На Волині п'ють воду з нітратами

На Волині п'ють воду з нітратами
Ківерчани, мешканці вулиць Вишневецького та Лермонтова, нарікають на якість питної води.

Результати лабораторних аналізів показали, що вода, яку вони споживають, забруднена нітратами, - повідомляє Громадське. Волинь.

Одна з перших цією проблемою занепокоїлась ківерчанка Анна Мовяк. Вона розповіла, що завела акваріум і не могла зрозуміти чому пропадають рибки. Тести води показали, що рівень нітратів є значно підвищеним. Після цього жінка звернулась до міськрайонної держсанепідемслужби, яка підтвердила факт забруднення.

«По нашому будинку показники вийшли найвищими. Водночас результати показали, що є скважини з допустимою нормою. Проте, аналізи води як мінімум в трьох будинках свідчать про те, що пити її не можна» – розповідала Мовяк.

Мешканці вулиць Вишневецького та Лермонтова достеменно не знають причини забруднення, але припускають, що це може бути пов’язано із меліоративним каналом, який протікає неподалік. Люди розповідають, що вода у ньому брудна на вигляд і неприємно пахне, тому цілком можливо, що підземними водами забруднення могло потрапити у свердловини, якими вони користуються.

Головний лікар Ківерцівської міськрайонної Держсанепідемслужби Алла Пахальчук розповіла журналістам «Громадського. Волинь», що відібрали 20 проб води, з них 8 показали перевищення нітратів. Відповідно до санітарних нормативів допускається показник наявності нітратів на рівні 50 міліграм на літр води.

Деякі з проб, взятих на вулицях Вишневецького та Лермонтова містять від 70 до 120 міліграм нітратів на літр води. На думку Алли Пахальчук, ймовірною причиною забруднення може бути близьке розміщення біля свердловин приміщень для утримання тварин, надвірних туалетів або вигрібних ям.

Окрім Держсанепідемслужби, ківерчани подали колективне звернення й до міськради з проханням вирішити цю проблему.

«Будуть обстежені колодязі, артезіанські свердловини і ми матимемо офіційні результати. Окрім цього, ми зобов’язуємось виготовити проектно-кошторисну документацію водопостачання даного мікрорайону і провести магістральний водопровід. Після виконання цих робіт люди можуть створювати кооперативи і підводити воду до своїх помешкань», - зазначив міський голова Володимир Жгутов.

Зауважимо, що виготовлення проектно-кошторисної документації, проведення магістрального водопроводу займе багато часу. Тому першочерговим завданням органів влади і всіх компетентних служб є виявлення та ліквідація причин забруднення.

Для цього створили спеціальну комісію, до якої увійшли представники Держсанепідемслужби, міскої ради та представник мешканців згаданих вулиць Анна Мовяк.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.