Зимова риболовля в Луцьку: поради та секрети

Зимова риболовля в Луцьку: поради та секрети
У перші дні морозів, коли поверхні водойм сковує лід, досвідчені риболови "полюють" на риб-хижаків.

"Біла риба" у мінусову температуру стоїть косяком, а от хижаки поводяться активно у пошуках здобичі. Тож саме їх і найбільший шанс упіймати, - передає слова досвідченого рибака Сергія Мартиновича газета Відомості.

Як тільки вдарять морози й водойми заледве вкриються першим льодом, рибаків-відчайдухів звідти не відігнати. Любителів зимової риболовлі не зупиняє ні сніг, ні вітер, ні мороз. Навіть можливість опинитися під кригою не надто їх лякає.

За вікном — мінус 7, вітер ущух, небо ясне — чим не ідеальна погода для зимової риболовлі? Тому, вдягнувшись тепліше, журналіст газети Олига Урина вирушила на заплаву річки Стир у Луцьку, щоправда, не рибалити, а для початку — знайомитись із цим традиційним захопленням багатьох чоловіків.

Рибаків видно здалека. В повній амуніції невеличкими компаніями вони йдуть у бік заплави: вдягнені як капустини, у руках — бурила, за спиною — ящички: там, очевидно, й містяться всі необхідні снасті. А на заплаві їх уже не злічити — точно більше сотні.

Хтось напружено сидить над ополонкою в очікуванні кльову, хтось походжає водоймою, шукаючи вигідне місце, а деякі, зібравшись компанією, ведуть справжні чоловічі розмови.

Журналіст здивувалася: вудильників — купа, а хіба ж тут так багато риби? Чи стане її для всіх? Та рибалки пояснюють, мовляв, якщо восени тут не попорядкують браконьєри, то риби вистачає.

"Якщо браконьєри не поставлять пізно восени сіток на вході Стиру в заплаву, то риба сюди має доступ і цілу зиму можна рибалити. А от кілька років тому довелося сітки з-під льоду діставати. Браконьєри їх понаставляли і до морозів забрати не встигли, а тут раптово лід узявся і заморозив усе їхнє приладдя. А в сітки до того часу ще й водорості набрались, тож утворилася така собі перепона, яка не пускала сюди рибу", — ділиться рибак.

Чоловік розповів нам, що у мороз, коли лише взявся перший лід, найкраще клює хижа риба, а це окунь і щука. З його слів, "біла риба" у мінусову температуру стоїть косяком, а от хижаки поводяться активно у пошуках здобичі. Тож саме їх і найбільший шанс упіймати. А вже ближче до весни навпаки — на вудку потрапляє плотва, лящ, краснопірка.

"Зазвичай сюди на Стир я приходжу лише на перший лід, а так їжджу рибалити на Хрінницьке водосховище. Там площа водойми більша та й кльов кращий. Цьогоріч спостерігав, як один колега дістав щуку завдовжки з півметра і вагою більше п’яти кілограмів. Оце хороший улов! Хоча тут теж іноді щучки трапляються, але все ж більше шансів упіймати окуня", — сміється рибалка.

Допоки журналіст вела бесіду, спостерігала за чоловіком, що раз у раз переміщається і робить нову лунку. Певно, він знав якийсь секрет у пошуку підходящого місця.

"Особливість у тому, що риба клює на переході між перепадом глибини. Отож, прийшовши на лід, починаєш від берега свердлити лунки та заміряти глибину. Буває, зо 10 їх зробиш, а глибина та ж сама. А потрібно знайти місце, де завершується мілина і починається яма — саме там любить залягати риба. От я теж прихильник такого способу риболовлі, люблю, так би мовити, "шукати рибу". А є хлопці, що оберуть одне місце і сидять там, чекаючи кльову. А ось ці прапорці бачите? Це жерлиці, на них ловлять щуку", — пояснює він.

Сергій Мартинович каже, що секретів зимової риболовлі не злічити. Тут відіграє роль чимало факторів: потрібно зважати, хмарно чи сонячно, вітряно чи тихо, має значення й товщина льоду і чи, бува, не тисне він на рибу.

З’ясувалося, що бувалі рибаки "живуть" за місячним календарем. Досвідчений риболов розповів, що перед тим, як зібратися на риболовлю, обов’язково дивиться, у якій фазі місяць, бо знає просту рибацьку істину: в повню не клює.

За ці кілька хвилин на воді встигаю добряче змерзнути. А рибакам — хоч би що, сидять собі незворушно. Тож запитую у чоловіка, як же правильно одягнутися на зимову риболовлю.

"Головне — мати звичайні радянські валянки. Ноги в них зовсім не мерзнуть, бувало, рибалив і у -32, то все без проблем: таке взуття гріє добре. Також потрібно взути якісь калоші чи гумові чоботи. От на мені взуття з костюма для хімзахисту. Такі ще плащі є, але вони надто важкі, хоча від вітру захищають відмінно. Далі обов’язково натягнути ватні штани. А зверху одягаєшся як капуста: не зайвим буде і бушлат, і кілька кофтин під низом. Також потрібно подбати про рукавиці. Я от маю презент з-за кордону — пальчатки, утеплені всередині, а зовні — спеціальне водовідштовхувальне покриття. У таких і не холодно, і можна не боятися намочити, плюс вони тоненькі, тож дуже зручно робити різні маніпуляції з вудкою", — пояснює риболов.

Попри те, що мороз тримався вже кілька днів, почуваюся на водоймі не надто комфортно, постійно дивлюся під ноги, чи, бува, не тріщить лід. Рибалки ж кажуть, що безпечною вважається крига завтовшки більше як сім сантиметрів, а от перша, яка заледве п’ять має, таки доволі небезпечна. Втім, їх це не зупиняє.

Як каже чоловік, головне — на перший лід іти компанією та мати мотузки хоч із кілька метрів, щоб у разі чого було кому допомогти дістатися до берега.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Зимова риболовля в Луцьку: поради та секрети
08 лютий, 2014, 10:23
Олімпійські фотожаби
08 лютий, 2014, 09:38