Художники, які малюють Майдан. ФОТО

Художники, які малюють Майдан. ФОТО
Останні події в країні спровокували неабиякий сплеск активності серед художників, таким чином вони намагаються зробити і свій вклад у загальну справу.

Найяскравіші роботи українських художників на тему Майдану зібрало видання Insider.

Медики виносять з-під куль поранених, ІТ-спеціалісти організовують спеціальні намети з інтернетом для активістів, музиканти пишуть пісні, щоб підтримувати дух мітингуючих, художники – пишуть картини. Тисячі громадян долучаються до подій, які відбуваються в центрі столиці та регіонах. І кожен робить це як може.

«Духовні кулі та етичні «коктейлі Молотова» ‒ саме так художниця назвала роботи митців на тему Майдану.

Сашко Ком'яхов
Я вирішив «увінчати» Євромайдан, бо намагаюсь робити те, що мені подобається і хвилює. Багатьох це підбадьорює, і можливо висмикує трошки з потоку стресових новин. В нашій ситуації силовий спротив погано, але правильно. Вважаю, що не можна узагальнювати по типу «Сирія ‒ не Сирія». Треба розглядати кожен окремий випадок.

Про мистецтво. Музика дуже важлива. Щодо образотворчого мистецтва ‒ нинішня влада, вважаю, вбила карикатуру. Вони (влада) самі є карикатурою на людей і це не смішно. Тому рулить дизайн. Емблема, плакат, написи, інфографіка ‒ це допомагає. Портрети і навіть, пейзажі Майдану підбадьорюють людей.


Карикатуриста Юрія Журавля хтось знає в першу чергу як музиканта, а от про його хист до малювання знають не всі. Юрій ‒ талановитий карикатурист, який теж не зміг пройти осторонь подій, що відбуваються зараз в країні. Серед його добірки є не тільки позитивні герої майдану, а і карикатури на опозиціонерів.

«Чесно кажучи, не малюю щоб залишилось в історії. Я просто відтворюю свої думки. Мій гострий олівець ‒ моя зброя. Я намагаюсь зосередити увагу людей на тому що мене хвилює. А хвилює наша бротьба за правду... Хочу, щоб ми перемогли», ‒ каже він.


Пал Вааккарен
Сам я русскоязычный гражданин Украины. Живу в Черкассах и очень люблю свой горд. Люблю Украину и все украинское. С самого начала появления Евромайдана, я его поддерживаю, ибо считаю, что Украина великая Европейская страна, которая заслуживает на свободу и свой собственный выбор.

Очень больно было узнать о конфликте на Грушевского. Очень надеялся, что это не приведет к кровопролитию, но это привело даже к смертям. Сам я не имею возможности попасть в Киев, но душой я там.

А поскольку я художник и просто люблю рисовать, то решил нарисовать тех парней, которых считаю героями. Очень много думаю о них, о том, что они сделали, для каждого из нас. Очень их жаль.

По поводу силовиков, я против их действий, против разгонов, варварских пыток и издевательств над людьми. Каждый раз, смотря новости, не могу поверить в то, что они тоже люди и живут вместе с нами в одной стране.


Юлія jfilament
Чому вирішила «увінчати»? По-перше, тому що ким би ти не був, художником, трактористом, лікарем... коли бачиш, що відбувається на майдані, одночасно охоплює жах і гордість.

Мене надихнули події, надихнув настрій «майдану», ті люди, котрі не бояться кийків та вибухівок, котрі відстоюють свої права та намагаються зламати несправедливість з боку влади. Виражати своє невдоволення існуючим «режимом» ‒ це ознака вільної людини.

Також надихають роботи фотографів, адже вони, як і ми, художники, вимальовуючи історію в кадрі, так само йдуть вперед під вибухи і кулі, аби зберегти «на плівці» справжні події. Для мене зробити цей малюнок значило пропустити крізь себе ці події.

Щодо силового спротиву, то думаю, що просто терпіння закінчилося. А що робити, коли скарги не діють? Влада була занадто довго глуха до свого народу.

Мистецький спротив ‒ як одна із безлічі гілок протестів. Всі ми показуємо своє ставлення до подій так, як бачимо його, як відчуваємо. Кожен має право виразити свою думку. Для художника роботи на тему майдану ‒ це духовні кулі та етичні «коктейлі Молотова» в сторону несправедливості.


Ігор Бежук
«Сьогодні в країні відбуваються такі події, коли жоден свідомий українець не може стояти осторонь. Кожен, у свій спосіб, повинен внести свій внесок у наше краще майбутнє. Хтось стоїть на Майдані, хтось працює волонтером, хтось передає кошти, а хтось малює, пише вірші та співає пісні.

Силовий спротив, звісно, не може сприйматись позитивно, бо калічаться і гинуть люди. Але коли громадянам не залишають права на мирний протест, б’ють беззахисних і нікого за це не карають, тоді залишається спротив.

Хтось здобуває славу у спротиві, а хтось повинен їх прославляти ‒ це і є завдання митців».


А от київська художниця Марися Рудська, показала всім процес малювання козака Михайла Гавриляка, якого катував «Беркут». Роботу художниця назвала «Козак Михайло Гавриляк перемагає лихого змія»


В свою чергу харківський художник Леонід Сторожук також вирішив «увінчати» в малюнках події на майдані.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Художники, які малюють Майдан. ФОТО
29 січень, 2014, 08:59