Унікальний музей на Волині «гине» через нестачу грошей

Унікальний музей на Волині «гине» через нестачу грошей
Частина музею сільського господарства Волині, що розташована в Будинку культури селища Рокині, знаходиться у жахливому стані, а утримання іншої частини – під відкритим небом – не фінансується взагалі.

Про це розповів директор музею-скансену Олександр Середюк під час засідання постійної депутатської комісії Волиньради з питань бюджету, фінансів та цінової політики 17 грудня.

За його словами, музей складається з двох частин – 7 залів у Будинку культури Рокинь і експозиції під відкритим небом, яку називають Козацьким зимівником.

Середюк нагадав, що у музеї – 9 дерев’яних хат, звезені зі всієї Волині. Так, встановлена цьогоріч хата, яку знайшли у Шацькому районі, – одна з найстаріших в Україні і датується 1804 роком.

Як зауважив директор музею, земля належить державі як «дендрофонд» і не може бути приватизованою.

Щодо проблем закладу, то Олександр Середюк розповів, що скансен не фінансується.

«Музей потребує збільшення дотації в три рази. Бо на одному ентузіазмі не може триматися», – вважає він.

«Держава не дала жодної копійки на експозицію просто неба», – додав Середюк.

Мовляв, фінансування передбачено у відповідній регіональній програмі, але його недостатньо.

А між тим, зі слів директора, Будинок культури перебуває у «жахливому стані» і погано отоплюється навіть попри те, що нещодавно у ньому встановили нові електробатареї.

Тож, Середюк не проти того, аби частину музею, що знаходиться у Будинку культури Рокинь віддати на баланс іншій структурі.

Члени бюджетної комісії вирішили допомогти із проблемою, доручивши управлінню культури опрацювати питання відокремлення частини музею із ймовірним її приєднанням до Волинського краєзнавчого музею як філіалу.

Окрім того, голова комісії, депутат облради Анатолій Грицюк порадив Олександру Середюку покращити вигляд куренів, які здають приватному підприємцю, і де відвідувачі музею можуть поїсти. Мовляв, після цього можна заробити більше грошей.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Кому він треба, твій музей? А в Скансені вареники в тебе на вагу золота...
Відповісти
Ви сотник, професор, директор. А Ваші однодумці годні лишень язиком молотити? Прикласти руки - слабо?
Відповісти
Та експозиція, що в будинку культури, справді вкрай в занедбаному стані. Не експонатах пилюка ще часів битви під Маренго. Можа ж по частинах (за 2-3 місяці), перетерти цей порох!? Можна! Для цього не треба матеріальних затрат, не треба 100 вагонів цементу чи фарби, не треба Лєніна чи Робеспєра з нагайкою. Просто, таке ставлення, за філософією і цитатами ніколи. Здається, пан не ту функцію виконує. По склу качається, по вуглях ходить босими ногами, шаблею вимахує, за чуба з виру сам себе висмикує, а відра з ганчіркою взяти не може. За філософією треба їхати в Британську бібліотеку, де К. Маркс 29 років сидів над своїм "Капіталом". Чому цього не бачать з управління АПК? Музей - це частина нашої культури, а вареників можна зїсти в Бровіна чи в "Грилі".
Відповісти
Останні новини
Унікальний музей на Волині «гине» через нестачу грошей
17 грудень, 2013, 13:25