і вазон: чи є різниця


Таке питання часто виникає не лише в садівників-початківців, а і в людей, що роками вирощують зелень на підвіконні. Тож пояснюємо, чим вони відрізняються:

• вазон, чи горщик для квітів — це ємність для безпосереднього вирощування рослин;

• кашпо — декоративний елемент, що використовується, аби приховати непривабливий горщик або оформити підвіконня в певній стилістиці.

Як відрізнити їх одне від одного на практиці? Дуже просто. Якщо ви замовляєте виріб в інтернеті, достатньо прочитати опис товару; якщо в офлайновому магазині, перевірте наявність дренажних отворів — у кашпо їх немає.

На що звернути увагу при виборі вазонів


Садівники радять дотримуватися наступних принципів:

1. Висота ємності має дорівнювати третині висоти рослини. Це універсальний метод вибору. Для вирощування розсади підійдуть невеликі пластикові стакани. Якщо бачите, що квіти підросли й судина замала, купуйте горшки для вазонів з таким розрахунком: +2 см у висоту (для дренажу), +2-3 см вшир (щоб розмістити корінь та новий субстрат). Розповсюджена помилка — вибір завеликого горщика. У такому випадку активно розвивається лише коренева система, а пагони «сплять».

2. Форма вазону залежить насамперед від типу кореня. Якщо він довгий, обирайте високі та вузькі ємності, якщо мичкуватий — широкі та низькі.

Матеріали горщика також мають значення для рослини. Так, кераміка «дихає», проте крихка й коштує дорого; пластик доступний, але вам доведеться потурбуватися про якісний дренаж, аби корні не гнили; скло, метал — доволі екзотичні варіанти; дерево краще підходить на роль кашпо.

Якщо хочете, щоб ваше підвіконня виглядало гармонійно, обирайте близькі за стилем вироби з однакових матеріалів. Далі — поради дизайнерів.

Вазони та кашпо в інтер’єрі


Щоб оселя виглядала привабливою, обирайте горшки для вазонів відповідно до загальної концепції приміщення. Прості стримані вироби з мінімальним декором чудово пасують до сучасного інтер’єру, рясно прикрашені звивинами — до класичного. У дитячу кімнату можна обрати яскраві ємності для квітів, декоровані казковими персонажами.

Ще один простий спосіб гармонійно вписати кашпо в інтер’єр — звернути увагу на колір. Обирайте відтінки, що перегукуються з ключовими тонами приміщення або контрастні. Усе залежить від мети: хочете гармонії — витримайте одну палітру, прагнете розставити акценти — грайте на полярності.

Якщо всі ваші рослини майже не відрізняються за розміром, посадіть їх в однакові вазони або комбінуйте ємності з однієї колекції. Крім того, флористи радять обирати яскраві кольорові кашпо для рослин, що не цвітуть, і нейтральні — для квітучих. Рослини з насиченим малюнком на листках краще виглядають у однотонних судинах, і навпаки: горщики, декоровані орнаментом, підходять для не надто яскравих квітів.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Замітки квітникаря, або Все, що треба знати про квіткові горщики
13 червень, 2021, 16:42