У Гунчика визнали, що «заповідні» ставки на Волині давати «Укррибі» не можна. ФОТО

У Гунчика визнали, що «заповідні» ставки на Волині давати «Укррибі» не можна. ФОТО
Можливість передати у користування державному підприємству «Укрриба» трьох ставків біля села Несвіч Луцького району суперечить законодавству, - визнав заступник голови Волинської ОДА Сергій Кошарук.

«Долю» ставків вирішували під час спільної прес-конференції у Луцьку у вівторок, 3 березня.

Нагадаємо, на Волині створили робочу групу, щоб розглянути можливість передати ставки в селах Несвіч і Чаруків державному підприємству «Укрриба» для ведення аквакультури за рахунок земель державної власності за межами населених пунктів Чаруківської сільської ради.

Про це йдеться у розпорядженні голови Волинської ОДА Володимира Гунчика від 14 лютого.

Однак під час прес-конференції громадські активісти, юристи та представники влади визнали, що згідно з чинним законодавством також можливості немає.

Як ідеться у статті 51 Водного кодексу України, не підлягають передачі у користування на умовах оренди для рибогосподарських потреб водні об’єкти, що розташовані в межах територій та об’єктів, що перебувають під охороною відповідно до Закону України «Про природно-заповідний фонд України».

У 2013 році вступив в дію Закон України «Про аквакультуру», який забороняє промислове рибальство на території природоохоронних об’єктів, зокрема орнітологічного заказника місцевого значення «Чаруків».

Тому, за словами юриста Ольги Юрковської, державному підприємству «Укрриба», в статуті якого передбачене промислове рибальство, не можна передавати цей каскад ставків.

Натомість є альтернативний проект створення на базі ставків комплексу для спортивної риболовлі та туризму.

Директор підприємства «Карпус» Роман Івасишин розповів, що за можливість будувати базу борються вже 2,5 місяця. Якби на його місці був інший інвестор, то він вже б відмовився від подібної ідеї, адже «постійно ставлять палки в колеса».

Однак підприємець пояснив, що риболовля – це його захоплення, а тому відмовлятися від ідеї створення бази не збирається.

Йдеться про комплекс, де можуть відпочивати туристи, а також проводити змагання із спортивної риболовлі, зокрема для дітей та інвалідів.

При цьому за оренду вони готові платити в 10 разів більше максимальної вартості оренди водойми на Волині – тобто 120 тисяч гривень.

Роман Івасишин наголосив, що проблему треба вирішити за 1-2 місяці, бо інакше вони вже не зможуть підготуватися до сезону 2015 року, тому ще один рік буде втрачений.

Представник Федерації риболовного спорту Волині Олександр Ліпський розповів, що на даний час в Україні немає жодної водойми, де можна було б проводити змагання міжнародного рівня. Більше того, на Волині немає місця, де можна було б провести достатнього масштабні змагання всеукраїнського рівня.

Також при Федерації діє риболовна школа для молоді. У них достатньо спорядження, необхідного персоналу, інструкторів, але немає достатньо місця. Попри це 5 із 9 учасників української команди із риболовного спорту, що виступає на міжнародних змаганнях, – із Волині.

Ліпський наголосив, що база для спортивного рибальства буде кращою і для розвитку туризму. Так, із жителями Несвіча члени Федерації планують розробити два туристичні маршрути, аби люди могли побачити красу орнітологічного заказника.

Заступник голови Волинської ОДА Сергій Кошарук відзначив, що підтримує ідею створення такого комплексу, фактично заперечивши вказану у розпорядженні від 14 лютого ідею «розглянути питання щодо надання в постійне користування частини території природно - заповідного фонду (частина – 72 га орнітологічного заказника місцевого значення «Чаруків») Державному підприємству «Укрриба» для ведення аквакультури».

Кошарук визнав, що ніяких юридичних підстав передавати ставки в користування «Укррибі» немає.

Проте він додав, що через неможливість провести нормативно-грошову оцінку водних об’єктів їх не можуть виставити на аукціон та передати в оренду й «Карпусу».

Також Кошарук наголосив, що принципова позиція влади: віддавати в оренду одразу всі три водойми, а не одну, як раніше планували. Цікаво, що два ставки знаходяться на території Несвічської сільської ради, а третій – поза межами населеного пункту, тобто його «долею» розпоряджається Держземагентство.

Кошарук відзначив, що для можливості провести нормативно-грошову оцінку таких водойм треба рішення Кабінету Міністрів. Щоб його добитися, в ОДА обіцяють підключити волинських нардепів.

Поки рішення Кабміну немає, ставки все ж планують передати у користування якомусь державному чи комунальному підприємству, однак про промисловий вилов риби там не йдеться.

Натомість директор підприємства «Карпус» Роман Івасишин розповів, що у сусідній Львівській області без проблем передають водойми в оренду. Сергій Кошарук каже, що отримав попередній висновок юристів Волинської ОДА: львівські посадовці порушують закон, надаючи водойми в оренду.

Журналіст Ігор Тихолаз поцікавився у керівника «Волиньрибоохорони» Тараса Кунчика, чому поряд у Несвічі є ставок, огороджений парканом, що перебуває в оренді, натомість для оренди інших трьох чомусь треба рішення Кабміну.

Кунчик пояснив, що орендувало ставок у 2003 році сільськогосподарське приватне підприємство «Амур». На той час було інше законодавство, а тому оренда діє і досі, адже закон зворотної сили не має.

Він відзначив, що на Волині в оренді перебуває 426 водних об’єктів. Скільки грошей отримують у бюджет він цього, Сергій Кошарук пообіцяв повідомити на основі довідки фінансистів ОДА.

У підсумку домовилися зробити відкритими засідання робочої, що визначає «долю» трьох водойм, а також добиватися рішення Кабміну щодо врегулювання процедури нормативно-грошової оцінки водних об’єктів для можливості їх оренди.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
https://www.youtube.com/watch?v=BT4zZV32RHI
Відповісти
Останні новини
У Гунчика визнали, що «заповідні» ставки на Волині давати «Укррибі» не можна. ФОТО
03 березень, 2015, 13:10