БАНДЕРШТАТ. Наживо. ТЕКСТ. ФОТО. День другий

БАНДЕРШТАТ. Наживо. ТЕКСТ. ФОТО. День другий
Журналісти ВолиньPost'у впродовж дня ділитимуться враженнями про фестиваль "Бандерштат" безпосередньо з місця події.

Текст постійно оновлюється.

*****

12:00
Спостереження дня: "Бандерштат" прокидається раніше, ніж журналісти ВолиньPost :)

12:03

Триває гутірка з Генеральним директором Національної телекомпанії України Зурабом Аласанією. Присутні обговорюють проблеми і перспективи сучасного телебачення.

12:06
У наметовому містечку станом на ранок суботи зареєструвалося понад 2 тисячі людей, проте точної цифри організатори назвати не можуть.

12:07
Об 11:00 була гутірка з ветеранами УПА. Кожен із них зауважив, що тішиться з того, що на фестивалі багато молоді. Ветерани заспівали кілька повстанських пісень. Окрім того, заспівали одну, присвячену Небесні сотні. Її вони виконали публічно вперше.

12:25
Зураб Аласанія торкнувся проблеми журналістської етики, зокрема питання, яке гостро постало на сьогодні в Україні: журналіст - це, преш за все, журналіст чи громадянин? Зачепив і тему Громадського ТВ, де саме розгорівся скандал із Данилом Яневським, який "закрив рот" російській правозахисниці. Аласанія оцінив цей вчинок Данила як вчинок громадянина, але "це не має ніякого стосунку до журналістики".

12:38
Дівчатка, агов! Ноги - в руки і гайда на "Бандерштат". На сцені саме "чекається" Сергій Колос Мартинюк. Є можливість взяти автограф чи сфотографуватися з зіркою в неформальній, так би мовити, атмосфері.

12:48
Послухати гендиректора Першого національного прийшов і Сашко Положинський в своєму незмінному кептурику :)

12:52
Голова оргкомітету оголосив, що гутірка Михайла Гаврилюка, відомого козака з Майдану, відміняється. Натомість замість нього о 14:30 виступить Сашко Положинський і поділиться своїми думками щодо культурного розвитку України.
12:54
Розпочалася гутірка із бійцями батальйону "Азов". Люди активно "підтягуються".
13:00
Заступник керівника батальйону "Азов" категорично зазначив, що називати те, що відбувається на Сході України, не можна називати Антитерористичною операцією, оскільки там іде повномасштабна війна. Місцеве населення в ній виступає "пособниками" - простими виконавцями дрібних завдань.

13:31
На сцені розігрується Сашко Положинський зі "збірною" луцьких музикантів.

За ним уважно спостерігає частина луцького "Фіолету". Дівчат перспективний холостяк не зацікавив - вони продовжують засмагати.
13:36
Час, доки на сцені чекаються, на гутірці - "гутарять", дехто використовує для того, аби без штовханини порозглядати асортимент яток.

Проте, поза сумнівом найпопулярнішим місцем на території є Корчма. Зловити момент, аби купити квас без черги - просто нереально. Тому - порада від редакції: беріть холодне питво з собою. В холодильники, термоси і все, що якнайдовше дозволить зберігати його холодним.

13:49
У наметовому містечку - своє життя. Кипить, спить, грає у волейбол, - відпочиває після і набирається сил до вечірнього концерту.


14:02
Олег Однороженко розповідає, що волиняни - одній із найактивніших у добровольчих батальйонах на Сході. «Можу сказати, якщо подивитися регіональний зріз, то Донбас дає найбільше відсотків… Київ багато дає, Західна Україна крім Волині не дає такого відсотка», - відзначив він.


Однороженко додає, що і на Сході націоналістів та патріотів вистачає, але також багато тих, у кого "в голові совок".

14:15
Тим часом у дитяче містечко відпочити приходять перші відвідувачі. Поряд готуться до майстер-класу із ліплення горщиків.


14:30
Фотографу Анні Сенік вручил грамоту від імені "Бандерштату" за етнічну фотовиставку. Вона під псевдонімом Ładna Kobieta, представить на фестивалі унікальну етно-фотовиставку.

14:40
Музикант та громадський діяч Сашко Положинський розповідає на гутірці, як під час революції 1 грудня на Банковій стримував натовп активістів від "безглуздого" штурму.

14:51
Літературна сцена готується до старту. В 15:00 вона оживе.

14:57
На сцені тим часом чекаються "гвіздки" вечора гурт "Кому вниз". Спека на полі нестерпна.

15:00
Положинський пояснив, що козак Гаврилюк був у Луцьку, проте терміново мусив їхати у Київ через ситуацію на Сході України.
15:09
Стартувала літературна сцена. Ведучий - поет Роман Романюк.

Першою вийшла волинська поетеса Ганна Луцюк, яка розповіла, що антологія "Бандерштату" вже не проект, а майже готова книга.
Почала виступ з віршів про війну.
сміходоня не римується з війною
тому мовчу – тишинію

груди повні молока
аж просочилося на плаття
зброя повна сліз
аж просочилися у молоко

доню
вибач що цілу весну
картоплю садили
замість того щоб вкорінити
у землю мир

15:24
Поряд - змагання з арм-реслінгу.

15:27
"Туалетна тема": всі, хто їздить по фестивалях, знає, що фестиваль хороший тоді, коли в достатній кількості є: перше - вода, друге - туалети.
Туалети на "Бандерштаті" є. Чисті, з туалетним папером. Але мало. Ввечері черги- неминучі.

З водою теж "викрутилися": підігнали машину, яку під'єднали до своєрідної "мережі".

Вийшло отаке. Працює.


15:30
Юрій Луценко прибув на «Бандерштат». До політика всеукраїнського розливу одразу виявили інтерес Володимир Бондар, Михайло Наход та Богдан Шиба. Екс-мер Луцька навіть приніс колу:)


15:41
На літературній сцені основна тема - тема війни в Україні. Вірші про це зачитала лучанка Вікторія Литвак.


"і яке значення мають вірші
якщо віра у святість автоматів
зрослася з вірою в "слово Боже"

і яке значення мають слова
якщо тобі не під силу знайти слово
яке перетворить кулі на мильні бульбашки

і яке значення мають мильні бульбашки
якщо з дітей які ними бавляться
не виростають пацифісти

і яке значення мають пацифісти
якщо завжди є
кому в них стріляти".

Символічно, що на фоні - за сценою - можна повчитися постріляти з "пневмату".


16:05

На гутірковій сцені виступає Юрій Луценко. Критикує лідерів опозиції за нерішучість та каже, що за пів року до революції передбачав усунення Януковича.

Закликає бути рішучими та іти на вимушені жертви під час громадських протестів і реформ. "Колесо історії змащують кров'ю героїв. Не змащуючи, ми ішли 23 роки по старій гнилій канаві СРСР", - каже Юрій Луценко.


16:35
Луценко додає, що проти "гібридної війни", яку веде Росія проти України, є лише один засіб - загони територіальної оборони в кожному населеному пункті.

Він вважає, що у кожній області країни треба створювати і добровольців батальйони, бо саме такі ініціативні люди можуть ефективно протистояти терористам та найманцям.

16:50
Стартувала музична частина дійства. Музичну програму відкриває гурт "Світлотінь" із Костополя.

16:57
Журналістка і мандрівниця Анна Морозова розповідає бандерштатівцям про свої враження від подорожей світом. За її словами, мало хто знає, що у третини китайців немає паспортів.

17:00
Зіркового гостя Юрія Луценка проводять із фесту і екс-губернатор Володимир Бондар, і екс-мер Богдан Шиба, і начальник луцької міліції Ігор Муковоз, і заступник голови Волиньради Ігор Гузь.

17:30
На сцені - луцький гурт Days Like Chapters. Спекотно, тому біля сцени ще не надто багато людей.

17:48
З ведучими Вікою і М"ячем усі охоче фоткаються.

18:07
Триває виступ рівненського гурту Farinhate, які грають альтернативний рок.

18:23
Луцький гурт Ріплей перейняв музичну естафету. Біля головної музичної сцени фестивалю стає все гарячіше від енергетики вокалістки Маргарити Тишкевич.

18:55
Бандерштатівці зібралися на флеш-моб, присвячений президенту Росії Володимиру Путіну.

Поки аероплан літає над фестивальним майданчиком, участики Бндерштату співають українську народну пісню "Путін ху*ло".

Понад тисячу фестивальників власними тілами виклали надпис ПТН ПНХ, тримаючи у руках аркуш паперу, аби з висоти зафіксувати послання Путіну :)

19:01
Танцювальних ритми у поєднанні з тяжкими гітарними рифами та елементами фолку - від гурту Різак, який родом зі славного Калуша. Неординарне звучання групи все помітніше відображається на фестивальниках.


19:15
"Не вір, не бійся, не проси" - Різак виконав композицію разом з ведучим фестивалю Мячиком :)

19:30
Під одну з пісень калузького гурту бандерштатівці "бігають" хоровод. Особливість - зі збільшенням швидкості музики збільшується темп бігу фестивальників)))

19:37
Зі сцени кричать "АХТУНГ". Бандерштатівці стрибають зі сцени і обливаються водою. Певно, загаряче!

19:50
На музичну сцену вийшов неперевершений український рок-гурт, родом із Івано-Франківська під назвою Мольфа (екс-Карна).

Скажемо по секрету, Мольфа - один із найулюбленіших українських гуртів журналіста ВолиньPost'у. Фестивалимо!

20:30
Гурт Мольфа завершив виступ.

Ведучі Вікторія Жуковська та М'ячик оголошують список загублених речей: мобільний телефон та туфлю. Просять повернути, особливо туфлю :)

20:40
Естафету перейняв луцький гурт Фіолет. Традиційно біля сцени зібралося чимало дівчат,які гучно зустріли свого улюбленця. Звісно, аби почути надзвичайного та емоційного Сергія Мартинюка.

"Слава українським героям, які сьогодні захищають Україну на сході", - звернувся до фестивальників фронтмен гурту.

20:58
Разом з Сергієм Мартинюком на музмайданчик виходить лідер гуртів ТарТак та Був'є Сашко Полоинський. Звучать "Вагомі слова" та "Не кажучи нічого".

Сашко Положинський попросив фестивальників помовчати, аби таким чином виявити шану загиблим бійцям.


21:30
На сцені фестивалю українського духу "Бандерштат" - Сашко Положинський з новим проектом "Був'є".

Він зазначив, що тому цьогорічний фестиваль для нього є особливим, адже він вперше наживо виступатиме з новим проектом «Був'Є».

Очевидно, бандерштатівці "Був'є" сприйнял "на ура", адже під сценою, де зібралося уже кілька тисяч гостей, чути крики прихильників музиканта та бурхливі оплески.

21:30
Під сценою гаряче :)

22:45
На сцені хедлайнери другого дня - київський гурт Кому Вниз. Автентична та сильна музика вражає глибиною.


ВолиньPost завершує онлайн трансляцію другого дня та йде фестивалити далі. Дякуємо, що були з нами впродовж другого жаркого фестивального дня на Бандерштаті! :)

Нагадаємо, після виступу останнього учасника на гостей Бандерштату чекають виступи музикантів на акустичній сцені:
23:20 – 00:00 – Piano Extremist
00:00 – 01:00 – Сергій Василюк (Тінь Сонця)
01:00 – 01:40 – Kompas (Львів)
01:40 – 02:20 – Кімната Гретхен (Дніпропетровськ)
02:20 – 03:00 – Широкий Лан (Калуш)
03:00 – 03:40 – The Velvet Sun (Київ)

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 8
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Недоречне все це у Луцьку зараз...Недоречне...Під яким би соусом це не подавалося....Гинуть люди, а здоровенні хлопаки не мають де енергію подіти....
Відповісти
Перепрошую зате виступ Дзідзьо в Хрінниках сьогодні ввечері це дуже доречно!?!?!??!
Відповісти
А що всі патріотичні, як Ви кажете "здоровенні хлопаки", мають тільки за Дурнецьк воювати? Змінюйте трохи своє бачення подій. В Дурнецьку є свої здоровенні хлопаки,нехай воюють.
А то в нас, пардон, нічого вже не можна - ні Бандерштат проводити, ні молоді розважатися.
Якщо ви як той засланець сидите і роздумуєте під яким соусом це подається, то скажу - під нормальним.
Відповісти
Забаньте це прокацапське чмо
Відповісти
Безумовно, ВП, враження журналiстiв цiкавлять. Але цiкавлять i враження iнших. ЖОДНОГО офiцiйного коментаря вiд облради, ОДА, Свободи, БЮТ, Удару. ЖОДНОГО коментря вiд моральних авторитетiв Лиса, Матiос. Всi як води в рот понабирали...всi пiдтримують? А сам пан Пащенко? Схвально також ставиться?
Відповісти
це ти про себе?
Відповісти
ВСЕ доречне, життя продовжується.!!! МОЛОДЦІ !!! СЛАВА ВАМ, шановні організатори!!!! ТІЛЬКИ ПАТРІОТИЗМ НАРАЗІ ЗМОЖЕ ПЕРЕМОГТИ ВОРоГА І ВЕЛИКА СИЛА ЛЮБОВІ, ЯКОЇ ТАК НЕ ВИСТАЧАЄ СЕРЕД ЛБДЕЙ!!! ДЯКУЮ, ЩО ВИ ТАКІ Є !!! СЛАВА УКРАЇНІ !!!! СЛАВА ГЕРОЯМ!!!!
Відповісти
Хто автор такої здоровенної статті?)
Відповісти