Осінній штрудель. СМАЧНОГО ЛУЦЬКА!

Осінній штрудель. СМАЧНОГО ЛУЦЬКА!
Як Вам цьогорічна осінь? Встигаєте помічати? Я от, на жаль, не зміг помітити літа. Пролетіло: у-у-у-у-х! Тому осінь вирішив трохи призупинити – в очах, смаках, запахах, відчуттях…

Спробував знайти місце в Луцьку, в центрі (мій ареал перебування), де осінь має смак. Було кілька варіантів, перебирав; люблю перебирати.

Зрештою вибрав. Запрошую і Вас посмакувати луцьку осінь. Ідемо?

* * *

Прямуємо правим боком проспекту Волі від Театральної площі, за книгарнею «Освіта» повертаємо праворуч. За рогом погляд зупиняється на затишному літньому майданчику, який розмістився під кленами вздовж вулички, що спускається до парку.

Як на мене, ця літня тераска прикрасила і місце, і місто (літні майданчики і кафе взагалі прикрашають місто – репліка для інвесторів).



Гарний вхід, дивна, але концептуально виправдана назва «Львівський штрудель».

(Хоча, якщо вже називати, то з розмахом – «Австрійський штрудель», «Віденський штрудель», «Улюблений штрудель Франца Йосипа I», «Штрудель доктора Фройда»…)

При вході у вітринах розміщено баняки з домашньою консервацією. Особливо погляд милують консервовані грушки (є тема для розмови з дружиною).

* * *

Заходимо. Приміщення малюсіньке. Зліва залка для гостей – п’ять столиків, два місця біля вікна. Справа робоча зона – барна стійка, місце для готової продукції, миленькі бабусині каструльки з поливкою до штруделів.



В глибині приміщення – вхід до туалету і господарської частини.

За стійкою працюють бармен і кухар. Кухар в кутку розкочує тісто, поряд – пічка, де щось випікається.

На годиннику – 12:30. Два столики зайняті – дві студентки з «ін’язу» готуються до пар, троє чоловіків з серйозним виглядом попивають каву. З телевізора виглядає Юлія Висоцька з черговим рецептом. Хоча звук вимкнено.

* * *

Вирішив сісти на літньому майданчику. Вибрав чай і штрудель з яблуками.

Сів за столиком на вулиці. Трохи прохолодно. Але якщо сидиш спиною до проспекту Волі, навіть романтично: наче десь в маленькому курортному містечку.

До речі, коли замовляв чай, запропонували самому вибрати чашку серед виставлених на полицях. По-домашньому, приємно.

Замовлення принесла офіціантка за кілька хвилин. Штрудель смачний, яблука свіжі.

Штрудель з яблуком. Фото автора
Штрудель з яблуком. Фото автора


Але все зіпсував дзвінок з роботи. Розраховуюсь і біжу. Прийду ще раз.

* * *

Прийшли наступного дня – в обідню пору разом із колегою. В кафе – дві мами з маленькими дітьми, візочки стоять поруч зі столиками. На вулиці зайняті не менше чотирьох столиків.

Маю можливість більше оглянути залу. Таке собі «бюргерсько-студентське кафе». На дошках під стелею крейдою написано, чим частують і що наливають.

А це – «львівська випічка» (хоча на власні очі бачив: готують тут – в Луцьку): штрудель з вишнями, маком та горіхами, штрудель з яблуками, штрудель з лососем і шпинатом, штрудель з куркою та овочами, сирник і круасани, цукерки «трюфель» по-галицьки; кава «меделін» з дивної країни «Закарпаття» та «лавацца» з Італії, гарячий шоколад, газовані напої, алкоголь (декілька позицій коньяку, горілки, лікерів, вин, пива).

Я вже вдруге, тож дозволяю «як свій» питання до бармена: «А куди ви діваєте все, що за день не з’їли?».

«З’їдаємо!» - з усмішкою в стилі «як я вдало пожартував» каже бармен Олег.

«Добра робота» з виразом на обличчі «як я гарно спитав» подумав я.

* * *

Роблю замовлення. Два американо (мене не спитали, з якої кави готувати напій), штрудель з куркою та овочами, штрудель з лососем та шпинатом, штрудель з картоплею та м’ясом. Кожен вид штруделя прошу розділити навпіл.

Сідаємо на вулиці біля осінньо-жовтих кленів. Гарний вигляд!

Замовлення принесли швидко. Штрудель з куркою та овочами – смачно, але шматочки курки надто великі. Смак курятини перебиває смаки овочів та тіста.

Штрудель з лососем та шпинатом – риба свіжа, шпинат як шпинат. Нічого особливого.

Штрудель з картоплею та м’ясом – трохи забагато перцю, але це підсилює смак картоплі та м’яса. Смачно, як у бабусі в дитинстві.

Штрудель з картоплею та м’ясом. Фото автора
Штрудель з картоплею та м’ясом. Фото автора


В цілому – сподобалось. Все дуже свіже. Колега вирішила замовити ще круасан з шоколадом (бо ж майже все з’їв я).

А я пішов ще раз оглянути залу й туалет.

* * *

Хоч був ситий і добрий, але не зміг не помітити великого сміттєвого ковша посеред робочої зони за спиною у бармена. Напевно, зручно відразу, повертаючись на 15 градусів, збивати кавовий фус у смітник чи чистити яблука поряд зі стільницею. Але з гостьового залу це виглядає не дуже привабливо.

Заходжу в двері, на яких всім відомими малюночками зображено, що це туалет. Невеличкий коридорчик з голими стінами, двері направо,за ними достатньо чистий туалет.

На полицях, милуючи око доброго господаря чи господині, – стоси рулонів туалетного паперу. Видно, що адміністрація закладу вірить в позитивну динаміку відвідуваності. Та й гість має розуміти, що вибрав не якусь там забігайлівку, а популярне луцьке (чит.: львівське) кафе.

Біля рулонів з папером пригадав: серветок на столах чомусь не вистачало.


* * *

Ми заплатили 77 гривень 33 копійки. Нам зробили знижку 5% - мовляв «ми часті гості». Дрібниця, але приємно.

Підсумовуємо:
місце розташування – центр, біля університету, зручно;
назва – не патріотично, але виправдано;
обслуговування – швидко, ненав’язливо, скучно;
санвузол – як в холостяка перед побаченням;
смак і вигляд страв – гідний своїх зарубіжних побратимів;
ціни – середні;
асортимент напоїв – необхідний мінімум.

Чи прийду ще? Так, попереду ж зима…

Петро ВЕРЗУН

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 28
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
спалити до тла
Відповісти
ништя-я-я-як зама-а-а-анчиво
слюни текут
3 столика - с корешами посидеть человек 12 поместится
в пятницу завалить до понедельника
центр - бухла море
чувихи - табунами
живи и радуйся
Відповісти
Хорзов і Котищук башляють ВНу за піар бикотеки опера, ну і ця їхня муть така ж сама пропіарена і нікому не потрібна...
Відповісти
Как всегда написано превосходно с юморцой, умница, порадовали вариации на тему названий, особенно - «Штрудель доктора Фройда», согласна, что то что он "львовский", как то обидно. Хорошое местечко, и не понимаю че того Хорзова некоторые "абгаживают", хорошые у него заведения, европейские, разноплановые, скорее зависть нежели обоснованая критика. Автору рубрики респект и уважуха!
Відповісти
у моего мужжа была эээ... детоксикация организма всю ночь после штруделя. я то барышня закаленная волынскими биляшами, а вот мушш слабенький попался ((( но - минус 2 кг гарантировано!
Відповісти
То все канєшно файно написане,але я памятаю колись на цьому сайтові було такеє написано,що той штрудель зобов’язали прибрати літній павільйон.Там той павільйон стояв ціле літо.Тобто міська влада немає ніякого впливу в місті,або не хоче мати.Як колись казали за польші "воно мені так тра як дупі двері".
Відповісти
«Львівська випічка» (хоча на власні очі бачив: готують тут – в Луцьку) - ну, при всій повазі тупе зауваження! А якщо віденський штрудель, по-вашому його мають зранечку на літачку доставити з самого Відня? І бажано гарячим, щоб не вистиг. "Львівська випічка" - це львівські рецепти. І ще - як на мене ви мало тямите у штруделях, бо на вашому фото яблука надто крупно порізані і явно не пропечені :Р)
Відповісти
Не склалося з гумором? Співчуваю((
Відповісти
А у Вас з життям? Теж мої Вам співчуття...
Відповісти
Судячи з Ваших коментарів, - навпаки...
Відповісти
"Видно, що адміністрація закладу вірить в позитивну динаміку відвідуваності." - усміхнуло. Автор молодець, дуже гарно пише. Цікаво, а йому не треба асистентку, щоб удвох смакувати? Боюсь, що Петро Верзун стане колобком.
Відповісти
Дуже подобаэться ця рубрика, та щей з фото. Браво!!!
Відповісти
Алькоголь там...?
Відповісти
А до 1991 року там була книгарня "Букiнiст".

Чекати через 5 рокiв статтю-аналог про "Освiту"?
Відповісти
одного разу мала нагоду забігти з подругою на чай з штруделем ( важко це так назвати), бо насправді нічого спільного цей їхній пиріг з порубаними яблуками зі штруделем справжнім не має. Ні смаку, ні вигляду, ні подачі. Столики на вулиці - "курілка і смерділка", бо я прийшла з каляскою на яку з усіх сторін "пачили" і "диміли". У мене склалось враження, що це не кафе, де можна затриматись на півгодинки і посмакувати домашньою випічкою, а "бистра кава і сігарєтка". Не все золото, що блистить, не все штрудель - те, що з яблуками
Відповісти
to tobi treba z kAljaskou ne v garni zaklady dlja nasolody kavou hodyty, a v lArjok, za 4ipsamy i suharikamy. oj, vyba4, ce zh takozh ne po-domawnjomu. Doma sydity treba)
Відповісти
А мені там не сподобалося. Штрудель, що вони подають - це пиріг. А якщо їх головна страва підробка, то інше якось і куштувати не хочеться. Ну це як піца з майонезом "по слов'янському". З недоліків: офіціанти нав'язливі, в меню 3,5 десерти. А оформлення закладу досить цікаве.
Відповісти
Забагато , замало, шматки завеликі, замалі!! Що ти несеш!!!! Хай тобі дружина готує і напої підливає! Може нарешті тебе щось влаштує!!!
Відповісти
Cikavo, s4o dlja kogos kava smakue z cukrom, dlja kogos bez, htos poljubljae z molokom a dehto prosto - 4ornu. ale jakwo ty ljubyw ne taku jak ja, to ce treba obovjazkogo obisraty i nazvaty ljudynu nepotribom. v cjomu usja sut ukrains'kogo narodu. bazhau usim zazdrisnykam uspihu inwyh velykoji i prevylkoji dupy)
Відповісти
a zaklad 4udovj, z podrugamy 4asto tudy na kruasan zabigaemo) Djakuu Horzovu i Kotys4uku za jihnju kreatyvnist ta riznoplannovist!
Відповісти
А я з друзями часто заходжу...нам подобається
Відповісти
Там бомбезно круто.Смачно.Доступні ціни,можна посиліти і не хвилюватись що потрібно поатити за інтер'єр дорогущий.
Смаки різні у всіх.Штрудель з яблуками-круто що великі шматки,видно що з яблук а не варення....а лосось надзвичайний.
Відповісти
Ми з подругою кожну неділю там дівчачник собі влаштовуємо)) перепробували все з їхнього меню, все смачне) кавові напої -супер, морозиво класне) до речі подрузі за один вечір принесли каву на майданчик і попалася там комашка - вибачилися, принесли нову, і принесли штрудель, а там фольга )) також принесли новий, все за рахунок закладу...
і ще одне зауваження (порада) - хто любить штрудель з сиропом вишні - не беріть його!!)) це 100%%% кисіль, а не сироп)...
Відповісти
Затишне місце, приємне обслуговування та смачна кава. P.S. штрудель з вишнею просто неймовірний, видно,що вишень не жаліють))
Відповісти
Відвідували це "кафе" і хочу сказати, що за такі гроші краще в Там- Тамі купити тортик "Наполеон". Цікаво, скільки Петручіо заплатили за статтю?
Відповісти
в там тамі тортик краще??? пффф... піди застрелься дура
Відповісти
Відвідали з друзями кафе "Штрудель". Враження різноманітні. Інтер'єр не те щоб вразив, але було затишно, хоча якби за сусіднім столиком були люди, то ми б заважали їм, а вони нам. Вазу з водою для квітів принесли одразу. Меню куце, холодні напої взагалі сказали, що не зроблять. Офіціант на роботі була хвора, постійно гундосила та плутала наше замовлення: ми замовляли одне, а отримали інше (хоча все одно не засмутилися- все було смачно). Величезний мінус в тому, що ціна в меню написана за 100 гр вашого десерту, але вам про це ніхто не скаже: ні офіціант, ні меню. Ви дізнаєтесь це,
коли отримаєте рахунок. (Добре якщо взяли з собою більше грошей ніж в рахунку) Рахунок окрема тема: нам принесли чек і просто кинули цю звернуту трубочку на стіл. Також кафе розраховано на моржів, бо при температурі повітря на вулиці 14 више нуля та відкритих дверях на вулицю, над нашим столиком ще й кондиціонер працював. Рекомендую скуштувати штрудель з сьомгою та шпинатом, але зауважте, що знайдені там кісточки- це норма! На наше зауваження ми почули:"Ну що ж ви хотіли, це ж риба!" От такі от враження. Більше у цей завлад не підемо.
Відповісти