На Волині виявили майже 4 тисячі «газових» порушень

На Волині виявили майже 4 тисячі «газових» порушень
Спеціалісти ПАТ «Волиньгаз» виявили майже 4 тисячі порушень норм в системах газопостачання.

Від початку року працівники «Волиньгаз» провели планово-технічне обслуговування (ПТО) у понад 70 тисячах помешкань, в яких користаються природним газом. Від початку цього року до кінця травня на Волині виявлено 3,7 тисяч порушень, половину з яких уже ліквідували, - повідомили в прес-службі товариства.

Якщо споживачі допускають порушення, що можуть призвести до нещасного випадку, то згідно чинного законодавства газовики змушені відключати газові прилади або повністю квартиру від газопостачання, відновити яке можна тільки після усунення порушень. По області за перші 5 місяців 2014 року було відключено до 2 тисяч газових приладів.

«Найчастіше волиняни нехтують простим правилом невтручання у роботу системи газопостачання. Тобто, самотужки встановлюють і замінюють газове обладнання без внесення змін у проект», - розповідає голова правління ПАТ «Волиньгаз» Мирослав Коротя.

Третину виявлених порушень правил безпечного користування газом у побуті складає так звана «господарська недбалість». Це відсутність кватирок у вікнах, дверей у приміщення кухні чи підрізі (шпарин) у них, недостатня чи зовсім відсутня вентиляція, використання непередбачених для підключення газових приладів з’єднувальних рукавів (шлангів) або з вичерпаним терміном дії.

Часто трапляється обмежений доступ до газових приладів і кранів, встановлені витяжки примусової дії тощо. Будь-яке порушення правил безпечного користування газом у побуті загрожує отруєнням чадним чи природним газом, вибухом, пожежею тощо.

Крім цього в обласному центрі Волині поширеним виявилося нехтування обов’язковим прочищенням димовентиляційних каналів (ДВК) у багатоквартирних будинках, яке власники (ЖКГ) чи об’єднання співвласників (ОСББ) зобов’язані проводити раз або двічі на рік залежно від наявних газових приладів.

Відповідно до нормативів, квартири та будинки, в яких встановлені лише газові плити підлягають плановому технічному обслуговуванню один раз на 3 роки. Квартири, у яких встановлені колонки, котли, печі, конвектори та інше обслуговуються щороку.

Під час ПТО, яке є безкоштовним, перевіряють наявність тяги в димоходах, щільність газопроводів, проводять дрібний ремонт газового обладнання тощо. Також споживачам проводять інструктажі з безпечного користування газом у побуті. На сьогодні такий інструктаж отримали майже 80 тисяч осіб.

Довідка

Публічне акціонерне товариство по газопостачанню та газифікації «Волиньгаз» забезпечує природним газом 235 тисяч сімей волинян. У 2013-му році загальний обсяг транспортування склав 586,3 куб. м. На 1 січня 2014 року у Волинській області експлуатується 7644,7 км розподільних газопроводів. ПАТ «Волиньгаз» - у трійці найбільших платників податків області.

Щорічно підприємство сплачує понад 60 мільйонів гривень податків і внесків до бюджетів всіх рівнів. Серед найбільших клієнтів ПАТ «Волиньгаз» - підприємства харчової промисловості. Зокрема, Гнідавський цукровий завод, Європацукор, Теремно-Хліб, Володимир-Волинська птахофабрика, Волиньхолдінг.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
На Волині виявили майже 4 тисячі «газових» порушень
17 червень, 2014, 12:52