Чим завершиться Євромайдан: думки експертів

Чим завершиться Євромайдан: думки експертів
Подальша доля українського Євромайдану могла б вирішитися у Верховній Раді, - вважають експерти.

Однак зараз це неможливо: більшість вперто ігнорує всі вимоги опозиції, а опозиція у відповідь блокує роботу, - йдеться у сюжеті ТСН.Тиждень.

Сьогодні український парламент, справді, не місце для дискусій. Політики поки не хочуть домовлятися. Стартові вимоги опозиції безальтернативні.

За словами народного депутат від "Батьківщини" Олександра Турчинова, в країні треба припинити політичні репресії. Влада ж поки не сформулювала свою переговорну позицію. Лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов додав, що потрібно хоча б узгодити перші вимоги.



Варіант вирішення ситуації перший, який є найгіршим: спроба силового придушення Майдану. Такий підхід тягне шалені ризики.

"Якщо гарячі голови порадять придушити, роздавити, введуть внутрішні війська, то почнеться хаос, розгін, репресії. Тоді, власне, це призведе до економічного і політичного колапсу", - вважає психолог, конфліктолог Тигран Григорян. Генерали розвідки вказують на конкретні наслідки кривавого підходу, які настануть дуже швидко.

"Жодного виходу у влади і опозиції на сьогодні немає, окрім переговорів. Ми в нашій країні приречені демократичним шляхом будувати незалежну Україну. Будь-який рух в сторону насильства ставить під загрозу територіальну цілісність і існування нас в наших кордонах", - додав колишній голова СБУ Ігор Смєшко.

Отже, ліквідація та зачистка Майдану залишається реальною, але малоймовірною.

Більш вірогідний і вигідний всім сторонам сценарій - все ж таки переговори. Зокрема, влада говорить про зняття блокади з урядових будівель, опозиція наполягає на виведенні "Беркуту" з центру столиці та звільненні з в'язниць своїх активістів.

Фахівці бачать саме такий старт обов'язковим. По-перше, це безумовне покарання всіх винних в цьому злочині. По-друге, негайний "круглий стіл".

"Круглий стіл", як на мене, повинен бути під головуванням чинного президента з участю трьох колишніх президентів, представників політичних партій, які є в парламенті, знаних і визнаних представників громадських організацій, які повинні мати підтримку, в тому числі, і протестувальників", - заявив Смєшко.

Однак, про що домовлятися? Люди закликають до відставки президента, що є малоймовірним через відсутність легітимних підстав. Крім того, лідери опозиції вимагають формування нового Кабміну.

"В першу чергу, це формування технічного уряду. Тобто той уряд, який є, у нас настільки неправильний, настільки непотрібний сьогодні Україні, що він має бути звільнений. Далі є необхідність дострокових парламентських і президентських виборів. Звичайно, на нових законах. Ті закони, які зараз є, це не закони про вибори, це закони про невибори. Це закони про те, як намалювати результат", - переконує політолог Костянтин Матвієнко.

Ще одним фактором заспокоєння ситуації є підписання угоди з Євросоюзом. Це заспокоїть мільйонні майдани, які очолені опозицією, але малокеровані нею. Однак рух до ЄС має один суттєвий нюанс. На думку політолога Юрія Рубана, це бідність українців і слабка економіка України.

І нарешті останній вихід із ситуації - ні крові, ні переговорів. Зокрема, влада продовжує ігнорувати важливість протесту на Майдані і арештовує людей.

Опозиція продовжує звертатися до світових держав та організацій із закликом підтримати революцію, засудити дії української влади, заморозити рахунки високопосадовців та заборонити їм в'їзд закордон.

Майдан продовжує стояти на морозі. Саме це мусить підштовхувати еліти до активного врегулювання конфлікту.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Нiчим.
Триголова гiдра вже затягнула його в кювет.
Влада зекiв продовжиться.
Відповісти
Останні новини
Чим завершиться Євромайдан: думки експертів
09 грудень, 2013, 09:16