Заступник голови Волиньради запідозрив нардепів у зраді Майдану

Заступник голови Волиньради запідозрив нардепів у зраді Майдану
Деякі деструктивні сили у парламенті перешкоджають внесенню проектів «Закону про люстрацію» у порядок денний сесії Верховної Ради України.

Про це заявив перший заступник голови Волинської облради Олександр Пирожик під час прес-конференції «Люстрація: рішення для України» у четвер, 10 квітня.

За словами Пирожика, наразі українське суспільство «дозріло» до впровадження люстраційних процесів. На його думку, оскільки у постсоціалістичних країн-сусідів така практика вже є, то можна використовувати їхній досвід.

Нагадав заступник голови Волиньради і про те, що у ВРУ зареєстрували декілька проектів Закону «Про люстрацію». Однак, наразі їх розгляд «пригальмовується».

«Трапилося так, що є ще в українському парламенті деякі деструктивні сили, які навіть не хочуть вносити ці законопроекти у порядок денний. Висновки можна робити будь-які, що це навіть зрада ідей Майдану, однією з основних вимог якого було проведення люстрації», – зазначив Олександр Пирожик.

Окрім прийняття відповідного законодавства залишається ще питання участі громадськості у люстраційних процесах. Саме про це і розповіла представник польського Фонду «Відкритий діалог» Агнєшка Пясецька.

Зокрема, актуальним було те, до кого ж має бути застосована люстрація і яким чином це визначалося свого часу у Польщі. Голова наглядової ради Фонду Бартош Крамек зазначив, що у РП користувалися архівами, зокрема, і спецслужб, одним із відповідників яким в Україні є СБУ. Мовляв, люди, які згадувалися у документах, піддавалися люстрації. Присутні зазначили, що для України це практично неможливо використати, адже доступ до архівів відсутній.

Окрім того, обговорили й те, чи варто користуватися досвідом Польщі, адже ситуація – інша. Мовляв, застосувати польську схему можна було у 1990-их роках. Щодо цього Бартош Крамек зазначив, що, ймовірно, досвід Грузії є більш прийнятним для України.

Представник «Відкритого діалогу» Андрій Підгурський окреслив те, чим має займатися люстраційний комітет. Зокрема, він наголосив, що має відбутися очищення стратегічних структур держави від іноземних впливів з огляду на ситуацію на сході України.

Також він додав, що не зайвим було б і використання детекторів брехні, аби перевірити чиновників. «Це теж якесь рішення, бо в принципі в громадськості немає довіри до суддів і так далі», – зазначив Підгурський.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: люстрація
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
може якраз порвете все на частини...
Відповісти
Останні новини
Заступник голови Волиньради запідозрив нардепів у зраді Майдану
10 квітень, 2014, 12:40