У Луцьку знайшли спосіб, як посунути черги на житло і землю

У Луцьку знайшли спосіб, як посунути черги на житло і землю
У Луцьку хочуть запровадити «Порядок поводження з відумерлою спадщиною», який, як стверджує його автор, допоможе посунути черги на отримання квартир й земельних ділянок.

Про це говорили під час громадських слухань, на які й був винесений цей проект рішення. На них запросили представників нотаріату в місті Луцьку, виконавчих органів Луцької міської ради, депутатів Луцькради та пресу.

Проект рішення був підготовлений головою Європейської партії України на Волині, депутатом Луцької міської ради Оленою Голєвою. Як переконує пані Голєва, завдяки йому, вдасться суттєво поповнити міську казну, допомогти тим, хто стоїть у чергах на отримання житла й земельних ділянок.

За словами автора проекту рішення, необхідність його прийняття зумовлена тим, що Луцька міська рада хоч і зобов’язана стежити за відумерлою спадщиною, однак цього не робить. За останні чотири роки лише одна квартира в обласному центрі Волині була визнана відумерлою спадщиною та прийнята до власності територіальної громади.

Цивільний кодекс України чітко визначає долю спадщини, яка з будь-яких причин (відсутність спадкоємця або усунення спадкоємців згідно із заповітом або згідно із законом, у разі відмови від прийняття спадкоємцями спадщини) може бути визнана відумерлою. Органи місцевого самоврядування мають подати до суду. Спадщина, визнана судом відумерлою, переходить у власність територіальної громади.

Як пояснює Олена Голєва, це можуть бути не тільки квартири, а й земельні ділянки, до речі за статистикою в Україні є два мільйона гектарів, що можуть бути визнаними відумерлою спадщиною, нерухоме майно, а також цінні папери.
«На практиці такий обов’язок Луцькою міською радою не виконується», - вважає депутат.

Власне проект рішення «Порядок поводження з відумерлою спадщиною» народився завдяки сприянню громадських організацій.

Він передбачає, що у разі відсутності спадкоємця, Луцька міська рада, зокрема юридичний відділ, буде зобов’язаний подавати до суду через рік після відкриття спадщини і відповідно приймати це майно у власність територіальної громади. За місяць до подання заяви до суду про визнання спадщини відумерлою юридичний відділ публікуватиме у КП «Луцький замок» оголошення про розшук спадкоємців.

До слова, згідно з положенням ті особи, які повідомлять інформацію про спадщину, що може бути визнана відумерлою, після того як її буде витребувано у власність громади, отримають винагороду у розмірі 1% від загальної вартості спадщини.

«Непоодинокими є ситуації, коли жила в квартирі одинока людина, померла, а через деякий час у тій квартирі вже проживають якісь невідомі люди. Сподіваюся, що внаслідок прийняття такого положення нам вдасться уникнути цих болючих питань», - сказала Олена Голєва.

Існує і механізм повернення майна, що було визнано відумерлою спадщиною й відійшло на користь територіальної громади Луцька. Якщо несподівано з’явився спадкоємець, який зможе довести, що через поважну причину не зміг вступити у свої права. Йому повернуть його спадщину, але після того, як людина відшкодує усі судові витрати, які зазнала міська рада.

На особливу увагу заслуговує ситуація із акціонерними товариствами, у окремих товариства до 20% акцій нікому не належать, бо вони настільки роздріблені, що люди відмовлялися приймати їх у спадщину. Тож вони будуть самі зацікавлені у тому, щоб викупити у Луцькій міській раді акції, що були визнані відумерлою спадщиною. Відповідно бюджет Луцької міської ради поповниться.

«Завдяки цьому положенню ми зможемо хоч якось посунути черги на отримання житла чи на виділення земельних ділянок», - переконана Олена Голєва.

Як приклад вона розповіла про ситуацію в Одесі, де міською радою було прийнято схоже положення.

«Завдяки цьому положенню в Одесі вдалося отримати у власність територіальної громади 70 квартир. А в Луцьку за чотири роки – 1 квартира», - наголосила депутатка.

Проект рішення жваво обговорювали присутні. Усі визнали необхідність прийняття такого положення. Зауваження ж юриста Олександра Рачкова та нотаріуса Лідії Сушик стосувалися в основному технічних питань.

Отож заступник Луцького міського голови Тарас Яковлев оголосив про закриття громадських слухань та повідомив, що проект рішення буде винесено на чергову сесію Луцької міської ради.

Довідка

Відумерла спадщина — в цивільному праві майно померлого, яке не переходить до його спадкоємців. У разі відсутності спадкоємців за заповітом і за законом, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини, а також відмови від її прийняття орган місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини зобов'язаний подати до суду заяву про визнання спадщини відумерлою. Спадщина, визнана судом відумерлою, переходить у власність територіальної громади за місцем відкриття спадщини

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: житло, земля
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 5
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Шонебуть!!! Таке житло давно вже розділене між чинушами. Тільлки й ждуть шоб хтось загнувся.
Відповісти
В міськраді полюють на такі квартири повним ходом. Цікаво чи підтримає міська рада проект рішення? Було б цікаво, особливо щодо винагороди))
Відповісти
Вважаю, цілком адекватний проек рішення. Давно пора контролювати це питання. Може дійсно ті, хто стоять роками на черзі або взагалі не мають житла, то дочекаються його. А головне, за підпільний "деребан" хтось понесе відповідальність............Може задумаються чи варто???????
Відповісти
Не в нашій державі,і не з нашою владою ,Зараз підроблять документи чинуші і за безцінь хапануть дармову нерухомість,а для галочки якусь халабуду віддадуть одній сім"ї і розпишуть по всіх газетах.А ви лохи ходіть і збирайте для них інформацію.
Відповісти
Ну так давайте й далі будемо сидіти склавши руки?А вони нехай і далі собі гребуть....
Відповісти
Останні новини
У Луцьку знайшли спосіб, як посунути черги на житло і землю
13 травень, 2014, 10:00