Ті, хто нас оберігає: чоловіки Майдану. НОТАТКИ ОЧЕВИДЦЯ. ФОТО

Ті, хто нас оберігає: чоловіки Майдану. НОТАТКИ ОЧЕВИДЦЯ. ФОТО
Бути жінкою дуже важко. Бути активною, впертою, переконаною у своїй правоті жінкою ще важче. Бути активною, впертою, переконаною у своїй правоті жінкою під час революції - ну просто не сила. Весь час здається, що вони (чоловіки) без мого чіткого контролю щось зроблять не так.

І сиджу о 2 годині ночі в ліжку, з Громадським ТВ обіймаючись, і збираю всю волю, аби не зірватися, не побігти і не влізти кудись. І терпіння вистачає лише до першого метро, з яким я - вже на майдані. І тут я розумію, що вони (чоловіки) прекрасно впоралися без мене (як так??)

Коли відходили правоохоронці з майдану, я стояла біля якихось двох хлопців. "Ворожа сила" відступає, а мене переповнює. Кажу до того, що зліва: "Дай я тебе обійму. Дуже дякую, що ти був тут". Той, що справа, теж кинувся мене обіймати і одразу: "Так, треба йти знову барикади будувати". Їхні імена Дмитро та Володимир, кияни.

І бачачи, з якою неймовірною швидкістю ростуть нові стіни, з яким завзяттям і злагодженістю працюють абсолютно незнайомі між собою люди (про кухню і дві хазяйки тут приказка не працює), як разом таскають сніг і дідусь в благенькій курточці (видно, з якогось віддаленого села), і здоровань "на фірмі", я зрозуміла, що в цій революції спокійно можу побути жінкою.

Я підходила до чоловіків, розмовляла з ними, на диктофон не писала, бо хотіла пам'ятати їх (тих, які бережуть нас) без спецзасобів. Хотіла, щоб вони в мені і в вас лишися конкретними людьми, а не черговими респондентами.

Щоправда, вийшло не дуже багато, бо всі вони, втомлені, невиспані, в постійній напрузі, все ж дуже охочі поговорити про все і ні про що. І я "зависала" :)

Ігор зі Львова. Каже, що без Майдану не може. Поїхав на декілька днів додому і просидів там за новинами. Вирішив повертатися назад до прокопчених бочок. Дуже скептично налаштований щодо самої ситуації, без романтики. Каже, що все вирішується "зверху" і ми - лише пішаки. Але відступати не маємо права. Тому готовий новий рік зустріти на Майдані.

Спить вдень, вночі чергує. Не любить, коли фотографують, як він їсть: "Тільки ложку до рота піднесеш - зразу всі беруться фотографувати". Дає мені шоколадку, каже: "Давайте швиденько, щоб ніхто не побачив" :)

Євген, Чернігів. Зараз живе в Києві. Запитала його, як пройти на Лютеранську (моє шефство над внутрішніми вояками ніхто не відміняв - несла устілки туди). Він спочатку довго пояснював, потім сказав, що проведе, бо "здесь много этих пьяных регионовсих уродов лазит". Десь на середині шляху я вже злякалася, що гірше: він чи "ПРівські уроди". Хоча, він теж був підозріло налаштований щодо мене. Казав, що я, мабуть, провокатор, який заманює чоловіків у темні провулки, де їх нейтралізовують. З уявою і фантазією у цього чоловіка - все прекрасно. Окрім цього, у нього - 7-річна дочка та 4-річний син. У садку на Банковій. Каже, що зараз, аби відвести дитину у навчальний заклад, треба "паролі, явки і номери телефонів". Каже, що його "достало".
хлопці тренуються тримати стінку під натиском
хлопці тренуються тримати стінку під натиском

Ярослав, Дрогобич. Говорив на мене "доцю". Змусив підстелити під зад пінопласт, щоб не змерзла. З ним співали гімн. У нього - дві дочки 1986 та 83-го років народження. В однієї двоє дітей, в іншої - одна. Та, що молодша, теж філолог, тільки іноземної філології. Каже, що роботу важко знайти. Каже: "Доцю, то ти, мабуть, вже в літах. Треба дитину родити". Кажу: "Зроблю революцію і цим займуся". Каже: "Тримайтеся нас, дрогобицьких, в нас тут тепло".

Луганськ. Переконував, що вся ця влада - від сатани. І вони ще пошкодують про те, що наробили, бо Бог все бачить, і вони горітимуть в пеклі. Казав, що схід - суцільна зона: "А что, если распустит? Они же все за него станут. Идешь по улице, а там пацаненок (показує см 70 від землі) и уже с ножом".





Не зловила, аби запитати, хто, що і звідки. Дуже завзято забивав металеві кілки в асфальт, ніби в сиру землю. А на сцені саме молилися. Він товк-товк тим молотком, випростався, тричі перехрестився, далі почав лупити. Підійшла якась пані, зробила зауваження, мовляв, молитву ж читають. Він став, перехрестився, сказав: "Прости Господи нас грішних" і продовжив свою роботу.
війську України тричі: Слава! Слава! Слава!
війську України тричі: Слава! Слава! Слава!

Івано-Франківщина. Каже, що буде до кінця. Бо тут вже пішло: "Або..або". Або Янукович нас, або ми його.








Олег, Володимир, Володимир, Василь, село Межевець, Львівщина. Олег вперше в Києві. Казав, що трохи страшно було: не знав, що робитиме, як приїде. А вийшов із автобуса і пішов за людьми. І прийшов на майдан. Тепер освоївся і каже, що тут все просто. Живе в профспілках. Пригадав, що коли почув про події у ніч із 29 на 30, то "сповз з матрацу". Саме тоді вирішив їхати, бо те, що було раніше не сприймав серйозно. Коли говорили, саме подзвонила дружина Світлана. На прощання каже: "Цьомаю тебе і маленького". У нього сину 1,5 місяці. Хоче, щоб його дитина жила "в нормальній країні".

Федір, Тернопіль. Закінчив "Аудит і ревізію". Щойно повернувся з Італії. Був там 1,4 року. Хліб пік. Питаю, чи додому хотілося - "Дуже". Кажу: "То чому їздив?" - "Машину хотів". - "Купив?" - "Купив (усміхається). - "А за ревізію не міг?" - "Не міг".





Олег, Калуш. Хотів спати надворі. Я переконувала йти в Жовтневий палац, бо хлопці нам потрібні виспані, зігріті і готові до оборони. Він казав, що не хоче сутичок і насильства. Я казала, що ніхто не хоче. Він казав, що готовий до війни.






Внутрішні війська, Харків, Крим і Одеса (ті чоловіки, з якими я говорила). Впевнена, вони теж нас захищають.


(записано 14:11, 14 грудня)

Оля Дацюк (ВолиньPost)

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 5
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Троллі від влади, погляньте на наш майдан, погляньте на свій. Здається все зрозуміло!
Слава Україні! Героям Слава!
Відповісти
ой :) це не я лайкала :)
Відповісти
Мама?))) Это от гордости за свою дочь)))
Відповісти
від невміння працювати без мишки
Відповісти
Янукович всё равно победит!
созовите хоть сто майданов, а всё равно Россия победит!
Украина - это часть великой России.
Скоро мы подавим волнения в провинции.
Відповісти
Останні новини
Ті, хто нас оберігає: чоловіки Майдану. НОТАТКИ ОЧЕВИДЦЯ. ФОТО
14 грудень, 2013, 14:11