«Вода для нас була золотою», - волинський військовий розповів про умови служби на Сході

«Вода для нас була золотою», - волинський військовий розповів про умови служби на Сході
Одним із тих, хто віддано за­хищає цілісність нашої держави у зоні АТО, є житель села Піща Юрій Кравченко. Сьогодні він уже вдома у десятиденній від­пустці, яку вдалося випросити у військового керівництва.

Як і решта бійців, Юрій 10 кві­т­­ня одним із перших був мобілі­зований до війська. Спочатку два тижні перебував у Воло­ди­мир-Волинській частині, по­тім майже місяць – на Рівнен­сь­кому полігоні. А вже з 15 травня хлопець у складі 128-ї бригади гірно-піхотного батальйону, що знаходиться у м. Мукачево, був відправлений у відряджен­ня для участі в антитерорис­тичній операції в Донецькій та Луганській областях, - пише Шацький край.

Жителі села Городище Пере­вальського району Луганської області (всього-навсього кілька кілометрів від російського кор­дону), де спершу дислоку­вався блокпост, зустріли українських військових не надто привітно. Інколи навіть доводилося чути погрози на кшталт: «Уходите отсюда, а нет, то мы будем стрелять». Таке ж ставлення до сол­дат демонстрували і в двох інших населених пунктах, під якими згодом стояв блок­пост. Вперше потрапили під обстріл на одному з важливих стратегічних пунктів – пере­х­рес­ті, одна з доріг якого вела від КПП на кордоні з Росією (до нього залишалося приблизно 15-20 км) до Луганська. Відби­ватися не було як, бо хлопці навіть не бачили, хто і звідки стріляв, тому що вогонь весь час вівся з лісу. Коли Прези­дентом України було оголошено так зване перемир’я, блокпост Юрія саме знаходився поблизу села Макарове, що недалеко від містечка Станиця Луганська. Хоч командуванням і був даний наказ не вести наступ та пер­ши­ми не стріляти, та сепаратисти не надто на це звертали увагу: обстрілювали майже кожного дня, а то, бувало, й по два рази на день.

"Не буду казати, скількох хо­роших друзів, знайомих дове­лося втратити за цей період, скількох було поранено. Коли стріляли в нас – стріляли й ми у відповідь. Бо, як казав наш командир, не будемо стріляти ми, то будуть стріляти по нас. Проте вести вогонь по населених пунктах нам було суворо заборонено. Лише коли мирні жителі виїхали з сіл і ми точно знали, в якому будинку ховаються сепара­тисти, відстрілювалися у від­повідь", – каже Юрій

В перервах між обстрілами основним завданням військо­вих на блокпостах було пере­ві­ряти автотранспорт та доку­мен­ти водіїв і пасажирів. Будні проходили в усіх однаково: пос­тійні чергування, нашвидкуруч сніданок, обід та вечеря із одних лише розігрітих на вогнищі сух­пайків. Навіть американські сух­пайки видавали. Один із них хло­пець привіз додому показати рід­ним, то таку екзотичну стра­ву навіть собака їсти не за­хотів.

"Майже три місяці перебу­ваючи в зоні АТО, бійці нашого блокпосту сплять в окопах, підстеливши лише бушлат за­мість матраців. Воду привозили «це­вешкою» за 100 кілометрів раз на два тижні, якщо дорога була більш-менш спокійною. Її виста­чало лише для пиття, а про таке задоволення, як помитися, попрасувати одяг, не було навіть мови. Так і ходили не­миті, в одному й тому самому брудному одязі, та й коли пра­ти, коли існує можливість рап­тового нападу, обстрілу. Вода для нас була на ціну золота, пляшку мінералки видавали для двох на добу, то про що тут говорити? Місцеве населення майже нічим не допомагало, та й узагалі їхнє ставлення до наших солдат мало змінилося. З українськими прапорами вій­сько­вих зустрічають тільки у великих містах. В селах такого не­має. Я скажу чесно, не хо­четься через це вертатися на­зад. Аби була підтримка міс­цевих, аби їхні чоловіки стояли поряд з на­ми та захищали свою землю зі зброєю в руках, не було б сті­ль­кох жертв, та й те­ри­торію зачистили б значно швид­ше. Най­більше прикро, коли по теле­фо­ну своїм родичам та зна­йомим переселенці зі схід­них облас­тей розповідають, що тут їх кормлять, вдя­га­ють, дають житло: «А они пу­сть там за нас воюют» (маючи на увазі чо­ловіків з інших областей). Такі слова відби­вають будь-яке бажання во­ювати", – розповідає далі Юрій.

Не нарікає Юрій на ті мізерні кошти, які отримав за час служ­би (за останній місяць як учас­ник АТО отримав з доплатою аж 2 400 грн.), хоч і щодня ризи­ку­вав своїм життям та здо­ро­в’ям. Доб­ре, що блокпости їхньо­го ба­тальйону були повністю за­без­печені ліками, в тому числі й до­роговартісними препара­тами. За­­безпечений хлопець амуні­цією, але берці та форму дове­лося купувати самому, бо дру­гий ко­м­плект видавали лише кон­трак­тникам, які потім по-брат­ньому ділилися нею з мобілі­зо­ваними.

Приїхавши додому, хлопець одразу став на облік у військ­комат. А вже через кілька днів звернувся за допомогою до лі­ка­рів: після тримісячного пе­ре­бування в зоні бойових дій не може вночі спо­кійно заснути, а на душі – пос­тійна тривога, вже має арит­мію серця, погіршився зір.

"Вдома хочу просто спо­кій­но виспатися, але не можу. Чи потрібна була АТО – важко сказати, бо ми, прості солдати, вірили, що війна закінчиться за два тижні. А що маємо? Чоловіки зі сходу відпочивають і розважаються тут, а ми захищаємо їхню зем­лю від ворогів. Чи надовго вис­та­чить нашого патріотизму – не знаю", – ділиться у розмові своїми проб­лемами хлопець.

Перебуваючи в зоні АТО, хло­­­пець постійно думав про рід­­них і близьких, коли мав вільну хвилину – обов’язково їм теле­фонував, аби заспо­кої­ти: у нього все добре. Свою під­тримку хло­пцеві надали одно­сельчани, кот­рі днями принесли гроші, зібрали усім селом для мобілізованих хлопців. Та Юрій каже, що йому зараз нічого не треба, та й брати із собою будь-які зайві речі не хоче, потім не­ма куди їх дівати.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 19
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
слушайте хватит ныть как бабы вы на войну ишли.вы думали там будет джакузи бабы голые.сколько летчиков потеряли не было помощи значит такова ситуацыя ноете и ноете.
Відповісти
ты наверное дома сидиш щяс, у компа, всё збс у тебя......

хоть бы не п..дел уже , мнение своё при себе держи животное,
ты сам бы там ныл.
Відповісти
УРОД-кацапездовський,дано тобі буде по словам твоїм!
Відповісти
Вони на війну не йшли... Їх на війну забрали
Відповісти
А тебе кацапика не забрали, бо ти дибіл тільки коменти писати вмієш
Відповісти
ВИТАЛИЙ, СКОЛЬКО ВАМ?
Відповісти
Спасибі тобі, хлопче, твоїм батькам. Якби я могла допомогти хоть чимось нашій армії, була б рада. Куди звернутись?
Відповісти
якщо такий розумний то чого ще не на сході?
Відповісти
https://www.youtube.com/watch?v=yLAwPMjphUw
Відповісти
Якщо вже звернувся до лікарів,то явно буде "косити" і не повертатись до побратимів.Це і є боягузство, дезертирство,зрада.
Відповісти
Правильно говориш поддержки Среди местного населения не ждите её не будет так что пусть у вас быстрей заканчивается патриотизм и едьте с богом домой или как правильно сказал не хоЧется возвращался не возвращайся ,а мужики Донбасса не станут с вами вместе по одной причине потому что не смогут стрелять в многочисленных друзей, знакомых, соседей,коллег которые служат в ополчении.Так что такие вот дела.
Відповісти
Згинь нечисть!
Відповісти
Нормальный пацан зависнет в больничке и останется живой а побратимы сами скоро расчехлятся и тоже свалят домой и чем быстрей тем лучше.
Відповісти
всі розумні на світязі.на морі
Відповісти
таке, що тебе так мотає? сидів би тихо на дивані і глюки свої не дрочив,герой з бензопилою.
Відповісти
Для жителей востока вы окупанты вас сюда не звали ваши смерти будут напррасными,на востоке 90% русских -которым в 1991 году насильно выдали украинские паспорта.
Відповісти
Маячня у коментах..Хлопець служив, а тут дорослі чоловіки, сорі, відмазані від служби, зуби скалять і тролики, бачу, теж є...
Відповісти
Лана постарайся не звертати увагу на не розумних,буде легше жити.На сайтах є чекісти,провокатори всяка срань,яка міцна на сайтах,а в житті не завжди.
Відповісти
Не "сюда не звали"....Тут Волинь, Захід....А ТУДИ ...А "сюда" - це Волинь - і вона українська....А такий комент пиши у ДАУНБАСІ і ЛУГАНДОНІ...
Відповісти
Останні новини
«Вода для нас була золотою», - волинський військовий розповів про умови служби на Сході
02 серпень, 2014, 17:36