У Луцьку пояснили порядок отримання субсидій на комунальні послуги

У Луцьку пояснили порядок отримання субсидій на комунальні послуги
У Луцьку стартував інформаційний проект «Субсидії та все, що потрібно про них знати».

Мета проекту: повідомляти населення про умови отримання та використання субсидій, які запровадив уряд у 2015 році. Презентація інформаційного проекту «Субсидії та все, що потрібно про них знати» відбулась 8 квітня.

Враховуючи те, що цьогоріч субсидіями користуватимуться не лише пенсіонери, як це було раніше, але і люди працездатного, молодого віку, організатори інформаційного проекту планують запустити луцький сайт обчислення субсидій.

Співкоординатор програми Віктор Смолярчук зазначив, що таке явище як субсидія для України не є новим, адже ними користуються майже 1,2 мільйони українських сімей. Але, на його думку, нові субсидії, які запровадив уряд у 2015 році, є не такими вже і простими, адже до них залучено багато людей, які створюють складний механізм виплати субсидій.

«З державного бюджету виділяють гроші на субсидії, громадяни заповнюють заяви та декларації, інформацію у них перевіряє велика кількість чиновників та купа контролюючих органів, які слідкують за достовірною інформацією у заявах та деклараціях і шукають певні розбіжності у них. Такими субсидіями ми знівельовуємо середній клас населення країни, який є рушієм розвиненого суспільства, але він - у найгіршій ситуації, ніж інші верстви населення. Ці субсидії не спонукають до розвитку, економії та енергоефективності», - зазначив Смолярчук.

На думку співкоординатора програми Віктора Смолярчука, держава повинна спонукати людей до економії тих енерго- та водних ресурсів, які споживає населення. Він також коротко роз’яснив правила заповнення заяви та декларації на субсидії. За його словами, на кожну квартиру буде розіслано через пошту по одному примірнику заяви та декларації, а також інструкцію їх заповнення.

«Документи заповнює людина, на яку виписаний особовий рахунок, тому перед тим, як заповнювати заяву, до травня уточніть, на кого оформлений цей рахунок. Якщо особовий рахунок був оформлений на колишніх власників квартири, то людині необхідно піти в обчислювальний центр Луцька і переоформити на себе цей рахунок.

У декларації потрібно, окрім особистих даних, вказати точну площу житла, зазначити осіб, які фактично зареєстровані у квартирі, а також «чисті» доходи цих осіб за календарний рік чи за останні 6 місяців. Тому рекомендується у бухгалтерії взяти довідку про доходи для того, аби вписати точну суму коштів, довідка до загального пакету документів не долучається», - розповів Смолярчук.

У випадку суттєвих змін доходів або зменшення чи збільшення кількості зареєстрованих осіб у помешканні громадянин повинен про це сповістити у місячний термін органи соціального захисту.

Після заповнення заяву і декларацію потрібно передати або
надіслати в управління соціального захисту за місцем проживання. Упродовж місяця розглядаються документи і обробляються дані, після чого заявнику сповістять про те, чи буде надана йому субсидія. При кожному управлінні соцзахисту функціонують робочі комісії, які вирішують призначати чи не призначати такі субсидії.

Співорганізатор програми Іван Грушевський зазначив, що дані у заяві та декларації потрібно вказувати без помилок, і вони повинні бути правдиві. Адже за неправдиву інформацію на заявника можуть накласти штраф. Інформацію будуть перевіряти через фіскальні органи, пенсійний фонд та засоби електронного зв’язку.

Також Грушевський розповів про так звані нормативи використання житлово-комунальних послуг. Він пояснив, що субсидія, яка надається людям, діє до певних меж соціальної норми житла. Якщо людина прожила місяць у межах цих нормативів, то вона відповідно отримає на них субсидію. Але якщо людина перевищила той ліміт користування комунальними послугами, то вона ж сама його і погашатиме.

«Якщо розумно користуватись комунальними послугами, то в цю норму житла без проблем можна «втискатися». В Україні житлова норма включає в себе житлову площу, яка повинна не перевищувати 13,65 м2 на одну людину і 35,22 м2 на родину, газове та електричне опалення, гарячу і холодну воду, електроенергію, а також газ, що використовується для готування їжі та підігріву води. Цей норматив використовується лише тоді, коли у помешканні відсутні лічильники на газ і воду», - зазначив Грушевський.

Організатори інформаційного проекту зазначили, що вони і надалі інформуватимуть жителів Луцька про надання субсидій на житлово-комунальні послуги через соцмережі, проведення різних круглих столів та зустрічей з громадою, а також через ось такі листівки:

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Інші новини теми
Коментарі 2
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
це проект ГО "Самопоміч", хто не в курсі)
Відповісти
Дуже корисний проект, Самопоміч молодці!
Відповісти
Останні новини
У Луцьку пояснили порядок отримання субсидій на комунальні послуги
08 квітень, 2015, 15:47