Публіцист із Волині отримав відому премію. ВІДЕО

Публіцист із Волині отримав відому премію. ВІДЕО
Премію «За громадянську позицію» імені Джеймса Мейса отримав волинянин Петро Кралюк.

Церемонія вручення відбулася напередодні 80-х роковин Голодомору в редакції газети «День», ‒ пише Слово Волині з посиланням на День.

Зі слів засновника премії, головного редактора «Дня» Лариси Івшиної, вони «назвали ім’я не тільки п’ятого, а відразу й шостого лауреата». Це — інтелектуали сучасної доби — відомі читачам «Дня» публіцисти волинянин Петро Кралюк та чернегівчанин Володимир Бойко.

«Це вияв демократії, яка є у громадській раді, — відзначила Лариса Олексіївна, називаючи імена переможців. — Обидві кандидатури були такі, що не можна було сказати, що хтось когось переважить.

Ці двоє публіцистів протягом року працювали над створенням матеріалів, що продовжують справу Мейса, ‒ розповідають правду про Голодомор в Україні та виховують українську народну свідомість.

«П’ять років тому ми вирішили, що така премія має бути. Основний мотив — це підтримка якісної інтелектуальної публіцистики, публіцистики того рівня, до якого повинні дотягуватися українські автори, і який уособлював своєю діяльністю Джеймс Мейс. Для нашої газети було великою честю співпрацювати з ним, це була велика школа, велика спадщина. Інша особливість задуму заснування премії полягала в тому, щоб пам’ять про Джеймса жила. Щоб ця пам’ять була активною — не тільки напис на пам’ятнику і в книгах, хоча це теж безумовно важливо; щоб пам’ять мала нових адептів, розкривала людям глибину мислення Джеймса. Це журналіст, який залишив по собі такий стандарт, який ще довго буде сучасним», ‒ сказала Лариса Івшина.

До речі, саме американець, який полюбив Україну ‒ Джеймс Мейс ‒ започаткував акцію «Запали свічку». І щороку в день скорботи небайдужі о 16-ій, вшановуючи пам'ять жертв Голодомору, запалюють свічку на підвіконні.

«Мені направду дуже приємно усвідомлювати те, що я став лауреатом такої престижної Премії імені Джеймса Мейса. Для мене Джеймс — велична людина. Не тільки через те, що він порушив тему Голодомору в США, де далеко не всі вітали розгляд цієї проблеми, де існувала дуже жорстка опозиція, і про це казав сам Мейс. Але він витримав цю опозицію і багато зробив для того, щоб у Америці й у всьому світі дізналися про цю трагічну подію.

Для мене Джеймс Мейс передусім глибокий мислитель. Це людина, яка чудово розуміла українські проблеми, яка, можливо, розуміла ці проблеми краще, ніж деякі українці, які опинилися на вищих щаблях влади. Сучасність Джеймса Мейса — не високі слова, а реальність. Уже майже десять років немає Джеймса Мейса, але його слова та думки і надалі залишаються актуальними. Мені бракує цієї людини. Я сподіваюся, що лауреати премії Джеймса Мейса, і не тільки вони, будуть продовжувати його справу. Прекрасно, що є ця премія і видана газетою «День» книжкова серія «Підривна література», яка включає і брошуру із публікаціями Джеймса Мейса. Усе-таки, нам потрібно з оптимізмом дивитися у завтрашній день, так як це робив Мейс», ‒ сказав Петро Кралюк.

Довідково
Петро Михайлович Кралюк — український філософ, письменник, публіцист. Доктор філософських наук, заслужений діяч науки і техніки України (2009), професор, проректор з навчально-виховної роботи Національного університету «Острозька академія».
Народився 23 лютого 1958 року в м. Ківерці Волинської області.
1979 року закінчив історичний факультет Луцького педагогічного інституту імені Лесі Українки.
Працював сільським учителем, потім викладачем вищої школи. Навчався в аспірантурі Інституту суспільних наук Академії наук УРСР (м. Львів).
У 1988 році в Інституті філософії української Академії наук УРСР захистив дисертацію на здобуття ступеня кандидата філософських наук. Із 11.09.2000 р. по 11.02.2002 р. обіймав посаду заступника директора з наукової роботи Рівненського інституту слов’янознавства Київського слов’янського університету. З 2005 року є головою спеціалізованої вченої ради по захисту дисертацій зі спеціальності «релігієзнавство» (історичні науки) К 48.125.01 у Національному університеті «Острозька академія».
Член Національної спілки письменників України. Член Комітету зі щорічної премії Президента України «Українська книжка року».
Лауреат міжнародного літературного конкурсу «Гранослов», 1992; лауреат Всеукраїнського конкурсу «Україна. Духовні острови», 2008; лауреат премії імені Світочів, 2008; Лауреат премії імені Миколи Гоголя «Тріумф», 2009; переможець у номінації «Гордість Волині» щорічної премії «Людина року Волинського краю», 2012, ‒ пише Вікіпедія.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: цікаво
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 4
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Шановні колеги! Дуже прошу поставити посилання на джерело з якого ви взяли новину про пана Кралюка.
http://slovovolyni.com/ukr/volyn/13880/
Її я вчора особисто готувала. Фото моє із Львівського книжкового форму. Текс не з сайту газети "День", це факт. Телефонувала вашому редпакторові Юрію Ричуку, але, на жаль, він не взяв слухавки, тому змушенена писати коментар. Дякую. Тамара Зубенко
Відповісти
Текст - ні. Інформація - так ;)
Гіпер додали
Відповісти
Дякую! ;)
Відповісти
Колишній ректор ВНУ ім. Лесі Українки Олексеюк боявся розумних людей і при першій же можливості позбувався їх. Він проводжав в Москву на захист докторської дисертації нині покійного Віктора Завацького, тиснув йому руку, цілував, як іуда, а по поверненню не підписав з ним контракт (Завацький виїхав у Рівне), вижив доктора наук Ярослава Мольчака (нині - у ЛНТУ), з таких же мотивів пішов з університету доктор наук Петро Кралюк. Вони заважали Олексеюку, як заважає поганому танцюристу підлога. Дрібязкова людина, яка не бачила далі свого чобота.
Я пишаюсь тобою, Петре! Ти - гордість Волині і України! Вітаю з нагородою і (поза сумнівом!!!), бачу в тобі лауреата премії ім. Т.Г. Шевченка.
Відповісти
Останні новини
Публіцист із Волині отримав відому премію. ВІДЕО
24 листопад, 2013, 09:58