Маніпуляції і прихована реклама: волинські ЗМІ під час виборів. ФОТО

Маніпуляції і прихована реклама: волинські ЗМІ під час виборів. ФОТО
Під час виборчої кампанії до Верховної Ради України волинські ЗМІ висвітлювали інформацію різнопланово, подекуди застосовуючи маніпуляції та приховану рекламу.

Про це йшлося під час круглого столу на тему маніпуляцій під час виборів в області у Волинському прес-клубі 31 жовтня.

Голова обласної організації Комітету виборців України Юрій Кресак розповів, що ЗМІ регіону (онлайн-медіа, телебачення та преса) моніторили на предмет контентного наповнення сайтів.

За його словами, кожне ЗМІ виділяло власних фаворитів, симпатиків та аутсайдерів.

«Ми моніторили електронні засоби масової інформації. Це – ВолиньPost та Волинські новини. Також моніторили старі добрі друковані ЗМІ. До вибірки увійшли: «Волинь-Нова», «Вісник К+», «Сім’я і дім», «Віче», «Відомості». Фактично, ці засоби масової інформації також увійшли по контентному наповненню та збалансованості висвітлення політичних партії, кандидатів і, зокрема, симпатій», - інформував Кресак.

ОНЛАЙН-МЕДІА: ВОЛИНЬPOST & ВОЛИНСЬКІ НОВИНИ

Голова обласної організації Комітету виборців України Юрій Кресак презентував вирізаний із контексту рейтинг позитивних, негативних та нейтральних згадок.

«Коли ми бачимо "Волинські Новини", то на цьому сайті найбільше негативу йшло по мажоритарниках, які були, так би мовити, не зовсім в фаворі для власників засобу масової інформації, і по Блоку Петра Порошенка пройшлися добряче, Народному Фронту і Радикальній партії Ляшка і по Батьківщині», - зазначив він.

За його словами, у матеріалах, поданих на «Волинських новинах», є чимало «явних перекосів», що не зовсім виправдано.

Що стосується ВолиньPost, то Кресак зазначив, що «картинка абсолютно інша».

«Тут є прагнення збалансовувати цю інформацію. Ми маємо і негатив, і позитив, і багато нейтрального. Про Президента Порошенка багато нейтральної інформації подавалося в контексті виконання службових обов’язків. Прем’єр-міністр Яценюк також в топах», - підкреслив голова обласної організації Комітету виборців України.

ТЕЛЕБАЧЕННЯ: ВОДТРК & АВЕРС

Як йдеться у фінальному звіті ВГО «Асоціація «Спільний простір», за результатами моніторингу висвітлення президентської виборчої кампанії 2014, впродовж першої половини кампанії активності місцевого телебачення з висвітлення діяльності кандидатів на пост президента не спостерігалося.

Вона зросла наприкінці квітня, коли на Волинь для зустрічі з потенційними виборцями почали прибувати кандидати. При цьому згадки про політиків на місцевому телебаченні мали переважно нейтральний, інформативний характер, за винятком політичної реклами, яка йшла окремими блоками.

Уцілому перебіг виборчої кампанії на місцевому телебаченні висвітлювався пасивно. Головними темами були події місцевого значення, кадрові призначення, становище на сході України: проведення Антитерористичної операції, відносини з країнами ЄС, перспективи отримання Україною міжнародних кредитів.

Найбільше інформації на волинському телебаченні (ВОДТРК і "Аверс") присвячено главі уряду Арсенію Яценюку – 44 %, майже вдвічі менше було інформації про кандидата в президенти Юлію Тимошенко – 24,6 %, ще менше про Петра Порошенка – 16,08% та в.о. Президента України Олександра Турчинова – лише 15,3 %. Про інших кандидатів згадок у місцевому телепросторі не було зовсім.

На ВОДТРК найактивніше у позитивній тональності висвітлювалася діяльність Арсенія Яценюка, на другому місці – Петро Порошенко, на третьому – Олександр Турчинов, найменше інформації позитивної тональності присвячено Юлії Тимошенко. Про інших кандидатів не йшлося.

На ВОДТРК маніпуляцій не зафіксовано.

Юлії Тимошенко присвячено 61,2 % інформації, більш ніж удвічі менше – Петру Порошенку (26 %). Олександру Турчинову приділили 8,8 % уваги, Арсенію Яценюку – 4,2 %.

Упродовж усього періоду кампанії не було зафіксовано надання пріоритетності конкретним кандидатам у блоці новин. На ВОДТРК усі сюжети подавалися залежно від суспільної значимості: випуск традиційно розпочинається з політичних новин, далі йдуть освіта, мистецтво. Наприкінці випуску в рубриці «Відкритість влади» волинян інформують про діяльність уряду й Президента.

На ТРК «Аверс» спостерігалося надання першочерговості у висвітленні діяльності Юлії Тимошенко. Опис маніпуляцій та медіа-ефектів. На ТРК практично впродовж усього звітного періоду, особливо з кінця квітня, спостерігалося використання прихованої політичної реклами Юлії Тимошенко. Інших порушень не було, інформація подавалася збалансовано та об'єктивно.

ПРЕСА

Виборча тематика на сторінках волинської преси висвітлювалася пассивно впродовж усього періоду моніторингу - у квітні матеріалів на цю тему майже не було, за винятком поодиноких статей.

Така тенденція спостерігалася приблизно до середини травня. З другої половини місяця та особливо впродовж двох останніх тижнів перед виборами місцева преса дещо активізувалася щодо висвітлення діяльності кандидатів.

Найбільше уваги місцеві ЗМІ приділяли найрейтинговішим кандидатам – Петру Порошенку та Юлії Тимошенко.

За час моніторингу було зафіксовано чимало випадків застосування маніпулятивних технологій. Найчастіше вони були в матеріалах про Юлію Тимошенко, а впродовж останніх двох тижнів – про Сергія Тігіпка.

Переважна більшість стосувалося політичної реклами, проте відповідних позначок часто не було.

Кілька статей було побудовано на контрасті двох лідерів – наприклад, Тимошенко та Добкін, або Тимошенко та Порошенко (найчастіше). При цьому Тимошенко представляли винятково позитивно, тоді як опонентів гостро критикували.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
такі вже "мудрагелики", що аж смішно...)))
Відповісти
А по мажиротарних депутатах слабо прокоментувати,чи ви їх не моніторили?
Відповісти
Останні новини
Маніпуляції і прихована реклама: волинські ЗМІ під час виборів. ФОТО
31 жовтень, 2014, 15:06