У Луцьку – виставка сучасного іконопису. ФОТО

У Луцьку – виставка сучасного іконопису. ФОТО
8 листопада в Галереї мистецтв Луцька відкрилась виставка робіт учасників ІІІ Міжнародного пленеру іконопису на Волині Замлиння 2013 «Святі Волині» та V Міжнародного іконописного пленеру Новиця 2013 «Мученики та Отці Церкви». Про це повідомляє «Волинська правда».

Перший пленер відбувся у селі Замлиння Любомльського району Волині, а другий – на території Республіки Польща. Експозиція іконописних творів відбувається під патронатом Генерального Консульства Республіки Польща в Луцьку та за сприяння ВОО Національної спілки художників України.

У відкритті виставки взяли участь Генеральний Консул Республіки Польща в Луцьку Беата Бживчи, священнослужителі УПЦ, УПЦ КП, УГКЦ та РКЦ, а також митці. Розпочався захід із молитви «Отче наш», а хор студентів Волинської Православної Богословської Академії УПЦ КП виконав кілька духовних піснеспівів.

Зі словами вітань до присутніх звернулась Генеральний Консул Республіки Польща в Луцьку Беата Бживчи. Вона наголосила, що Генеральне Консульство Республіки Польща в місті Луцьку із задоволенням сприяє проведенню таких мистецьких імпрез, а цей захід є особливим, адже представлені твори іконопису.

«Блажен той, кому Бог дав талант писати ікони. Ця галерея мистецтв сьогодні перетворилась неначе у храм, адже тут є багато ікон. І дай Боже, щоб вони для нас стали чудотворними», – сказав секретар Волинської єпархії УПЦ протоієрей Миколай Бондарук.

«З богословської точки зору ікона – це вікно у світ духовний», – зауважив ректор ВПБА УПЦ КП священик Володимир Вакін.

«На цих іконах зображені святі, яких шанує як Православна, так і Римо-Католицька Церкви. Цього року ми, українці і поляки згадували сумні події 1943 року. А ці пленери, які відбулись покликані показати, що Волинь є землею не кровопролиття, а любові, високої духовності. І ці святі є нашими молитвениками перед Господом», – наголосив генеральний вікарій Луцької дієцезії РКЦ ксьондз Ян Бурас.

Серед представлених на експозиції ікон були образи святих рівноапостольних Володимира і Ольги. Святителя Петра Ратенського, інших святих угодників Божих. На одній іконі, до слова у візантійській іконописній манері, була зображена канонізована Католицькою Церквою Орлеанська діва – Жанна д’Арк.

«Зображаючи святу преподобну Марію Єгипетську, я намагався максимально дотримуватись канону. З життя цієї святої ми знаємо, що з ранньої юності вона вела гріховне життя, але потім, розкаявшись, вона провела багато років у пустелі. Тому тіло, яке на іконах зображається нагим, я зобразив так, щоб було видно аскезу, виснаження. Червоний німб – символ мучеництва, а хрест у руці – символ того, що преподобна Марія Єгипетська присвятила життя Богу», – розповів, у коментарі «ВП» художник, викладач іконопису Українського Католицького Університету міста Львова Святослав Владика.

Експозиція триватиме до 18 листопада.









Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
АМКУ оштрафував «Галичину»
09 листопад, 2013, 16:47
У Луцьку – виставка сучасного іконопису. ФОТО
09 листопад, 2013, 15:26