У Луцьку «Дельта банк» відмовляється повертати гроші своїм вкладникам

У Луцьку «Дельта банк» відмовляється повертати гроші своїм вкладникам
Впродовж останніх місяців лучани, які довірились «Дельта банку» і поклали на депозит свої кошти - нині не можуть їх повернути.

На Гарячу лінію редакції Волинь Post звернулись вкладники банку із проханням з’ясувати, чому банківська установа відмовляється повертати їхні кошти.

Владислава К. відкрила у відділені «Дельта банку», що знаходиться на вулиці Словацького 12, депозитний рахунок ще 6 місяців тому. Жінка розповідає, що півроку назад їй обіцяли вигідні умови депозиту і високі відсотки. Владислава уклала договір із банком на 6 місяців, тому 8 лютого їй прийшло смс-повідомлення про те, що вона може або забрати кошти, або продовжити термін договору.

«У понеділок, 9 лютого, я прийшла у «Дельта банк» з метою забрати свої гроші – 20 тисяч гривень, які я поклала на рахунок півроку тому. Зайшовши до відділення, я помітила в середині дуже багато людей, переважного літнього віку. Всі кричать, бігають, декілька бабусь п’ють Корвалол, а хто і плаче в куточку. Підійшовши до працівника банку, я їй пояснила, що хочу забрати свої депозитні кошти. А вона мені каже, що ми видаємо депозитні кошти лише по 200 гривень на тиждень», - зазначила жінка.

Владислава К. також розповіла, що працівники банку відмовились будь-що пояснювати і відправлили жінку до керівника відділення.

«Керівник відділення заявила мені, що нічим не може допомогти. Але порадила, депозитні кошти, які лежать у банку, перевести на карточку і поступово знімати кошти у міру їх надходження. Тому що коли банк збанкрутіє, він передає рахунки своїх клієнтів у Фонд гарантування вкладів фізичних осіб і вже після цього кошти виплачує держава. Але ці виплати можуть тривати роками. А уявіть, як бути тим бабцям, які зберігали свої пенсійні кошти у цьому банку. Вони зі сльозами на очах благали, щоб їм повернули гроші», - мовила вкладник «Дельта банку».

Журналіст ВолиньPost вирішив особисто поцікавитись у керівника відділення банку, куди поклала на депозит кошти Владислава К., чому людям не виплачують гроші.

Але керівник відділення відмовилась будь-що коментувати і заявила, що у їхніх службових інструкціях забороняється рядовим працівникам повідомляти щось для ЗМІ. Мовляв для цього у Києві є керівник відділу зв’язків із засобами масової інформації, яка уповноважена надавати коментарі.

Але телефоном там повідомили, що уповноважена особа, яка надає коментарі, нині знаходиться на лікарняному, а крім неї, більше ніхто не коментує ситуацію у банку.

Як бути і що робити людям в таких і подібних ситуаціях, розповів луцький адвокат Андрій Осіпов.

Той радить вкладникам іти із позовними заявами до суду і наголошує, що ніяких судових витрат із позивача суд не стягне, адже цей позов стосується захисту справ споживачів.

«На прикладі «Західінкомбанку» я можу сказати, що успішно захистили свої права ті вкладники, які позивались до суду і мали судові рішення. Незважаючи на те, що цей банк визнавали неплатоспроможним впродовж декількох років, люди отримали свої гроші за один місяць. Борги банку погашав Фонд гарантування вкладів фізичних осіб. Але він виплачує гроші тим вкладникам у яких сума депозиту не перевищує 200 тисяч гривень», - мовив адвокат.

Осіпов також закликав вкладників не вірити керівництву банку коли те говорить, що у банківської установи немає фінансових ресурсів. Адже для того, щоб розпочати банківський бізнес, потрібно мати капітал у розмірі 10 мільйонів євро. Банк може не мати готівки, але у нього є майно на попередньо вказану суму коштів.

Андрій Осіпов також наполегливо радить вкладникам не переукладати договори на новий строк, бо тоді особа втрачає право позиватися до суду. Вона перетворюється із простроченого на строкового кредитора.

Банківські установи ошукували таких людей ще більше - виплачували їм 10-15 відсотків боргу а решту списували під реструктуризацію, зазначив він.

«Людина, маючи рішення суду на свою користь, звертається до виконавчої служби. Це збільшує шанси вкладника отримати свої кошти і пришвидшує процедуру визнання банку неплатоспроможним. У цій установі запроваджується нова адміністрація, усіх вкладників включають до реєстру кредиторів і тоді кошти будуть виплачені через Фонд гарантування вкладів фізичних осіб», - розповів юрист.


Нагадаємо, не можуть отримати свої вклади у повному розмірі вкладники цього банку і в Володимирі-Волинському.

Однак згідно з постановою № 863 системно важливими на 01.12.2014 визначили 8 банків, у складі яких - Дельта банк. Визначення банків як системно важливих не передбачає обов'язкового прийняття рішення щодо участі держави в капіталі цих банків. Таке рішення залишається за Міністерством фінансів України.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 12
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
К сожалению не только у вас, в Киеве, Северодонецке,Ивано-Франковске - нигде денег не отдают!!! Дельта это позор банковской системе! Это мошенники, кидалы, но к сожалению, все это творится с молчаливого согласия НБУ, полного бездейсвия и преступного пособничества!!!!
Відповісти
Хто готовий організувати спільний позов?
Я один з "клієнтів", хтів би долучитись.
Відповісти
В нас в державі гівно? Коди людина не платить то в неї забирають все . Парадокс, а ось коли банк не виплачує людям то це все нормально .....
Відповісти
У нас в Запорожье такая же ситауция. Деньги не забрать!!!
Відповісти
Херсон - то же самое! Наглая ложь банковских менеджеров, отсутствие понятного разъяснения всей сложившейся ситуации, пустые банкоматы еще с ноября месяца.
Відповісти
Черкаси-та ж ситуація.Черги в касу аж на вулиці,списки з ночі люди складають,а коштів у касі не має вже з обіду, банкомати пусті з минулого року.
Відповісти
читаю я цю статтю і прозріваю так вони мене знов вз...ли (вибачте за лексикон) бо запевнили що я зможу отримати гарантовано свох кошти тільки якщо переоформлю вклад з поточного на депозитний хочаб на один місяць!!! івиходить що тепер я немаю надії ?! ХТО ХОЧЕ ПОДАВАТИ ПОЗОВ Я ОРГАНІЗОВУЮ ДОЛУЧАЙТЕСЬ!!!
Відповісти
Прошу включити й мене до позову (050 438 36 вісім два)
Відповісти
Хочу долучитися до позову 0503865233



Відповісти
Кам'янець-Подільський (Хмельн. обл) така ж ситуація.
Відповісти
Житомир та ж ситуація.
Відповісти
У Коростені Житомирської області ситуація така ж. Гроші не віддають .Хочу долучитися до колективного позову. 0676563437
Відповісти
Останні новини
У Луцьку «Дельта банк» відмовляється повертати гроші своїм вкладникам
11 лютий, 2015, 14:08