У Луцьку хочуть повернути поліклініки

У Луцьку хочуть повернути поліклініки
У ході медичної реформи в місті Луцьку поліклініки замінили на центри первинної медико-санітарної допомоги. Депутат Луцької міськради Юрій Вега (фракція ВО «Свобода») заявив, що таке реформування – це «експеримент над людьми», тому варто повернути поліклініки старого зразка.

Про це Вега розповів під час прес-конфереції щодо медичної реформи в місті у четвер, 9 січня.

Зазначимо, що 27 грудня 2013 року депутати Луцької міськради підтримали рішення «Про перейменування комунальних закладів та затвердження статутів». Рішенням передбачено перетворення трьох міських поліклінік на центри первинної медико-санітарної допомоги. Його проголосували 29 депутатів.

Фракція ВО «Свобода» не голосувала за це рішення. Юрій Вега пояснив: «це рішення - дійсно успішний для чиновників експеримент над людьми».

Присутній на прес-конференції начальник управління охорони здоров’я Луцької міської ради Федір Кошель на це зауважив: «Тернопіль – місто на 100% свободівське. Тим не менш там взяли за позитив реформу, роблять її. Приїжджали колеги, ділились досвідом. В них все нормально пішло, бо це вони робили для людей. Чомусь луцька «Свобода» «як Баба Яга - протів», - заявив Кошель.

Кошеля підтримала і депутат Луцької міської ради та голова Постійної комісії міської ради з питань соціального захисту, охорони здоров’я, материнства та дитинства, а також головний лікар Луцького центру первинної медико-санітарної допомоги № 2 Ганна Кравчук. На її думку, більшість роботи мають виконувати сімейні лікарі.

«Сьогодні лікуванням керує пацієнт. В нього закололо серце, він пішов до кардіолога, кардіолог нічого не знайшов. А інститут сімейної медицини направлений на те, щоб сімейний лікар знає всю сім’ю, знає дітей. Він займається профілактикою, а профілактика - це перше, яке стоїть перед нами завдання», - зазначила вона.

Депутат Луцької міськради Андрій Осіпов вважає, що реорганізація поліклінік у Луцьку порушує рішення громадських слухань щодо медичної реформи у Луцьку, які відбулися у березі 2013 року.

«Громадські слухання сказали, що вони проти цього… Ви повинні були хоча б спитати в людей. Хто ви такі, щоб приймати рішення за громаду і рішення, які важливі для 216 тисяч населення?», - заявив Осіпов.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 8
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Одна з основних вимог, на якій акцентує увагу Всесвітня організація охорони здоров'я - це фізична доступність медичної допомоги населенню. Відповідно до засад "Європейської політики з досягнення здоров'я на XXI століття", на рівні ПМСД державою повинна бути забезпечена безперервність медичної опіки. Це означає надання лікувально-діагностичної допомоги пацієнту у будь-який час, включаючи нічний та святкові дні, а також забезпечення нагляду за пацієнтами, які виписались із стаціонарів для продовження лікування за місцем проживання. Передбачається також надання невідкладної медичної допомоги хворим у тяжкому стані. Всім цим вимогам відповідає концепція надання медичної допомоги на засадах сімейної медицини, яка для будь-якого пацієнта та членів його сім'ї є фізично доступною, безперервною та невідкладною. Про це свідчить досвід цивілізованих країн світу.

У зв'язку з цим виникла необхідність у формуванні якісно нової схеми надання ПМСД населенню та якісно нового спеціаліста - лікаря загальної практики, або сімейного лікаря, повноваженнями якого було б вирішення більшості медичних питань одночасно із наданням кваліфікованих рекомендацій з питань соціальної, правової, профілактичної і реабілітаційної допомоги.
Поняття "лікар загальної практики" склалось еволюційним шляхом у конкретних умовах історичного відрізку часу в ряді європейських країн. Відноситься це, в основному, до XVIII-XIX століть, коли лікарська допомога здійснювалась в індивідуальному комерційному порядку, в результаті чого утворився стійкий контингент пацієнтів, у яких сформувалось уявлення про доцільність звернення виключно до "свого" лікаря. Лікаря, якому в силу особливих причин вони довіряли, в основному завдяки впевненості в його професіоналізмі і індивідуальних якостях. Таке виконання медичних обов'язків було максимально виграшним із позиції довготривалості і безперервності спостереження за станом здоров'я "своїх" пацієнтів та членів його сім'ї і динамікою його змін, триваючих, як правило, протягом всього життя як пацієнта, так і лікаря. В таких умовах лікар дійсно був одночасно і сімейним лікарем, і лікарем загальної практики, так як йому приходилось мати справу із всім спектром патології, яка мала місце у контингенту, який він обслуговував.
Сімейну лікувальну практику необхідно розглядати, як таку, яка забезпечує тривалу опіку за здоров'ям громадянина і всіх членів його сім'ї незалежно від характеру хвороби, стану органів і систем організму у всі періоди життя людини.
Відповісти
До кого це "звернення"? До лікарів, пацієнтів, реформаторів-чиновників, журналістів, чи це пук в воду?
Відповісти
Це не звернення. Це обговорення. Хоча, судячи із Вашого стилю спілкування, навряд чи вчитувались і вдумувались в написане.
Відповісти
Клоун який обдурив медиків і людей які громадські слухання ти зараз збери людей твоїй брехні ніхто вже не повірить
Відповісти
Порядний депутат який відстоює інтереси жителів Луцька!!! Поважаю таких людей! Я за вас пан Осіпов Голосував і буду голосувати! Дякую що ви такий у нас є!
Відповісти
відвідування наших поліклінік і досі відбиває бажання прийти з профілактичним оглядом. Звертаєшся тільки тоді, коли вже добре припекло.
Відповісти
Як не назви - все одно бездарі сидять! А йдеш не тоді, коли припекло, а коли лікарняний треба.
Відповісти
Ну прямо таки Осіпов з луцькою Свободою розумніші за усіх
Відповісти
Останні новини
У Луцьку хочуть повернути поліклініки
09 січень, 2014, 16:40